Μια σπουδαία κοτόπιτα

Υγιεινή και πεντανόστιμη κοτόπιτα, πλούσια σε αρώματα, εθιστική γεύση, με κριτσανιστό χωριάτικο χοντρό φύλλο, είναι μια από τις αγαπημένες μας πίτες. Εξαιρετική λύση για τραπέζια και καλέσματα, για το ταπεράκι της δουλειάς αλλά και για ένα πλήρες γεύμα αν συνδυαστεί με σαλάτα. Τα μυρωδικά δένουν τέλεια και ταιριάζουν πολύ με το κοτόπουλο. Τα κρεμμύδια και τα πράσα συμβάλλουν σημαντικά  στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ το κίτρινο τυρί έχει μια διακριτική παρουσία. Γίνεται και με έτοιμη ψητό κοτόπουλο της προηγούμενης μέρας, αλλά το σοταρισμένο και σβησμένο με κρασί φρέσκοψημένο κοτόπουλο δίνει άλλη διάσταση στην κοτόπιτα.  Το κουκουνάρι την κάνει μοναδική. Το ελαιόλαδο με μέτρο για να μην λιγώνει. Μην διστάσετε να την φτιάξετε. Θα σας αρέσει πολύ.

της Πολυξένης Μέγα

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο χοντρά φύλλα για πίτες (στα σούπερ µάρκετ)

500γρ. ψαχνό από μπούτια κοτόπουλου

ελαιόλαδο

1/2 φλ. τσαγ. λευκό κρασί

1/2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη

1/2 κουτ. γλ. τζίντζερ σκόνη

1 κουτ. σουπ. κουρκουμά σκόνη

Αλάτι, Πιπέρι

200γρ. γραβιέρα τριμμένη

200γρ. γιαούρτι πλήρες

2 αβγά

4 μεγαλούτσικα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (λευκό και πράσινο μέρος)

3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

3 μεγάλα πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

4 κουτ. σουπ. ρύζι κίτρινο

1/2 φλ. τσαγ. κουκουνάρι ελαφρά σοταρισμένο

Πως θα φτιάξετε την κοτόπιτα

  1. Σε κατσαρόλα βάζετε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε το κοτόπουλο. Το σοτάρετε ενώ ανακατεύετε, σβήνετε με το κρασί, χαμηλώνετε την θερμοκρασία, σκεπάζετε και σιγοψήνετε για μισή ώρα.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα βάζετε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε τα ξερά κρεμμύδια και τα πράσα. Σοτάρετε ενώ ανακατεύετε, χαμηλώνετε την θερμοκρασία, σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 20 περίπου λεπτά, να μαλακώσουν και να πιουν το νερό τους.
  3. Χτυπάτε σε μπολ τα αβγά. Mε μαχαίρι και πιρούνι ψιλοκόβετε το κοτόπουλο. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τον κουρκουμά, την κανέλα, το τζίντζερ και ανακατεύετε. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με τ’αβγά και το γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά.
  4. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα χωριάτικου φύλλου, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Τοποθετείτε την γέμιση με το κοτόπουλο και στρώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα (αφού τα λαδώσετε ένα ένα). Κλείνετε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στους 200β. αέρα για 40 περίπου λεπτά. Καλή όρεξη!