Ρεβίθια με καραμελωμένα κρεμμύδια και μελιτζάνες

Τα ρεβίθια με καραμελωμένα κρεμμύδια, είναι παραδοσιακή συνταγή της Καλύμνου. Εδώ κάναμε παρεμβάσεις. Δεν βάλαμε κανέλα και προσθέσαμε μελιτζάνες. Τα ρεβίθια μας αρέσουν όπως και να είναι μαγειρεμένα. Παντρεύονται όμως τέλεια με τις μελιτζάνες, το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Τρώγονται σκέτα αλλά είναι πολύ καλή ιδέα και για τσιπουρομεζέ.

της Πολυξένης Μέγα
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
  • 500γρ ρεβίθια ξερά
  • 2-3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτη κουτ.σουπ. πελτέ
  • 1 ντομάτα φρέσκια τριμμένη
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες
  • 1 κουτ. σουπ. φρέσκο ή αποξηραμένο δενδρολίβανο και κλαδάκια για το γαρνίρισμα
  • 1 κουτ. γλ. κοπανισμένη καυτερή πιπερίτσα (αυξομειώστε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο καυτερά τα θέλετε)
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Από το βράδυ μουλιάζετε τα ρεβίθια σε νερό. Το πρωί, τα βράζετε να κρατάνε, να μην λιώσουν δηλαδή. Τα σουρώνετε και τα τοποθετείτε σε πιρέξ.
  2. Σε κατσαρόλα βάζετε να ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, το δενδρολίβανο, την πιπερίτσα, την ντομάτα και τον τοματοπελτέ. Ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα πάνω στα ρεβίθια. Αλατοπιπερώνετε.
  3. Στην κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες. Τις μεταφέρετε στο πιρέξ με τα ρεβίθια και ανακατεύετε. Προσθέτετε 1 φλ.τσαγ. νερό, κουνάτε το πιρέξ ν’ αναμειχθούν τα υγρά και τοποθετείτε στο φούρνο. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, ελέγχετε μήπως χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον νερό.
  4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180β. για 40 περίπου ώρα. Τα ρεβίθια με καραμελωμένα κρεμμύδια και μελιτζάνες είναι έτοιμα. Σερβίρετε και συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.