Κοτόσουπα με λαχανικά βελουτέ και κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης

Τις θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας, λίγο πολύ τις γνωρίζουμε. Το ότι οι βολβοί και οι ρίζες λαχανικών σε μια βελουτέ κοτόσουπα, είναι ότι πρέπει για τις κρύες μέρες του Χειμώνα το καταλαβαίνουμε. Αυτή η σούπα όμως με τα κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ ωραίο μαγείρεμα και για το Κυριακάτικο τραπέζι ή σαν πρώτο πιάτο σε τραπέζι με φίλους.

της Πολυξένης Μέγα

Οι ρίζες είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά αλλά και η νοστιμιά τους απαράμιλλη. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης σε κρουτόν, με το τραγανό σουσάμι είναι η προσθήκη που ολοκληρώνει την ομορφιά αυτής της σούπας. Προσέξτε μόνο να το προσθέσετε τελευταία στιγμή γιατί μουλιάζει εύκολα.

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

Στήθος από ένα κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλο (κατά προτίμηση βιολογικό)

1/4 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 πράσο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες

1/2 φλ.τσαγ. κυβάκια, καθαρισμένη σελινόριζα

1 κουτ. σουπ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες ροδέλες

1 σέλερυ, καθαρισμένο και κομμένο φετούλες

1 πιπεριά πράσινη, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη

1/2 φλ. τσαγ. λευκό κρασί

1 κουτ. γλ. μπούκοβο καυτερό ή γλυκό

1 κύβο ζωμού βιολογικό, κότας ή λαχανικών

αλάτι

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΤΟΝ

2 κουλούρια Θεσσαλονίκης

ελαιόλαδο

μπούκοβο καυτερό ή γλυκό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρετε καλά και σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε το μπούκοβο, αλάτι, τον κύβο ζωμού και ανακατεύετε. Ρίχνετε 1 1/2 λίτρο ζεστό νερό και αφήνετε να πάρει βράση.
  2. Μόλις βράσει το νερό τοποθετείτε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για μια περίπου ώρα. Αφαιρείτε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και το διατηρείτε ζεστό. Με το ραβδομπλέντερ ομογενοποιείτε την σούπα. Την ξαναβάζετε πάλι στην φωτιά και σιγοβράζετε 5 λεπτά ακόμα.
  3. Για τα κρουτόν, κόβετε σε λεπτές φέτες το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Τα τοποθετείτε σε ταψί, πάνω σε λαδόκολα. Ραντίζετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με το μπούκοβο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180β. μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε την σούπα με το κοτόπουλο κομμένο κομμάτια και τα κρουτόν. Καλή απόλαυση!