Γλυκόξινα ρεβίθια

Ποιός δεν αγαπάει τα ρεβίθια;  Σε αυτή την συνταγή παντρεύονται με μια υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα στην απλή εκδοχή της, μαζί με καρότο και πιπεριά.  Πρόκειται για συνταγή που αγαπούν οι χορτοφάγοι και όσοι έχουν αδυναμία στην Ασιατική κουζίνα.  Λειώνουν στο στόμα και η γλύκα τους απερίγραπτη. Μειώσαμε όσο μπορούσαμε την ζάχαρη και το αποτέλεσμα παραμένει συγκλονιστικό. Εξαιρετική εναλλακτική στο μενού της νηστείας.  Καταπληκτικό πιάτο για παρέα. Συνοδεύουμε με αρωματικό ρύζι μπασμάτι.  Μην χάνετε χρόνο, τολμήστε το. Α, και τα ρεβίθια αναποφλοίωτα.

ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα

500γρ. ρεβίθια αναποφλοίωτα

1/3 φλ. τσαγ. καστανή ζάχαρη

6 κουτ. σουπ. μηλόξιδο

3 κουτ.σουπ. τοματοπελτέ

3 κουτ. σουπ. σόγια

6 κουτ. σουπ. νερό

2 κουτ. σουπ. κορνφλάουρ διαλυμένες σε 3 κουτ. σουπ. νερό

1/3 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο και τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα μπαστουνάκια

2 πιπεριές πράσινες, καθαρισμένες και κομμένες μπαστουνάκια

αλάτι, πιπέρι

ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Μουλιάζετε από το βράδυ τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα τα βράζετε, τα στραγγίζετε και τα κρατάτε στην άκρη. Σε μπολ αναμειγνύετε καλά να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα, την ζάχαρη, το ξίδι, τον τοματοπελτέ, την σάλτσα σόγιας, το κορνφλάουρ και το νερό. Κρατάτε την σάλτσα στην άκρη.

2. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα καρότα. Να μην πάρουν χρώμα, απλώς να μαλακώσουν. Ρίχνετε την σάλτσα και τα ρεβίθια, αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό. Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν βράση.

3. Σκεπάζετε, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 περίπου λεπτά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε αν χρειάζεται την γεύση. Ετοιμάζετε το ρύζι μπασμάτι σύμφωνα με τις μερίδες που θα χρειαστείτε και τις οδηγίες της συσκευασίας. Σερβίρετε τα γλυκόξινα ρεβίθια σε πιάτο ή μπολ και συνοδεύετε με το ρύζι μπασμάτι. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!