Σαλάτα με μαύρες φακές μπελούγκα, αβοκάντο και πορτοκάλι

Οι μαύρες φακές μπελούγκα έχουν πλούσια γεμάτη γεύση, είναι ευκολόβραστες, ευκολοχώνευτες και παραμένουν σπυρωτές (δεν λιώνουν) και μετά το βράσιμο. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και έχουν υψηλά ποσοσοτά αντιοξειδωτικών (ανθοκυανίνες), τα οποία λειτουργούν προστατευτικά κατά του καρκίνου. Είναι τέλειες για σαλάτες καθώς η γήινη πλούσια γεύση τους ταιριάζει πολύ με τα πράσινα φυλλώδη σαλατικά. Το αβοκάντο και το πορτοκάλι που προσθέσαμε ενισχύει την γεύση τους και την διατροφική αξία της σαλάτας. Θα σας ενθουσιάσει αυτή η σαλάτα γιατί είναι ένα πλήρες γεύμα και  ιδανική για ταπεράκι στην δουλειά. Αν σας λείπει το τυρί, ψημένο στο γκριλ χαλούμι, ταιριάζει πολύ.  Μαύρες φακές Μπελούγκα μπορείτε να βρείτε παραγωγής Φενεού Κορινθίας στα καταστήματα βιολογικών, αλλά και άλλες στα σούπερ μάρκετ.

της Πολυξένης Μέγα
ΥΛΙΚΑ

2/3 φλ.τσαγ. φακές μαύρες μπελούγκα

1 ώριμο αβοκάντο

1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι

1/2 φλ. τσαγ. χοντροκομμένα καρύδια

1 πορτοκάλι

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες

4-5  φλ. τσαγ. baby φύλλα από σπανάκι

1 ματσάκι ρόκα πλυμμένη και καθαρισμένη, κομμένη κομμάτια

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

1/2 φλ. τσαγ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/3 φλ. τσαγ. βαλσαμικό ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ξεπλένετε τις φακές και τις βάζετε να βράσουν σε μπόλικο νερό για περίπου 20-30 λεπτά. Προσέξτε να μην παραβράσουν, αλλά να “κρατάνε”. Τις σουρώνετε και αφήνετε να κρυώσουν.
  2. Καθαρίζετε το πορτοκάλι, χωρίζετε σε φέτες, αφαιρείτε τα κουκούτσια, και τις κόβετε σε δύο ή τρία κομμάτια την κάθε μία. Κρατάτε στην άκρη. Καθαρίζετε το αβοκάντο και το κόβετε σε μικρούς κύβους. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε λεπτές μισές ροδέλες.
  3. Ανακατεύετε σε σαλατιέρα τα baby φύλλα από σπανάκι, την ρόκα, την φακή, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, το πορτοκάλι και το αβοκάντο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Αναμειγνύετε το ελαιόλαδο με το βαλσαμικό ξύδι.
  4. Ρίχνετε τα καρύδια πάνω από την σαλάτα, περιχύνετε με την βινεγκρέτ και ανακατεύετε ελαφρά. Σερβίρετε και καλή απόλαυση.