Λευκαδίτικο Σοφιγάδο με κυδώνια και κανελογαρίφαλα

Το Λευκαδίτικο σοφιγάδο, αλλιώς το στιφάδο του νησιού, έχει προέλευση και όνομα ιταλικό, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας.  Είναι η εποχή του, καθώς μαγειρεύεται με κυδώνια (λόγω έλλειψης εκείνα τα χρόνια, της πατάτας).  Τα κυδώνια όμως δένουν τέλεια με το κρέας και την σάλτσα που “χτίζεται” με το πετιμέζι, το  οποίο προστέθηκε στο φαγητό για να ισορροπήσει τη στιφάδα των κυδωνιών. Εμείς και πολλοί άλλοι πια, προσθέτουμε “κυδωνάτες” πατάτες. Οι  δε κοντοχωριανοί Κερκυραίοι το φτιάχνουν μόνο με πατάτες και οι Κεφαλλονίτες δεν βάζουν ούτε κρέας. Η γλυκόξινη γεύση που έχει σάλτσα από το πετιμέζι κάνει το Χειμωνιάτικο αυτό φαγητό ασυναγώνιστο! Παραδοσιακά το Λευκαδίτικο Σοφιγάδο φτιάχνεται με χοντρά κρέατα όπως το πρόβατο, το ζυγούρι ή πιο συχνά το τραγόπουλο. Η πιο εξευγενισμένη του εκδοχή γίνεται με μοσχαρίσιο ή βοδινό κρέας. Tώρα, όσον αφορά στα μπαχαρικά, η θειά μου από την Εγκλουβή, η πεθερά μου από Σφακιώτες και φίλες που ρώτησα από την πόλη της Λευκάδας δεν βάζουν δενδρολίβανο αλλά κανελογαρίφαλα και ενίοτε δάφνη. Εγώ το ξέρω με κανελογαρίφαλα μόνο και αυτή την συνταγή σας δίνω. Νοστιμιά εγγυημένη!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μερίδες
½  φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα λεπτές λωρίδες
4-5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές φετούλες
1/3 φλ. τσαγ. ξίδι
1/2 φλ. τσαγ. πετιμέζι
1 ξύλο κανέλας
3-4 γαρίφαλα ολόκληρα
αλάτι,  πιπέρι
2  κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα φέτες
4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες “κυδωνάτες”

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε το κρέας και το σοτάρετε. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και αφήνετε να σοταριστούν και αυτά. Προς το τέλος ρίχνετε και το σκόρδο και αφήνετε να πάρει χρώμα. Σβήνετε με το ξίδι, ανακατεύοντας.
  2. Προσθέτετε το πετιμέζι και νερό ζεστό, όσο χρειαστεί να σκεπαστεί το κρέας. Ρίχνετε τα κανελογαρίφαλα, ανακατεύετε, σκεπάζετε, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να ψηθεί το κρέας.
  3. Προς το τέλος προσθέτετε τις πατάτες και τα κυδώνια. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για μισή ώρα ακόμα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε την σάλτσα προσθέτοντας ξίδι, ζάχαρη ή αλατοπίπερο. Όταν ψηθούν οι πατάτες τότε το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρετε ζεστό. Καλή όρεξη!