Ρόδι για καλή τύχη και γαστρονομικές απολαύσεις

Το ρόδι είναι το φρούτο που έχει την τιμητική του την Πρωτοχρονιά. Είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης, ενώ δεν λείπει από σαλάτες, γλυκά και φρουτοσαλάτες ή χυμούς.

της Πολυξένης Μέγα

Παραδοσιακά, την πρωτοχρονιά αυτός που θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι, σπάει το ρόδι για το καλωσόρισμα του νέου έτους, πετώντας το με δύναμη, ώστε να σκορπιστούν όσα περισσότερα σπόρια του γίνεται στο πάτωμα. Οι άφθονοι στρογγυλοί σπόροι του ροδιού με τις ευεργετικές τους ιδιότητες αντιπροσωπεύουν την υγεία και την ευημερία, την ευζωία, την αιωνιότητα, τα χρήματα, την ευτυχία, ενώ το κόκκινο χρώμα τους, θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την καρδιά και την ζωή.  Όλες οι θρησκείες έχουν για το ρόδι παρόμοιους συμβολισμούς. Για τον Χριστιανισμό, το ρόδι είναι σύμβολο ανάστασης, ζωής και ελπίδας, ενώ για τον Βουδισμό, το ρόδι είναι ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα, μαζί με το ροδάκινο και το citrus (φρούτο της οικογένειας των εσπεριδοειδών που ονομάζεται και χέρι του Βούδα).

Τα ρόδια όπως όλοι ξέρουμε είναι πολύτιμη υπερτροφή και τα αγαπάμε. Τα σπόρια και ο χυμός τους, σκέτος ή μαζί με την πορτοκαλάδα, δίνουν πολλά οφέλη στον οργανισμό.  Και γευστικά όμως, όταν προστεθεί σε γλυκά και αλμυρά πιάτα κάνει την παρουσία του αισθητή, ενώ το χρώμα και η φρεσκάδα του με ένα μαγικό τρόπο φτιάχνει την διάθεση.

Γκουρμέ ντεκό με ρόδι, για.. καλή όρεξη: Εκτός από το κεντρικό διακοσμητικό κομμάτι του τραπεζιού που δημιουργείται πολύ εύκολα με κλαδιά (κατα προτίμηση έλατο) και ολόκληρα ρόδια, προσθέστε σπόρια ροδιού στις μαγειρικές δημιουργίες σας και δώστε γιορτινό χρώμα σε κάθε γεύμα.

ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ ΜΕ ΡΟΔΙ

Γεμίστε ποτηράκια για σφηνάκι με σπόρια ροδιού και καλύψτε τα με ρακί ή τσίπουρο. Άσπρο πάτο!

ΤΥΡΟΜΠΑΛΕΣ ΜΕ ΡΟΔΙ

Φτιάξτε τυρομπάλες μεγαλούτσικες, ατομικές  και καλύψτε τις με σπόρια ροδιού. Εντυπωσιακό και γιορτινό συνοδευτικό της σαλάτας και άνοιγμα του Χριστουγεννιάτικου γεύματος. Όλοι θα το λατρέψουν. Αναμείξτε λιωμένα με το πιρούνι, τυρί φέτα και ανθότυρο, με τυρί κρέμα. Προσθέστε 100γρ. λιωμένο με το πιρούνι τυρί ροκφόρ. Αν δεν σας αρέσει η γεύση, παραλείψτε το και προσθέστε μυρωδικά όπως δυόσμο, άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια φίνα ψιλοκομμένα. Προσαρμόστε τις αναλογίες έτσι ώστε το μείγμα να στέκεται. Μοιράστε το ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος τυρομπάλων που θα φτιάξετε και αρχίστε να τις σχηματίζετε. Καλύψτε με σπόρια ροδιού, πιέζοντας τα πάνω στις μπάλες. Η ιδέα από το: https://www.howsweeteats.com/

ΡΟΔΙ ΣΤΟ ΓΛΑΣΟ ΤΟΥ ΚΕΪΚ

Ένα απλό κέικ βανίλιας μεταμορφώνεται σε γιορτινή δημιουργία αν το καλύψετε με λευκό γλάσο και το πασπαλίσετε αμέσως, πριν το γλάσο σφίξει, με σπόρους ροδιού. Το γλυκό του γλάσου με το υπόξινο του ροδιού ταιριάζουν απόλυτα, αλλά επειδή πρώτα “τρώει” το μάτι, η εικόνα φτιάχνει την διάθεση και ανοίγει την όρεξη.

ΣΑΛΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕ ΤΥΡΙ, ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

Τίποτα πιο κλασικό και τίποτα πιο αγαπημένο. Διάφορες πράσινες σαλάτες και ρόκα για βάση, βινεγκρέτ με μπαλσάμικο και μέλι, τυρί κατσικίσιο (εγώ χρησιμοποιώ μπουκίτσες από Κατίκι) ή άλλο πικάντικο κίτρινο, ξηροί καρποί όπως καρύδια ή αμύγδαλα η φουντούκια και φυσικά μπόλικα σπόρια ροδιού. Φέτος μπορείτε να προσθέσετε και καραμελωμένα κρεμμύδια (απλώς τα αφήνετε να μελώσουν σε ελαιόλαδο, χωρίς να καούν). Ταιριάζουν πολύ και η σαλάτα ανάρπαστη!