Σουηδικής εμπνεύσεως σαλάτα ταμπουλέ με παντζάρι, φουντούκια και ντρέσινγκ με ταχίνι

Σαλάτα ταμπουλέ με παντζάρι, φουντούκια και ντρέσινγκ ταχίνι, πραγματικά φανταστική. Μεστή, γεμάτη γεύση με την δροσιά του παντζαριού να δίνει τον ρυθμό σε μια σαλάτα με γήινες αποχρώσεις από το πλιγούρι, το φουντούκι και φυσικά από το ταχίνι. Τα παντζάρια τα βράζετε ή τα ψήνετε στον φούρνο. Tα ψήνουμε γιατί η γεύση τους είναι πιο μεστή. Είναι όμως θέμα γούστου. Το ντρέσινγκ που η βάση του είναι το λαδόξιδο μετατρέπεται σε καθοριστικό παράγοντα ισορροπίας στο συνολικό αποτέλεσμα και δένει τέλεια όλα τα υλικά. Με λίγο κατσικίσιο τυρί γίνεται κυρίως γεύμα. Απίθανη και απολαυστική όπως και να την σερβίρετε. Είναι Σουηδικής εμπνεύσεως. Οφείλουμε να το πούμε. Τα Rödbetor (παντζάρια στα σουηδικά) είναι βασικός πυλώνας της παραδοσιακής σουηδικής κουζίνας και τα αγαπούν πολύ. Είναι εύκολο να καλλιεργηθούν στη Σουηδία και μπορούν να τα διατηρήσουν ως τουρσί. Τα φτιάχνουν με 100 διαφορετικούς τρόπους αλλά οι σαλάτες με παντζάρι είναι top στη λίστα.

ΥΛΙΚΑ

6-7 παντζάρια, καθαρισμένα

1 1/2 φλ. τσαγ. πλιγούρι

2/3 φλ. τσαγ. φουντούκια ψημένα και ψιλοκομμένα – κρατάτε αρκετά ολόκληρα ή μισά για την διακόσμηση

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ

2/3 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

3 κουτ. σουπ.  ξίδι

2 κουτ. σουπ. ταχίνι

1 κουτ. σούπ. μέλι

1 σκ.σκόρδου καθαρισμένη και τριμμένη

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζετε τα παντζάρια σε μπόλικο αλατισμένο νερό ή τα ψήνετε στον φούρνο, αφού τα ραντίσετε με ελαιόλαδο και λίγο βαλσαμικό ξίδι, τα τυλίξετε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τα ψήσετε για 1 περίπου ώρα.
  2. Όταν ψηθούν, ή βράσουν τα τοποθετείτε σε μπολ και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Εντωμεταξύ ετοιμάζετε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  3. Βάζετε στο μούλτι τα παντζάρια, σε δόσεις, κομμένα κομμάτια. Πατάτε 2-3 φορές να γίνουν πολτός. Τα βάζετε σε μπολ και ρίχνετε το κουσκούς και τα φουντούκια. Ανακατεύετε.
  4. Αραιώνετε το ταχίνι με λίγο νερό και το τοποθετείτε στο μούλτι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ντρέσινγκ. Δουλεύετε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε την γεύση.
  5. Περιχύνετε με το ντρέσινγκ την σαλάτα, ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με τα φουντούκια που κρατήσατε για την διακόσμηση και σερβίρετε.
Συνταγή Τζένη Φραγκούλη