Η γέμιση της γαλοπούλας σε πίτα στεφάνι

Η γέμιση της γαλοπούλας μας αρέσει πολύ. Η πίτα στεφάνι με τα τρίγωνα σφολιάτας είναι πολύ ωραία ιδέα, συνηθίζεται πολύ στο εξωτερικό και το διαδίκτυο είναι γεμάτο συνταγές. Τα συνδυάσαμε και φτιάξαμε το στεφάνι, κριτσανιστό και λαχταριστό με την γέμιση της γαλοπούλας όπως την φτιάχνουμε εμείς, γιατί κι εδώ οι παραλλαγές είναι πολλές. Αν σας φαίνεται βαρύ με το λουκάνικο, μπορείτε να το παραλείψετε. Για όσους λοιπόν δεν θέλουν να γεμίσουν την γαλοπούλα τους, ή δεν θέλουν καθόλου γαλοπούλα αλλά τους αρέσει η γέμιση, η πίτα στεφάνι είναι ότι χρειάζεται. Είναι καλή ιδέα επίσης, για την περίπτωση που η γέμιση σας βγει μεγάλη ποσότητα, οπότε αυτή που περισσεύει, την φτιάχνετε μια ωραία πίτα στεφάνι. Είναι πολύ νόστιμη και εντυπωσιακή για το τραπέζι.

της Πολυξένης Μέγα
ΥΛΙΚΑ για δύο πίτες στεφάνια

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

500γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/3 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1/3 φλ. τσαγ. κόκκινο κρασί

1/3 φλ. τσαγ. κουκουνάρι

1/2 φλ. τσαγ. ανάμεικτα κράνμπερις και σταφίδες μαύρες

2/3 φλ. τσαγ. λουκάνικα Φρανκφούρτης σε φέτες ή χωριάτικο λουκάνικο ψιλοκομμένο

2/3 φλ. τσαγ. κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα, χοντροκομμένα

120γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα κομμένα σε μικρά κυβάκια

1/2 φλ. τσαγ. τριμμένη φρυγανιά

1 αβγό χτυπημένο

1 ξύλο κανέλας

αλάτι, πιπέρι

1 αβγό χτυπημένο για το άλειμα

σουσάμι και ηλιόσπορο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε κατσαρόλα τοποθετείτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε τον κιμά να ξεσβολιάσει. Πριν πάρει χρώμα ο κιμάς, προσθέτετε το κρεμμύδι, το λουκάνικο και αφήνετε να σοταριστούν ελαφρά. Σβήνετε με κρασί, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την κανέλα, το κουκουνάρι, ανακατεύετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 5-6 λεπτά.
  2. Προσθέτετε τα κάστανα, τις σταφίδες, τα κράνπερις, την φρυγανιά. Αφαιρείτε την κανέλα. Αποσύρετε από την φωτιά. Ανακατεύετε και αφήνετε να χλιάνουν αρκετά. Προσθέτετε το αβγό, το τυρί και ανακατεύετε.
  3. Ανοίγετε το φύλλο σφολιάτας και το κόβετε κάθετα στα δύο κομμάτια. Το κάθε κομμάτι, οριζόντια στα τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι διαγώνια στα δύο ώστε να έχετε από το κάθε κομμάτι, δύο τρίγωνα.
  4. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετείτε στο κέντρο ένα στρογγυλό μπολάκι. Τοποθετείτε γύρω του τα τρίγωνα με την μύτη προς τα έξω και με τέτοιο τρόπο ώστε με τις άκρες να μισοκαλύπτονται τα διπλανά τρίγωνα (όπως φαίνεται στην φωτογραφία). 
  5. Με ένα κουτάλι τοποθετείτε προσεχτικά την γέμιση γύρω γύρω σε σχηματισμό στεφανιού. Αρχίζετε και κλείνετε τα τρίγωνα προς τα μέσα και σχηματίζετε το στεφάνι (όπως φαίνεται στην φωτογραφία). Πιέζετε λίγο εσωτερικά να χωθεί η μύτη του τριγώνου κάτω από την βάση. Αλείβετε με αβγό το στεφάνι και πασπαλίζετε με σουσάμι και ηλιόσπορο. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία και για μια δεύτερη πίτα στεφάνι.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. για μισή περίπου ώρα, ή μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρετε αμέσως. Καλή απόλαυση και να ξέρετε ότι δεν θα μείνει ψίχουλο!