Μπακαλιάρος μπιάνκο Λευκάδος

Λατρεμένο φαγητό ο μπακαλιάρος μπιάνκο και  σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εύκολο και νοστιμότατο. Χρησιμοποιείστε μπακαλιάρο υγράλατο ή παστό αλλά γίνεται μια χαρά και με κατεψυγμένα φιλέτα. Η αφράτη σάρκα του μπακαλιάρου και οι πατατούλες μέσα στη λευκή σάλτσα λειώνουν στο στόμα και η νοστιμιά περισσεύει. Η παραδοσιακή συνταγή δεν περιέχει κρεμμύδι, μόνο σκόρδο. Αν εσείς όμως το προτιμάτε με κρεμμύδι μπορείτε να το προσθέσετε. Το ίδιο ισχύει και για τα καρότα. Eμεις το φτιάχνουμε με σκόρδο και καρότο. Όπως και να τον φτιάξετε ο μπακαλιάρος μπιάνκο θα σας κατακτήσει!

της Πολυξένης Μέγα
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
  • 1 ή 2 μεγάλα κομμάτια/φύλλα παστού ή υγράλατου μπακαλιάρου κομμένα σε κομμάτια
  • 1/2-2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κομμάτια
  • 5-6 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, κομμένες σε κομματάκια
  • 1 κρεμμύδι , καθαρισμένο, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
  • 2-3 καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 ή 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Από την προηγουμένη ξαλμυρίζετε τον μπακαλιάρο αλλάζοντας πολλές φορές το νερό του. Αν χρησιμοποιήσετε φιλέτα κατεψυγμένα, αποφεύγετε την διαδικασία αλλά τα αφήνετε να ξεπαγώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.

2.Σε κατσαρόλα τοποθετείτε τις πατάτες, το σκόρδο, και αν χρησιμοποιήσετε τα καρότα και το κρεμμύδι. Καλύπτετε με τα κομμάτια μπακαλιάρου με την πέτσα επάνω. Καλύπτετε με νερό και ρίχνετε τα 2/3 από το ελαιόλαδο. Βάζετε στην φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα.  Αλατοπιπερώνετε, με προσοχή αν χρησιμοποιήσετε παστό ή υγράλατο μπακαλιάρο.

  1. Χτυπάτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με χυμό από 1 λεμόνι. Το ρίχνετε στο φαγητό και κουνάτε την κατσαρόλα. Αφήνετε στην φωτιά 5 λεπτά ακόμα, δοκιμάζετε και αν χρειάζεται προσθέτετε επιπλέον λεμόνι. Ο μπακαλιάρος μπιάνκο είναι έτοιμος! Σερβίρετε αμέσως.