Μελιτζάνες με κατσικίσιο τυρί στο φούρνο

Οι αγαπημένες μελιτζάνες σε ένα πιάτο απλό αλλά τόσο μα τόσο νόστιμο. Εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες μελιτζάνες της εποχής και φτιάξτε αυτό το υπέροχο παραδοσιακό φαγητό που αγαπούν όλοι. Η σάλτσα σε αυτή την συνταγή γίνεται σκορδάτη (της πάει της μελιτζάνας το σκόρδο) και το τυρί είναι κατσικίσιο (ή φέτα). Αν το τυρί είναι πολύ αλμυρό μην βάλετε πολύ αλάτι στη σάλτσα. Τις μελιτζάνες, αν δεν θέλετε να τις ξεπικρίσετε μην το κάνετε, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Τις ψήνουμε στο φούρνο όμως και δεν τις τηγανίζουμε, έτσι το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ. Ανάμεσα τους βάζουμε και πατατούλες για συντροφιά. Νοστιμότατο και τρώγεται τέλεια και την επόμενη μέρα.

ΥΛΙΚΑ

4-5 μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό ώριμες ντομάτες
ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη καθαρισμένη και κομμένη μικρά κυβάκια
1 ξύλο κανέλας
1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
φυλλαράκια ψιλοκομμένα από ένα κλωνάρι φρέσκο δυόσμο ή 1 κουτ. γλ. αποξηραμένο
4-5 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
αλάτι, πιπέρι
300 γρ. τυρί κατσικίσιο ή φέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια και τις κόβετε σε φέτες πάχους ενός εκατοστού. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σ’ένα τρυπητό να ξεπικρίσουν όσο θα ετοιμάζετε τη σάλτσα.
  2. Πλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε οριζόντια στη μέση. Ζουλάτε να φύγουν τα σπόρια και τις τρίβετε στον τρίφτη. Σε κατσαρόλα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Ρίχνετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μια πρέζα ζάχαρη, την κανέλα, ανακατεύετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, ρίχνετε τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Ανακατεύετε.
  3. Ξεπλένετε τις μελιτζάνες καλά και τις στύβετε να αποβάλλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Τις στρώνετε να ισιώσουν και τις τοποθετείτε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Ραντίζετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγο ρίγανη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β. μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε και τις κρατάτε στην άκρη.
  4. Μ’ένα πιρούνι θρυμματίζετε το τυρί. Βάζετε τις πατάτες σε μπολ, τις αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε.
  5. Απλώνετε πάνω στις φέτες μελιτζάνας την σάλτσα και κρατάτε μερικές κουταλιές για να βάλετε πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζετε με το τυρί. Αραδιάζετε τις πατάτες ανάμεσα στις μελιτζάνες και ρίχνετεπάνω τους την σάλτσα που έχετε κρατήσει.
  6. Τοποθετείτε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε στους 200β. για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε και συνοδεύετε μόνο με φρέσκο χωριάτικο ψωμάκι.