Ο χειμωνιάτικος ντάκος

Ο χειμωνιάτικος ντάκος είναι τόσο αγαπημένος όσο και ο καλοκαιρινός. Γίνεται εύκολα, είναι ισορροπημένο διατροφικά φαγητό, πλούσιο σε οφέλη, χορταίνει και αρέσει πολύ. Λίγα τα μυστικά επιτυχίας. Απλώς διαλέξτε φρέσκα βιολογικά λαχανικά και καλά ποιοτικά παξιμάδια, κατά προτίμηση βιολογικά.  Όλα τα παξιμάδια δεν είναι ίδια. Άλλα είναι πιο σκληρά και θέλουν περισσότερο βρέξιμο και αλλά πιο μαλακά και θέλουν λιγότερο ή καθόλου βρέξιμο.  Στην Κρήτη, απ’ όπου και προέρχεται ο ντάκος, συνήθως χρησιμοποιούν κριθαροπαξίμαδο, σκληρό, το οποίο βρέχουν και στην συνέχεια ραντίζουν με ελαιόλαδο. Εμείς οι υπόλοιποι προσθέσαμε τις ντομάτες και το τυρί. Εδώ, η ιδέα είναι πάνω στο μαύρο παξιμάδι χαρουπιού, το οποίο είναι πολύ νόστιμο (γλυκίζει και λίγο), να εναποθέσουμε μια ζουμερή πατατοσαλάτα. Το αποτέλεσμα είναι  ακαταμάχητο. Στον δεύτερο, εξίσου νόστιμο ντάκο, καλύπτουμε τα παξιμάδια με μια πλούσια παντζαροσαλάτα. Η επιλογή δική σας. Γιατί όχι και τους δύο;

της Πολυξένης Μέγα
Χειμωνιάτικος ντάκος με πατατοσαλάτα κι ελιές

Δεν θα δώσουμε δοσολογία στα υλικά γιατί τα προσαρμόζετε κατά βούληση, ανάλογα με το μέγεθος του παξιμαδιού που θα διαλέξετε να χρησιμοποιήσετε και τον αριθμό των ατόμων για τα οποία θα τον φτιάξετε.  Ξεκινάτε ετοιμάζοντας την πατατοσαλάτα. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζετε. Τις κόβετε κομμάτια και τις αφήνετε σε μεγάλο μπολ, ξεσκέπαστες, να χλιάνουν. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε φρέσκα κρεμμυδάκια. Πλένετε και ψιλοκόβετε ρόκα. Καθαρίζετε ραπανάκια και τα κόβετε σε λεπτές φετούλες. Κόβετε σε μικρούς κύβους κεφαλοτύρι.  Ρίχνετε πάνω στις πατάτες τα κρεμμυδάκια, την ρόκα, τα ραπανάκια και το κεφαλοτύρι. Ανακατεύετε ελαιόλαδο με χυμό λεμονιού (οι ποσότητες εξαρτώνται όπως είπαμε από το μέγεθος του ντάκου που θα φτιάξετε). Περιχύνετε με το μείγμα την πατατοσαλάτα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Τοποθετείτε σε πιάτο ή πιατέλα παξιμάδια χαρουπιού σπασμένα και από πάνω τους τοποθετείτε την πατατοσαλάτα. Στραγγίζετε καλά το λαδολέμονο από το μπολ πάνω στον ντάκο. Πασπαλίζετε με ρίγανη, ρίχνετε και μερικές ελιές, εδώ Αμφίσσης μαύρες ζαρωμένες. Σερβίρετε και καλή όρεξη.

Χειμωνιάτικος ντάκος με παντζάρι, φέτα και κατσικίσιο τυρί

Και εδώ όπως και με τον ντάκο με πατατοσαλάτα, δεν θα δώσουμε δοσολογία στα υλικά γιατί τα προσαρμόζετε κατά βούληση, ανάλογα με το μέγεθος του παξιμαδιού που θα διαλέξετε και τον αριθμό των ατόμων για τα οποία θα τον φτιάξετε.  Βράζετε λίγο φακή και την στραγγίζετε (μπορείτε να την φυλάξετε βρασμένη στην κατάψυξη και να την χρησιμοποιείτε όταν θέλετε σε σαλάτες, αφού την αφήσετε να αποψυχθεί). Καθαρίζετε και βράζετε τα παντζάρια σε νερό και τα στραγγίζετε. Τα  κόβετε κομμάτια μικρά και τα αφήνετε σε μεγάλο μπολ, ξεσκέπαστα, να χλιάνουν. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε σκελίδες σκόρδου. Πλένετε και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια ρόκα. Κόβετε σε μικρά κομμάτια κατσικίσιο τυρί ή φέτα. Πάνω στα παντζάρια ρίχνετε το σκόρδο, την φακή, την ρόκα και το τυρί. Ανακατεύετε ελαιόλαδο με ξίδι (οι ποσότητες εξαρτώνται όπως είπαμε από το μέγεθος του ντάκου που θα φτιάξετε). Περιχύνετε με το μείγμα την παντζαροσαλάτα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Τοποθετείτε σε πιάτο ή πιατέλα παξιμάδια χαρουπιού σπασμένα και από πάνω τους ρίχνετε την παντζαροσαλάτα. Στραγγίζετε καλά το λαδόξιδο από το μπολ πάνω στον ντάκο. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά), Σερβίρετε και καλή όρεξη.