Καρδιτσιώτικος πλαστός με σπανάκι και καλαμποκάλευρο (χωρίς χυλό, χωρίς φύλλο)

Τραγανός πλαστός με σπανάκι, είναι υπέροχη πίτα αδυναμία, που έχω μάθει από το σόι της θείας μου, από την Θεσσαλία. Απίστευτα εύκολο, λατρεμένη νοστιμιά. Γίνεται λεπτό οπότε το ταψί αδειάζει για πλάκα. Πασπαλιστό καλαμποκάλευρο σε λαδωμένο ταψί αντί για φύλλο και γέμιση σπανακόπιτας. Υπέροχο! Τον χειμώνα, σχεδόν κάθε βδομάδα, το φτιάχνουμε. Μόνη δική μου προσθήκη η παρμεζάνα που ρίχνω τελευταία πάνω στο καλαμποκάλευρο. Μπορείτε βέβαια να την αντικαταστήσετε με ένα άλλο σκληρό κίτρινο τυρί. Γίνεται τόσο τέλεια κριτσανιστό και γι’αυτό γίνεται ανάρπαστο. Η δε λεπτή στρώση καλαμποκάλευρου δεν ενοχλεί όσους δεν τους άρέσει η γεύση του (όπως πχ στην μπομπότα ή όταν το πλαστό γίνεται με χυλό καλαμποκάλευρου). Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

της Τζένης Φραγκούλη
ΥΛΙΚΑ

1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1/2 κιλό καλαμποκάλευρο

1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και στραγγισμένο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 πράσο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

250γρ. φέτα λιωμένη μ’ενα πιρούνι

3 αβγά

1/2 φλ. του καφέ ρύζι

1/2 φλ. τσαγ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε κατσαρόλα βάζετε σε δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και μαραίνετε το κρεμμύδι και το πράσο. Ρίχνετε το σπανάκι και το σοτάρετε ελαφρά ανακατεύοντας να χάσει σε όγκο. Κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε.
  2. Σε μπολ σπάτε τ’αβγά, τα χτυπάτε ελαφρά και ρίχνετε την φέτα. Ανακατεύετε. Μεταφέρετε το μείγμα στην κατσαρόλα με το σπανάκι και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε καλά..
  3. Αλείφετε ένα μεγάλο ταψί με ελαιόλαδο. Παίρνετε χούφτα χούφτα το καλαμποκάλευρο και πασπαλίζετε το ταψί να καλυφθεί καλά. Το κουνάτε ελαφρά να μοιρασθεί ομοιόμορφο το καλαμποκάλευρο που δεν είναι κολλημένο στο ταψί. Ρίχνετε λίγο ακόμα εκεί που βλέπετε ότι χρειάζεται. Γεμίζετε ένα ποτήρι κατά το ήμισι με νερό και χούφτα χούφτα με το χέρι, ραντίζετε ελαφρά το καλαμποκάλευρο παντού. Αυτές οι μεγάλες σταγόνες που ρίχνετε απορροφώνται σχεδόν αμέσως. Δεν είναι απαραίτητα να είναι παντού βρεγμένο το καλαμποκάλευρο.
  4. Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνετε γέμιση σπανάκι και την απλώνετε σιγά σιγά και προσεχτικά πάνω στο καλαμποκάλευρο. Πιέζετε ελαφρά, απλώνοντας κάθε κουταλιά και συνεχίζετε μέχρι να καλυφθεί το ταψί και να τελειώσει η γέμιση. Πιέζετε λίγο και στρώνετε να είναι απλωμένη ομοιόμορφα. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, προσέχοντας να καλύψετε εντελώς το σπανάκι. Ρίχνετε όλο το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο. Ραντίζετε με νερό με τον ίδιο τρόπο που ραντίσατε και την κάτω στρώση. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και ραντίζετε με όλο το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε και κόβετε σε κομμάτια. Με μια λεπτή σπάτουλα ξεκολλάτε προσεχτικά από τα τοιχώματα και από κάτω τα κομμάτια, ώστε να είναι εύκολο να τα βγάλετε όταν κρυώσουν (έχω διαπιστώσει ότι αυτή η διαδικασία μόλις την βγάλω από τον φούρνο βοηθά πολύ). Έτοιμη. Καλή απόλαυση.