Monzù στην Κηφισιά για δημιουργική ιταλική κουζίνα δια χειρός Γιάννη Λιόκα

Το ολοκαίνουργιο Monzù, σε ένα διατηρητέο γοητευτικό αρχοντικό από τα ωραιότερα της Κηφισιάς, με έναν κατάφυτο κήπο, άνοιξε και για να μας μυήσει στη δημιουργική, ιταλική κουζίνα μέσα από την ιδιαίτερη και ξεχωριστή ματιά του ταλαντούχου chef Γιάννη Λιόκα.  Επί της Λεωφ. Κηφισίας 317Β, το design, ο άνετος και ζεστός χώρος στο εσωτερικό της πρώην κατοικίας, για το φθινόπωρο και το χειμώνα, λειτουργεί ως το ιδανικό φόντο για μια casual fine dining εμπειρία. Εlegant και απλό, δένει αρμονικά με τη φιλοσοφία του menu. Η ονομασία Monzù, από το γαλλικό «Monsieur», αναφέρεται σε όλους τους Ιταλούς επαγγελματίες chef, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του 18ου & 19ου αιώνα, εργάστηκαν για την αριστοκρατία της Νότιας Ιταλίας και καθόρισαν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ιταλική παραδοσιακή γεύση.

Ο executive chef, Γιάννης Λιόκας, οπαδός της βιωματικής κουζίνας, “παίζει” με υλικά, αναμνήσεις και τεχνικές που μπερδεύονται και  δημιουργούν τις δικές του ξεχωριστές εκδοχές των γεύσεων του κόσμου (του). Ο ίδιος, με καταβολές από την Ήπειρο και σημαντική πορεία χρόνων στην ελληνική γαστρονομική σκηνή, μαθήτευσε πλάι σε διακεκριμένους chef στο Μιλάνο και στο Παρίσι, και είναι πολύ πιθανό να έχετε δοκιμάσει πρόσφατα τις επιδόσεις του τόσο στο Stories Urban Bistronomy στην καρδιά της Αθήνας, όσο και στο Hide & Seek στο Χαλάνδρι.

Στο ολοκαίνουργιο τώρα menu του Monzù, μας μιλά Ιταλικά με τον δικό του μοναδικό τρόπο.  Το menu απαριθμεί συνολικά είκοσι πιάτα χωρισμένα σε starters, pasta – risotto και mains καθώς και πέντε πίτσες αποτελώντας μια νεωτεριστική προσέγγιση των κλασσικών, ιταλικών γεύσεων, πάντα δοσμένες αλλιώς.

Ειδικά η πίτσα, εδώ στο Monzù,  για να βγει στο πιάτο χρειάζεται 3 ημέρες. Μια ημέρα για να φτιάξουν το προζύμι (biga), μια δεύτερη ημέρα για το ζυμάρι και μια τελευταία ημέρα όπου η πίτσα είναι έτοιμη πια να ψηθεί και να βγει στο τραπέζι. Αφράτη, τραγανή και στον κατάλογο υπάρχουν 5 διαφορετικές εκδοχές της.

