Λαχανόπιτα (κυριολεκτικά), με πλιγούρι και φύλλο κουρού

Η πιο νόστιμη λαχανόπιτα (με άσπρο λάχανο) που έχετε φάει ποτέ! Μια υπέροχη γέμιση, σ’ένα φύλλο κουρού τραγανό με αλεύρι ολικής άλεσης (κρατήστε την συνταγή και γι’άλλες πίτες), που μοσχοβολάει από το μαυροσούσαμο.  Μην βάλετε λιγότερο λάχανο, γιατί “μπαίνει” στο σοτάρισμα και μειώνετε ο όγκος του. Θέλει λίγο χρόνο στο σοτάρισμα γιατί τα επιπλέον υγρά του  τα απορροφά το πλιγούρι (πλούσια πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου). Ο μαραθόσπορος, σε μικρή ποσότητα, ευωδιάζει και το καυτερό μπούκοβο την κάνει πικάντικη. Ρώσικης προέλευσης η πίτα, εγώ την έμαθα σε ένα ταξίδι στην Ρουμανία. Στην original εκδοχή, τ’ αβγά μπαίνουν σφιχτοβρασμένα και θρυμματισμένα αλλά δεν βάζουν καθόλου τυρί. Για όσους νηστεύουν, η πίτα αυτή είναι εξαιρετική και άκρως θρεπτική. Απλώς δεν θα βάλετε καθόλου τυρί και αβγό. Επίσης το φύλλο κουρού θα το φτιάξετε με λάδι, ξίδι και νερό μόνο.

της Τζένης Φραγκούλη

ΥΛΙΚΑ

1 λάχανο φρέσκο

1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

100γρ. πλιγούρι

1 κουτ. γλ. καυτερό μπούκοβο

1/2 κουτ. γλ. κοπανισμένο μαραθόσπορο

250γρ. φέτα τριμμένη

2 αβγά

αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΟΥΡΟΥ

600γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

1 κεσεδάκι γιαούρτι , πρόβειο κατά προτίμηση, σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπ. ξίδι

1 κρόκο αβγού

1 κουτ. γλ. αλάτι

1 κουτ. γλ. μπέικιν

1/2 φλ. τσαγ. χλιαρό νερό

σουσάμι και μαύρο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζετε το λάχανο και πετάτε το κεντρικό σκληρό κοτσάνι. Ψιλοκόβετε το υπόλοιπο. Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε το κρεμμύδι. Το αφήνετε να μαραθεί χωρίς να πάρει χρώμα.
  2. Ρίχνετε το μπούκοβο και τον μαραθόσπορο. Αφήνετε να μαραθούν ελαφρώς και ρίχνετε το λάχανο. Αφήνετε να σοταριστεί σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας. Όταν μειωθεί ο όγκος του αρκετά , κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε το πλιγούρι, τα αβγά χτυπημένα, την φέτα και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και κρατάτε στην άκρη.
  3. Ετοιμάζετε το φύλλο κουρού. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν και ανακατεύετε. Κάνετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνετε το ελαιόλαδο ανακατεμένο με το ξίδι, τον κρόκο του αβγού χτυπημένο με λίγο χλιαρό νερό, το γιαούρτι και το νερό. Ζυμώνετε σε ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα χλιαρό νερό.
  4. Παίρνετε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο. Στρώνετε με αυτό ένα στρογγυλό ή μακρόστενο λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας και αρκετό μέρος από τα πλαϊνά. Ρίχνετε μέσα την γέμιση και την στρώνετε με ένα κουτάλι.
  5. Ανοίγετε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και καλύπτετε την πίτα. Κλείνετε τα πλαϊνά προς τα μέσα και αλείφετε με ελαιόλαδο την επιφάνεια. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και το μαύρο σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για μια περίπου ώρα. Την βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να “σταθεί” 5-10 λεπτά, κόβετε κομμάτια και σερβίρετε.   Καλή απόλαυση!