Βελουτέ σούπα σπανάκι με σοταρισμένα πικάντικα ρεβίθια και μπέικον

Πράσινη δύναμη αυτή η βελουτέ σούπα σπανάκι. Πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Απίστευτα νόστιμη και ζευγαρώνει τέλεια με τα σοταρισμένα πικάντικα ρεβίθια και το τραγανό μπέικον. Γίνεται εύκολα, σχετικά γρήγορα (εντάξει, το σπανάκι θέλει πλύσιμο καλό αν δεν πάρετε έτοιμο πλυμένο και συσκευασμένο) και αρέσει σε όλους. Τα ρεβίθια όταν σοτάρονται ξετρελένουν και τρώγονται και μόνα τους, γι’αυτό κάντε παραπάνω (τα τσακίζουν όλοι). Θυμηθείτε, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε σούπα ρεβίθια, πριν προσθέσετε το ελαιόλαδο να κρατήσετε 2 φλιτζάνια να τα κάνετε τηγανητά για την σούπα σπανάκι. Διατηρούνται τέλεια στην κατάψυξη.

της Τζένης Φραγκούλη
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

1 κιλό σπανάκι φρέσκο

1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1 πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο κομμάτια

2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

1 μεγάλο πράσο, καθαρισμένο και κομμένο κομμάτια

3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κομμάτια

2-3 κουτ. σουπ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο

1 κύβο ζωμού λαχανικών

αλάτι, πιπέρι

1/3 φλ. τσαγ. κρέμα γάλακτος

500γρ. ρεβίθια βρασμένα

1 κουτ. γλ. καυτερό μπούκοβο

1/2 κουτ. γλ. σκόνη σκόρδου(προαιρετικά)

1/2 κουτ. γλ. σκόνη κύμινο (προαιρετικά)

1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

100γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζετε και πλένετε καλά το σπανάκι. Το χονδροκόβετε. Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, να σοταριστούν. Πριν αρχίσουν να πέρνουν χρώμα προσθέτετε την πιπεριά και τις πατάτες.
  2. Αφήνετε να σοταριστούν και να μαλακώσουν και αυτά και ρίχνετε το σπανάκι. Ανακατεύετε να χάσει σε όγκο και ρίχνετε τον κύβο ζωμού, αλάτι, πιπέρι και 1 1/2 λίτρο νερό. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 περίπου λεπτά.
  3. Ρίχνετε τον άνηθο, ανακατεύετε και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε την σούπα να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Αφήνετε πάλι σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει για 10 ακόμα λεπτά. Δοκιμάζετε και αν χρειάζεται, διορθώνετε την γεύση. Κρατάτε στην άκρη.
  4. Σκουπίζετε καλά τα ρεβίθια. Τα αλατίζετε και ρίχνετε το μπούκοβο. Πασπαλίζετε με σκόρδο και κύμινο αν θέλετε. Ανακατεύετε καλά. Βάζετε το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα σε μεγάλο τηγάνι και τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε τα ρεβίθια και αφήνετε να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζετε και τα τοποθετείτε σε πιάτο, πάνω σε χαρτί κουζίνας.
  5. Σε τηγάνι σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει κριτσανιστό. Κατεβάζετε και τοποθετείτε σε πιάτο, πάνω σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε την σούπα σε πιάτα ή μπολ και γαρνίρετε με ρεβίθια και μπέικον. Καλή όρεξη!