Αγνές και διαλεχτές λοιπόν πρώτες ύλες, χειροποίητη ζύμη, χειροποίητα ζυμαρικά, κρέας και ψάρι σε τέλεια ισορροπία και τεχνικές που δανείζονται στοιχεία από την Mama Italia, χωρίς να εγκλωβίζονται σε γαστρονομικά στερεότυπα.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον τόνο ”Bresaola” που μιμείται τα αλλαντικά, μαρινάρεται σε μπαχαρικά και συνδυάζεται με τυρί stracciatella, σύκο, πέστο μαϊντανού και παλαιωμένο βαλσάμικο. Το ”Vitello Tonnato”, τη σιγομαγειρεμένη γλώσσα από μοσχαράκι γάλακτος, καπνιστή μαγιονέζα τόνου, αγριοράπανο και πούδρα κάπαρης. Την ψητή σελινόριζα με ραγού από μοσχάρι γάλακτος και σάλτσα παλαιωμένης παρμεζάνας. Το κλασικό – πειραγμένο spaghetti ‘’cacio e pepe’’, με πιπέρι szechuan, guanciale και αρτεμισία. Την Agnolotti del plin carbonara με κρέμα από κρόκους αυγών, pecorino sardo και καπνιστή πανσέτα. Τα linguine gamberi με ζωμό γαρίδας, σαφράν και tartare γαρίδας. Το εντυπωσιακό ροζ risotto carnaroli με κρέμα από κόκκινα παντζάρια, gorgonzola dolce και παλαιωμένο βαλσάμικο από τη Modena. Αλλά και την κοτολέτα Milanese με μοσχάρι γάλακτος πανέ, γλυκιά κάπαρη, ντοματίνια confit και παλαιωμένη παρμεζάνα. Για το τέλος, υπάρχουν τρεις γλυκές προτάσεις με την tiramisu από φυστίκι, κρέμα mascarpone και παγωτό espresso να πρωτοστατεί και να χαρίζει ένα συναρπαστικό φινάλε.

Όσον αφορά  στα cocktails, στο Monzù τον κατάλογο έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κερκύρας και η ομάδα του, Λυκούργος Χριστοθανόπουλος και Γιάννης Καραπάς. H λίστα με τα ποτά χωρίζεται σε πέντε βασικές κατηγορίες. Spritz, Negronis, Americanos & Highball, Espresso Martinis και Cocktails. Στον κήπο λειτουργεί μπαρ, ενώ το χειμώνα η εμπειρία θα μεταφέρεται από τραπέζι σε τραπέζι με τρόλεϊ και τον bartender να φτιάχνει το cocktail σου μπροστά σου, προτείνοντας μίξεις που ταιριάζουν με τα πιάτα που επέλεξες να δοκιμάσεις.

Εξόχως αγαπημένα τα 5 Spritz, τα οποία ανοίγουν, στη συνέχεια συνοδεύουν και κλείνουν ιδανικά κάθε γεύμα. To Spritzal Bitter, η κλασική συνταγή από την Βόρεια Ιταλία, με Campari, λευκό κρασί Sauvignon Blanc, σόδα και προσθήκη cordial από εσπεριδοειδή για extra refreshment. Το Gin Spritz με χειροποίητο wildflower gin, το οποίο μαγειρεύεται με λουλούδια και φρούτα, αφρώδη οίνο και σόδα. Ένα πολύ αρωματικό spritz ιδανικό για να pre dinner ποτό. Το Ginger Truffle Negroni, με λευκή τρούφα και ginger, λευκό μπίτερ και λευκό γλυκό βερμούτ, το οποίο περασμένο από σιφόν, σερβίρεται ανθρακωμένο με γαρνιτούρα από καμένο λάδι και πορτοκαλί. Συμπληρώνει τέλεια τα περισσότερα πιάτα του μενού, ιδιαίτερα την pizza ή τις pasta. To Garibaldi που αναβιώνει την παλιά κλασική και δοκιμασμένη συνταγή με ένα twist και περιέχει Campari, lemon cordial και orange soda, θυμίζοντας έτσι το αγαπημένο ποτό στους παλιούς και κερδίζοντας τους νέους με την fizz και ανανεωμένη εκδοχή του. Και τέλος, το Espresso Martini, μια κλασική συνταγή και ένα από τα πιο αγαπημένα cocktails. Ιδανικό να το απολαύσετε σαν after dinner cocktail και να συνοδεύσετε τα desserts.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε στο τηλ.: 210 6200495

Διεύθυνση

Λεωφ. Κηφισίας 317B, Κηφισιά 145 61

Ώρες Λειτουργίας

Τρίτη – Σάββατο: 18.00 – 00.00

Κυριακή: 12.00 – 18.00

Instagram: https://www.instagram.com/monzu_kifisia/

Facebook:  https://www.facebook.com/MonzuKifisia/

Wst: https://monzu.gr/