Τι είναι το συνένζυμο Q10 και γιατί το χρειαζόμαστε;

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα συστατικό που τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον. Το συνένζυμο Q10 το βρίσκουμε σε διάφορες τροφές και σε συμπληρώματα, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι απαραίτητο στα μιτοχόνδρια (στο μεταβολικό εργαστήρι των κυττάρων), όπου  συμμετέχει στις αντιδράσεις που οδηγούν στον μεταβολισμό βασικών θρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών), εξασφαλίζοντας, τελικά, την ενέργεια που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Οι ιστοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη, καθώς σχετίζονται με απόδοση υψηλού έργου είναι ο εγκέφαλος και το μυοκάρδιο.

Όταν το συνένζυμο Q10 είναι σε έλλειψη, παρατηρούνται συμπτώματα, όπως χρόνια κόπωση, διανοητικές διαταραχές και καρδιολογικά προβλήματα. Στην καθημερινότητά μας, το βρίσκουμε μεταξύ άλλων στο σκουμπρί, τις σαρδέλες, το κοτόπουλο, τους ξηρούς καρπούς, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής. Τέλος, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση του συνενζύμου Q10 μαζί με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία επιτείνει την αιματική ροή στον εγκέφαλο και βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες.

Θυμίζουμε ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αλλά και γενικότερα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, αποτελεί βασική προϋπόθεση, όχι μόνο για την αποφυγή συμπτωμάτων κόπωσης, ατονίας και μειωμένων γνωσιακών διεργασιών στους εργαζόμενους, αλλά και ουσιαστικό παράγοντα για αυξημένη απόδοση.

Kείμενο: Αναστάσιος Παπαλαζάρου, MSc, PhD  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Περισσότερα άρθρα του Αναστάσιου Παπαλαζάρου στο: http://www.apapalazarou.gr