Μένσαφ με ρύζι 3αλφα Basmati με Wild Rice

Το 3αλφα Ρύζι Basmati με Wild Rice της ανανεωμένης αρωματικής σειράς της 3αλφα, είναι μίγμα του Άγριου Ρυζιού που καλλιεργείται στις λίμνες της Βόρειας Αμερική με το αρωματικό Ρύζι Basmati Ινδίας που καλλιεργείται στα υψηλά οροπέδια του Punjab της Ινδίας. Ο ιδιαίτερος αυτός συνδυασμός το καθιστά ιδανικό για πρωτότυπες συνταγές όπως το Μένσαφ, που είναι γιορτινό πιάτο των Βεδουίνων, νομάδων της Μέσης Ανατολής με αρνίσιο κρέας που σερβίρεται πάνω σε ένα στρώμα από ρύζι με λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Στα αραβικά, μενσάφ σημαίνει μεγάλος δίσκος ή πιατέλα, και σερβίρεται σε ένα μεγάλο πιάτο-ταψί. Θεωρείται ότι «φέρνει την ειρήνη και συμφιλιώνει τις συγκρούσεις», σερβίρεται σε ειδικές περιπτώσεις, γάμους, βαφτίσια, προς τιμήν ενός ξεχωριστού καλεσμένου και τις γιορτές.

Η συνταγή είναι από το εστιατόριο A little Taste of Home. Επιμέλεια: Αhmad Alssaleh ιδιοκτήτης του A little Taste of Home.

Η συνταγή είναι για 4-6 άτομα.

Υλικά

  • 1 κιλό Ρύζι 3αλφα Basmati με Wild Rice
  • ~ 2 κιλά αρνίσιο κρέας (μπούτι)
  • 300 γρ ξηροί καρποί (κουκουνάρι, κάσιους, αμύγδαλα)
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο πρόβειο 
  • 3-4 σπυριά κάρδαμο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • ένα κουταλάκι κάρυ
  • 2 κύβους ζωμό μοσχάρι
  • λαχανικά (καρότα, ντομάτες, πιπεριές) για το στολισμό του πιάτου

Εκτέλεση

Για το αρνί: κόβουμε το κρέας σε κοψίδια, ή αφήνουμε τα μπούτια ως έχει, είναι αν είναι από μικρό ζώο και το βράζουμε. Ξαφρίζουμε την πρώτη δόση και μετά βάζουμε ένα ολόκληρο κρεμμύδι και τα φύλλα της δάφνης μέσα στο νερό να βράσουν μαζί με το κρέας για περίπου 2 ώρες και λίγο παραπάνω αν τα κομμάτια του κρέατος είναι μεγάλα. Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο μαύρο πιπέρι, το κάρυ, τους κύβους ζωμό μοσχάρι, την κανέλα και το κάρδαμο και το αφήνουμε να ξαναβράσει σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το κρέας από το ζωμό του και το περνάμε το ζωμό από σίτα. Μπορούμε να βάλουμε το κρέας στο φούρνο για μισή ώρα ώστε να ροδίσει.

Για τους ξηρούς καρπούς: τους καβουρδίζουμε στο τηγάνι με το βούτυρο μέχρι να χρυσαφίσουν και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το ρύζι 3αλφα Basmati με Wild Rice: το αφήνουμε στο νερό για 5 λεπτά, το ξεπλένουμε 3 φορές για να φύγει η κόλα του, και στη συνέχεια το βράζουμε με το ζωμό από το κρέας. Για κάθε 1 ποτήρι ρύζι βάζουμε 1.5 ποτήρι ζωμό, σε σιγανή φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα.

Σερβίρισμα: χρησιμοποιούμε μια μεγάλη πιατέλα για να τοποθετήσουμε το ρύζι 3αλφα Basmati με Wild Rice ώστε να δημιουργήσει ένα μικρό βουναλάκι και από πάνω τοποθετούμε το κρέας. Στολίζουμε το πιάτο με τους ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Παραδοσιακά, τρώμε όλοι από τον ίδια πιατέλα.