Σαλάτα με ψητά λαχανικά εποχής και ένα μυστικό που θα τα απογειώσει

Αυτή η σαλάτα με τα ψητά λαχανικά εποχής και την υπέροχη βινεγκρέτ, όσο  αυτά τα λαχανικά βρίσκονται ακόμα στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές, θα είναι πάντα επίκαιρη και τέλεια διατροφική επιλογή.

της Πολυξένης Μέγα

Είναι θρεπτική, νόστιμη και ονειρεμένη δίπλα σε ψητά κρεατικά, βραστά αβγά ή απλά ένα καλό κομμάτι τυρί. Η ιδανική σαλάτα με ψητά λαχανικά εποχής.

Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες, ροδέλες ή μικρά κομμάτια διάφορα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτες, κρεμμύδια, φινόκιο. Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ σύμφωνα με την παρακάτω συνταγή. Και εδώ είναι το μυστικό επιτυχίας. Σε μπολ τοποθετείτε τα λαχανικά που θα ψήσετε, έτοιμα κομμένα. Τα περιχύνετε με την μισή βινεγκρέτ και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα.

Το μαρινάρισμα θα τα κάνει ζουμερά, έξτρα αρωματικά και τόσο νόστιμα.  Στην συνέχεια και αφού έχετε ζεστάνει καλά την γκριλιέρα, αρχίζετε να ψήνετε τα λαχανικά γυρίζοντας τα εγκαίρως να ψηθούν καλά και από τις δύο μεριές. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε σε πιατέλα με την υπόλοιπη βινεγκρέτ. Αν ψήσετε πολλά λαχανικά ίσως χρειαστεί να διπλασιάσετε την ποσότητα της βινεγκρέτ. Τώρα, αν θέλετε μπορείτε μαζί με τα λαχανικά να ψήσετε και ένα κομμάτι τυρί, όπως λαδοτύρι Μυτιλήνης που είναι ένα σκληρό τυρί με βουτυράτη γεύση και ταιριάζει πολύ με την σαλάτα  και την βινεγκρέτ. Το ίδιο καλό για ψήσιμο είναι και το χαλούμι και η φορμαέλα Παρνασού. Ο δε συνδυασμός ψητών λαχανικών και τυριού κάνει και υπέροχο σάντουιτς για την επομένη στην δουλειά.  Η σαλάτα με τα ψητά λαχανικά εποχής είναι έτοιμη και είναι υπέροχη. Καλή όρεξη!

Για τη βινεγκρέτ

3/4 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1/4 φλ. τσαγ. βαλσαμικό ξύδι με μέλι (ή σκέτο και προσθέτετε εσείς 1 κουτ.γλ. μέλι στη βινεγκρέτ)

1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη και λειωμένη

1 κουτ. σουπ. αποξηραμένα μυρωδικά όπως ρίγανη, δυόσμο, δενδρολίβανο

αλάτι, πιπέρι

Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε γυάλινο σκεύος που κλείνει με βιδωτό καπάκι. Κουνάτε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.  Η βινεγκρέτ είναι έτοιμη. Αν δεν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε αμέσως, μπορείτε να την διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο τροφίμων, στο ψυγείο για μία εβδομάδα ή και περισσότερο. Ιδανική για την σαλάτα με ψητά λαχανικά εποχής.