Πεντανόστιμη μηλόπιτα από τη Σουηδία

Αυτή τη μηλόπιτα θα την ερωτευτείτε. Γίνεται με τριμμένα μήλα, είναι μυρωδάτη και η νοστιμιά της απερίγραπτη.  Έχει βάση με μπισκότα digestive όπως στο cheesecake, αλλά αν θέλετε μπορείτε να την αντικαταστήσετε με την κλασσική βάση ζύμης για γλυκές τάρτες. Στη Σουηδία, κάποιοι δεν βάζουν καθόλου βάση. Τοποθετούν την γέμιση σε βουτυρωμένο πυρέξ και ψήνουν. Καθόλου κακή ιδέα. Στην πρώτη ευκαιρία πάντως, φτιάξτε τη Σουηδική αυτή μηλόπιτα και θα μας θυμηθείτε.

Υλικά

6 μεγάλα μήλα

1 μεγάλο καρότο

1/2 φλ.τσαγ. κρέμα γάλακτος

1/2 φλ. τσαγ. ζάχαρη

1/3 φλ. τσαγ. αλεύρι

2 αβγά

2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη

1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο σκόνη

1/2 φλ. τσαγ. μαύρες σταφίδες

1/2 φλ. τσαγ. καρύδια ψιλοκομμένα

1 πακέτο μπισκότα digestive

1/3 φλ. τσαγ. βρώμη

150 γρ. βούτυρο λιωμένο

ζάχαρη καστανή, κανέλα και σουσάμι για πασπάλισμα

1. Δουλεύετε στο μούλτι τα μπισκότα και τη βρώμη να γίνουν τρίμματα. Τα ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο και τα απλώνετε σε βουτυρωμένο πιρέξ. Πιέζετε με τα δάχτυλα να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200β. για 10 λεπτά.

2. Καθαρίζετε τα μήλα και το καρότο και τα χονδροτρίβετε. Τοποθετείτε σε μπολ τα μήλα, το καρότο και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα το γαρίφαλο. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτετε τους κρόκους στο μπολ με τα μήλα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύετε. Προσθέτετε την μαρέγκα και ανακατεύετε μαλακά.

3. Μεταφέρετε το μείγμα με τα μήλα στο πιρέξ και στρώνετε να απλωθεί ομοιόμορφα. Πασπαλίζετε με ζάχαρη, σουσάμι και κανέλα. Ψήνετε τη μηλόπιτα στους 200β. 45 περίπου λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να χλιάνει και σερβίρετε.