Η Καρυά και η Λευκαδίτικη ριγανάδα

Η Λευκαδίτικη ριγανάδα έχει την τιμητική της. Η γιορτή της ριγανάδας στην Καρυά, στο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας, γίνεται κάθε χρόνο και προσελκύει πλήθος κόσμου που του δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσει το νοστιμότατο αυτό κολατσιό. Την γιορτή διοργανώνει ο μουσικοφιλολογικός σύλλογος Καρυάς Λευκάδας “Ο Απόλλων” και η γιορτή συνδυάζετε συνήθως με έκθεση των τοπικών προϊόντων της Ορεινής Λευκάδας.
Η ΚΑΡΥΑ
Η Καρυά είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στο βουνό Ελάτη, περίπου 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας, πάνω από τον κάμπο όπου καλλιεργούνται τα γνωστά λαθύρια της. Έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, είναι ξακουστή για τα παραδοσιακά υφαντά της και το Καρσάνικο κέντημα. Τα σπίτια είναι πετρόχτιστα, τα δρομάκια πλακόστρωτα,  το χωριό καταπράσινο και έχει πολλά μονοπάτια τριγύρω  για περπάτημα.  Η μεγάλη περίφημη πλατεία/μπαλκόνι του χωριού, σκεπάζεται από τεράστια αιωνόβια πλατάνια και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να πιείτε έναν ελληνικό καφέ και να φάτε ένα γλυκό του κουταλιού.
Όταν θα πάτε, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μουσείο Εθνικής Αντίστασης και μην χάσετε τον Καρσάνικο (Χωριάτικο Λευκαδίτικο) γάμο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Στο Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος «Μαρία Κουτσοχέρω»  (παρ’ όλη την αναπηρία της στα χέρια, η Μαρία, ήταν η καλύτερη κεντήστρα του χωριού και ήταν αυτή που ανακάλυψε την Καρσάνικη βελονιά). Στο μουσείο θα θαυμάσετε τα περίφημα Καρσάνικα κεντήματα, λεπτοδουλεμένα έργα τέχνης που όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.

Η ΡΙΓΑΝΑΔΑ
Η γιορτή της ριγανάδας γίνεται κάθε καλοκαίρι στην πλατεία του χωριού. Το παραδοσιακό αυτό Λευκαδίτικο κολατσιό, δημιουργήθηκε για να μην πετάγεται το ξερό ψωμί των προηγούμενων ημερών.  Έξυπνος γευστικός συνδυασμός με ότι υπήρχε εύκαιρο στην κουζίνα,  ιδιαίτερα ισορροπημένος γευστικά και διατροφικά σωστός.  Ο Λευκαδίτικος ντάκος δεν έχει τυρί,  γίνεται με ψωμί και όχι με παξιμάδι και συνοδεύεται πάντα με παστές σαρδέλες ή γάβρο. Οι ποσότητες και οι αναλογίες των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε, θα καθορίσουν το γευστικό αποτέλεσμα. Σκόρδο όσο αντέχετε. Κάνει καλό.
Για να φτιάξετε την ριγανάδα θα χρειαστείτε χοντρές φέτες ψωμί της προηγούμενης μέρας το οποίο θα μουλιάσετε ελαφρά σε νερό. Θα πασπαλίσετε με ελαιόλαδο και ξύδι.  Στην συνέχεια καλύπτετε με φέτες ντομάτας, καθαρισμένες και κομμένες σκελίδες  σκόρδου και παστές σαρδέλες ή γάβρο (μαρινάτο). Πασπαλίζετε με ρίγανη και σερβίρετε. Συνοδεύετε με ελιές.
Κείμενο Τζένη Φραγκούλη