Παξαμάς όπως παξιμάδι – Συνταγή για σάντουιτς με κοτόπουλο σνίτσελ με Παξαμά Καραμολέγκος και μαρμελάδα από πιπεριά Φλωρίνης

Παξαμάς είναι το παξιμάδι και η ιστορία λέει ότι τον 1ο αιώνα μ.Χ., ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτευχθεί η μακροχρόνια διατήρησή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν όλοι να το απολαμβάνουν. Προς τιμή του «εφευρέτη» Παξάμου, το αρτοπαρασκεύασμα αυτό ονομάστηκε Παξαμάς και ο Καραμολέγκος φέρνει μια σειρά από παξαμάδες, με την ποιότητα και την αγάπη που δημιουργούνται όλα τα προϊόντα του.

Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας. Πλέον, αρκετά χρόνια μετά, με συνοδοιπόρο το πάθος του ξεκίνησε ένα ταξίδι σε ιδιαίτερες γωνιές της Ελλάδας, για να ψάξει, να δοκιμάσει, να ανακαλύψει ξανά το παξιμάδι εκείνο. Από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης βρήκε, έφερε και μας παρουσιάζει τον…Παξαμά.

Παξαμάς Κρίθινος από την Κρήτη Διπλοφουρνιστός – Παξαμάς Κρίθινος χωρίς πρόσθετο αλάτι από την Κρήτη – Παξαμάς λαδιού τύπου Κυθήρων – Παξαμάς  Κριθαροκουλούρα από την Κρήτη –  Παξαμάς Σταρένιος Πινακωτής από τη Μάνη – Παξαμάς Σίκαλης από την Κρήτη. Όλα Χωρίς συντηρητικά.

Ψωμί με Κ κεφαλαίο και νέα σειρά με ψωμί Ζέας, Οκτάσπορο και ολικής άλεσης

Το ψωμί Καραμολέγκος, παράγεται καθημερινά από  μια ποικιλία φυσικών προζυμιών τα οποία χρησιμοποιούν στις συνταγές. Η χρήση φυσικών προζυμιών παραγωγής τους, δημιουργεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κάθε ψωμιού σε επίπεδο γεύσης, αρώματος και δομής, έτσι όλοι να απολαμβάνουμε καθημερινά αυθεντική γεύση ψωμιού.

Ψωμί σε Φέτες Ζέας: Στη νέα σειρά πρωταγωνιστής είναι το «Ζέας», το μοναδικό ψωμί  με 100% άλευρα Ζέας που θα βρείτε στα ράφια των super markets. Φτιαγμένο από σπόρους υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, των οποίων η καλλιέργεια αναβίωσε μετά από χρόνια στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου και γίνεται αυστηρά χωρίς λιπάσματα. Τα άλευρα Ζέας αλέθονται σε πετρόμυλο, με αποτέλεσμα να διατηρούν ατόφια όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Κάθε φέτα ψωμιού «Ζέας» φέρνει γνήσια νοστιμιά στην διατροφή μας.

Ψωμί σε Φέτες 100% Ολικής Άλεσης: Ξεχωρίζει επίσης το «100% Ολικής Άλεσης», ένα ψωμί που διατηρεί ακέραιους τους διατροφικούς θησαυρούς που προέρχονται από τα τρία μέρη του καρπού, τον εξωτερικό φλοιό, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο.

Ψωμί σε Φέτες Οκτάσπορο: Η σειρά ολοκληρώνεται με το «Οκτάσπορο», ένα ψωμί πλούσιο σε γεύση, χάρη στα 8 διαφορετικά είδη σπόρων. Η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι, το σιτάρι, ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος, το δίκοκκο σιτάρι και το κεχρί προσφέρουν αμείωτη απόλαυση σε κάθε μπουκιά.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ: Σάντουιτς από ψωμί Ζέας Καραμολέγκος και κοτόπουλο σνίτσελ παναρισμένο με Παξαμά Καραμολέγκος και μαρμελάδα από πιπεριά Φλωρίνης

ΥΛΙΚΑ

3 λεπτές φέτες φιλέτο κοτόπουλο (στήθος)

αλάτι, πιπέρι

1 αβγό

3 κουταλιές αλεύρι (65 γραμμάρια)

6 παξιμάδια Παξαμάς Καραμολέγκος (τριμμένος σε σκόνη)

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΓΕΜΙΣΗ

Γραβιέρα Κρήτης σε 5-6 λεπτές φέτες

Λίγα φύλλα ρόκας

3 φέτες αγγούρι

μισό φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

άνηθος

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

300γρ. φρέσκες Πιπεριές Φλωρίνης

180γρ. ζάχαρη

40γρ. κόκκινο ξύδι

4γρ. αλάτι

2 γρ. καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο (ανάλογα την ένταση που επιθυμούμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για την «κέτσαπ/μαρμελάδα»σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια θερμοκρασία βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για 8-10 λεπτά.
  2. Χαμηλώνουμε την ένταση στο ελάχιστο και διατηρούμε ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσει πολύ η πιπεριά.
  3. Αφού κρυώσει το μείγμα, το χτυπάμε σε ένα μπλέντερ.
  4. Ζεσταίνουμε τις φέτες στο τηγάνι.
  5. Στήνουμε το σάντουιτς με Ψωμί Ζέας Καραμολέγκος, τοποθετώντας την «κέτσαπ/μαρμελάδα», τα φύλλα τρυφερής ρόκας, τις φέτες από γραβιέρα Κρήτης και το αγγούρι κομμένο σε «ταλιατέλα» με τη βοήθεια ενός peeler.
  6. Aλατοπιπερώνουμε τις φέτες από το κοτόπουλο και τις πανάρουμε περνώντας πρώτα από αλεύρι, χτυπημένο με αβγό και τρίμμα από Παξαμά Καραμολέγκος.
  7. Τηγανίζουμε ελαφρά την κάθε πλευρά για 1,5 λεπτό σε ένα τηγάνι με καυτό ηλιέλαιο και έπειτα τις στραγγίζουμε καλά από τυχόν λάδι.
  8. Βάζουμε τις φέτες μέσα στο σάντουιτς και σερβίρουμε.