“Δε Κούκμπουκ” απο τη Madame Ginger

H αγαπημένη χαμογελαστή food blogger Madame Ginger, η κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη, κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο  μαγειρικής, από  τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Ένα βιβλίο, με χορτοφαγικές συνταγές, τις οποίες δημιούργησε η Madame Ginger, ξεφεύγοντας για λίγο από τα digital όρια του food blogging και των #EatLikeALocal γευστικών αναζητήσεων της.

Ένα βιβλίο με 61 λαχταριστές συνταγές για την κάθε μια από τις οποίες, δίνονται όλες οι απαραίτητες διατροφικές πληροφορίες υπό την επιμέλεια του διαιτολόγου-διατροφολόγου Μιχάλη Κάβδα καθώς και σημάνσεις για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως το αν είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ή αν ετοιμάζεται σε λιγότερο από 1 ώρα. Το βιβλίο περιέχει επίσης οδηγό PANTRY με νέα αλλά και γνώριμα υλικά που χρησιμοποιεί ξανά και ξανά και τα οποία υπάρχουν πάντα στο ψυγείο και το ντουλάπι, καθώς και τα απαραίτητα σκεύη μαγειρικής τα οποία χρειάζεται κανείς για να μαγειρέψει τις πεντανόστιμες συνταγές του ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ.

Οι συνταγές είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να τις μαγειρέψει κάποιος που αποφεύγει το κρέας αλλά και ένας κρεατοφάγος που κάποιες μέρες την εβδομάδα προτιμά ένα νόστιμο πιάτο με όσπρια.  Θα τις μαγειρέψει ο vegan, αυτός που θέλει να μαγειρέψει για τους vegan φίλους του ή απλώς αυτός που θέλει να πειραματιστεί με νέα υλικά σε γνώριμες συνταγές, ανοίγοντας τους μαγειρικούς του ορίζοντες.

Συνταγές για τη μαμά που νηστεύει, τον μπαμπά που προσέχει, τον φοιτητή που πρέπει να θρέψει σώμα και νου εύκολα και οικονομικά, τον άνθρωπο του σήμερα που τρέχει όλη μέρα να προλάβει και έχει μόλις μισή ώρα στη διάθεσή του να φτιάξει ένα νόστιμο φαγητό.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια. Οι «ΒΑΣΙΚΕΣ» είναι συνταγές που θα βάλουν τις σωστές βάσεις στην κουζίνα, όπως 3 διαφορετικές μπεσαμέλ, διαφορετικοί κιμάδες και βελούδινοι πουρέδες. 13 συνταγές ελληνικής κουζίνας –πιο ελαφριά, δημιουργική, comfort και νόστιμη από ποτέ–, υπάρχουν στο κεφάλαιο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ COMFORT FOOD», ενώ η Madame Ginger παίζει με υλικά, γεύσεις και πιάτα του κόσμου στις σελίδες του «COOK LIKE A LOCAL» κεφαλαίου. Για το τέλος υπάρχουν αγαπημένα γλυκά «MUNCHIES», καθώς και έναν χρήσιμο οδηγό με τις 61 συνταγές χωρισμένες ανάλογα με την περίσταση στην οποία εντάσσονται.

61 λαχταριστές συνταγές που σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη νοστιμιά, την ευκολία στην παρασκευή και τη θρεπτική τους αξία. Συνταγές που δοκιμάστηκαν ξανά και ξανά και αγαπήθηκαν από όλη την ομάδα του Madame Ginger.

Το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, και είναι διαθέσιμο στο madameginger.com/shop, με προσωπική υπογραφή της Madame Ginger, καθώς και σε βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.

Η Μadame Ginger μοιράζεται μαζί μας μια υπέροχη συνταγή από το βιβλίο της: Τα ζουμερά μπιφτέκια παντζαριού σε ένα υπέροχο μπέργκερ.

ΖΟΥΜΕΡΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ

Αρωματικά, πανεύκολα μπιφτέκια παντζαριού που θ’ αγαπήσεις για τη νοστιμιά, το φούξια χρώμα αλλά και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους. Κλείσε τα σε λαχταριστά burgers ή απόλαυσέ τα σκέτα με ρύζι κουνουπιδιού (η συνταγή στη σελ. 26 του βιβλίου) ή με έναν αφράτο πουρέ πατάτας (η συνταγή στη σελ. 34 του βιβλίου).

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά

Διατηρούνται ωμά 3 μέρες στο ψυγείο ή 30 μέρες στην κατάψυξη.

 

ΥΛΙΚΑ

1 κρεμμύδι, κομμένο σε μεσαία κομμάτια

2 σκελίδες σκόρδο

200 γρ. βρασμένες φακές  (150 γρ. άβραστες)

3 παντζάρια (400 γρ. καθαρισμένα), κομμένα σε μικρά κομμάτια

40 γρ. βρόμη

100 γρ. αλεύρι

½ κ.σ. λιναρόσπορο

1 κ.γλ. ρίγανη

½ κ.σ. καπνιστή πάπρικα

¼ κ.γλ. καυτερή πάπρικα

2 κ.γλ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

1 κ.γλ. αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φακές, πολτοποιούμε καλά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε στον επεξεργαστή το παντζάρι και τη βρόμη και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Αν χρειαστεί, πολτοποιούμε τα υλικά σε μία ή περισσότερες δόσεις. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με τις φακές και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια.

Πλάθουμε 4 burgers των 200 γρ. το καθένα και τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξουν. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 180°C για 30 λεπτά, γυρνώντας τα με προσοχή στα 20 λεπτά ή στο αντικολλητικό για 10 λεπτά από κάθε μεριά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Σερβίρουμε σε ψωμάκι burger με υλικά της αρεσκείας μας.

GINGER’s TIP

Για το τέλειο burger παντζαριού κλείσε τα μπιφτέκια σε ψωμάκια brioche και βάλε σε κάθε burger μία κουταλιά της σούπας σκορδάτο spread κάσιους (η συνταγή στη σελ. 92 του βιβλίου), 1 κ.σ. BBQ sauce, σπανάκι ή ρόκα και καραμελωμένα κρεμμύδια.