Το τριήμερο Φεστιβάλ «Πολιτισμός και γεύσεις: από την Κρήτη στη Σίδη» διοργανώθηκε από τις 24 έως τις 26 Απριλίου 2025, στην αρχαία πόλη της Σίδης, με σκοπό να αναδείξει την κουλτούρα, τους χορούς και τη γαστρονομία της Κρήτης, καθώς και τους κοινούς δεσμούς, τις ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες, που μοιράζονται η Κρήτη και η Μικρά Ασία.
Για ένα τριήμερο, ο ναός του Απόλλωνα, σήμα κατατεθέν της πόλης, και το αρχαίο λιμάνι όπου στήθηκαν ξύλινα περίπτερα που φιλοξένησαν παραδοσιακά προϊόντα, πλημμύρισαν από παραδοσιακές γεύσεις, ήχους και χορούς της Κρήτης. Ο χώρος μετατράπηκε σ’ ένα υπαίθριο μουσείο που φιλοξένησε παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια και αποτέλεσε ένα ανοιχτό παράθυρο στη γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα της Μεγαλονήσου.
Ο γυναικείος συνεταιρισμός της περιοχής, καθώς και οι σεφ Ιωάννης Κουφός, Απόστολος Αλτάνης και ο Ιταλός Pasquale Lembo φρόντισαν ώστε να προσφερθούν αυθεντικές κρητικές γεύσεις στους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Μαγείρεψαν, επίσης, οι Τούρκοι σεφ Esat Ozata και Dilek Yetkiner.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος του Manavgat, Νιαζί Νεφί Καρά απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στην αποστολή του δήμου Χανίων, που αποτελούνταν από τους αντιδημάρχους, Ελένη Ζερβουδάκη και Γιάννη Γιαννακάκη.
Σε αυτό το ταξίδι μνήμης, τον συντονισμό ανέλαβε η Πολίτισσα σεφ και συγγραφέας Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόσκληση του κ. Καρά και της συνδιοργανώτριας του φεστιβάλ Yasemin Arslan. Με πρωτοβουλία της Ελληνίδας σεφ, άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δήμους Μανάβγκατ και Χανίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην υλοποίηση του πρώτου φεστιβάλ στην Τουρκία αφιερωμένου στην κρητική κουζίνα και στην πολιτιστική κληρονομιά.
Το φεστιβάλ που είχε μεγάλη επιτυχία και στο οποίο παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι (Έλληνες και Τούρκοι), καλλιτέχνες και πολλοί κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή, δεν θα πραγματοποιείτο χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των χορηγών του.
Το τριήμερο «ντύθηκε» από ελληνικούς και τουρκικούς ήχους, με συναυλίες που δόθηκαν στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα από τη Σοφία Βόσσου και τη Χρυσούλα Στεφανάκη, οι οποίες ταξίδεψαν στην Τουρκία ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό, αλλά και το τουρκικό συγκρότημα Necati ve Saykolar. Χόρεψαν οι σύλλογοι του δήμου Manavgat και το χορευτικό τμήμα του Ομίλου Χανίων «Ο Ψηλορείτης», υπό τη διεύθυνση του Αδάμ Μπούτζουκα, με παραδοσιακές φορεσιές και συνοδεία κρητικής μουσικής από τους Εμμανουήλ Νταουντάκη και Γεώργιο Σκουνάκη.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας «Ζορµπάς» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σίδης, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τον µύθο του Νίκου Καζαντζάκη µέσα από το βλέµµα της έβδοµης Τέχνης.