Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με αρνί

Πεντανόστιμη παραδοσιακή Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με το το αρνί που περισσεύει από το ψητό της Κυριακής ή τα Πασχαλιάτικα σουβλίσματα . Χορταστική, με ένα υπέροχο χειροποίητο φύλλο κουρού, πλούσια γεύση και αρώματα, θα ικανοποιήσει όλη την οικογένεια. Εξαιρετική σε τραπέζι με φίλους και  ότι πρέπει για ταπεράκι στην δουλειά.  Ο μερακλής παππούς που μας έδωσε την συνταγή υπογράμμισε να μην παραλείψουμε την πιπεριά. Οι παλιοί λέει,την πρόσθεταν πάντα γιατί ταιριάζει πολύ με το αρνί και της δίνει μια φρεσκάδα που την κάνει ακόμα πιο νόστιμη. Μπορούσαμε να τον παρακούσουμε;

ΥΛΙΚΑ

1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1 μεγάλη πράσινη πιπεριά πλυμένη , καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου

3-4  φλ. τσαγ. ψιλοκομμένο ψημένο ψαχνό από αρνί

1/2  φλ. τσαγ. ρύζι καρολίνα

1/2 φλ. τσαγ. λευκό κρασί

250γρ. φέτα τριμμένη

250 γρ. μυζήθρα λειωμένη με το πιρούνι

1 φλ. τσαγ. τριμμένο κεφαλοτύρι

1 κουτ. γλ. ρίγανη

1 κουτ. γλ. αποξηραμένο δυόσμο

2 αβγά χτυπημένα

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΟΥΡΟΥ

600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κεσεδάκι γιαούρτι , πρόβειο κατά προτίμηση, σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπ. ξίδι

1 κουτ. γλ. αλάτι

1/2 φλ. τσαγ. χλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ετοιμάζετε το φύλλο κουρού. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύετε. Κάνετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνετε το ελαιόλαδο ανακατεμένο με το ξίδι, το γιαούρτι και το νερό. Δουλεύετε να γίνει ζύμη ελαστική. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα χλιαρό νερό ή αλεύρι.
  2. Παίρνετε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο. Στρώνετε με αυτό ένα στρογγυλό ή μακρόστενο λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας και αρκετό μέρος από τα πλαϊνά. Σκεπάζετε με μια πετσέτα το ταψί και την υπόλοιπη ζύμη και ετοιμάζετε την γέμιση.
  3. Βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει και μαραίνετε την πιπεριά, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί και 1/2 φλ. τσαγ. νερό. Προσθέτετε το αρνί , αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την ρίγανη, τον δυόσμο και ανακατεύετε. Κατεβάζετε από την φωτιά.
  4. Ανακατεύετε την φέτα, την μυζήθρα και τ’αβγά. Ανακατεύετε με την γραβιέρα και ρίχνετε το αρνί με την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Μεταφέρετε το μείγμα πάνω στο φύλλο ζύμης, στο ταψί και στρώνετε με ένα κουτάλι.
  5. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και καλύπτετε την πίτα. Κλείνετε τα πλαϊνά προς τα μέσα και αλείφετε με ελαιόλαδο την επιφάνεια. Κάνετε μερικές χαρακιές με ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για μια περίπου ώρα ή μέχρι να πάρει χρώμα. Την βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να ” σταθεί”  5-10 λεπτά, κόβετε κομμάτια και σερβίρετε.  Η Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με αρνι τρώγεται και κρύα. Καλή απόλαυση!