Τα εσπεριδοειδή είναι ελιξίρια υγείας και αντιγήρανσης. Νέες έρευνες και γιατροσόφια.

Τα εσπεριδοειδή είναι περιζήτητα στην γαστρονομία. Σχετικά με την υγεία όμως, για όσους πιστεύουν ότι οι ευεργετικές τους ιδιότητες στρέφονται αποκλειστικά  στην θωράκιση  του ανοσοποιητικού συστήματος κατά της γρίπης και των κρυολογημάτων, υπάρχει μια έκπληξη. Τα εσπεριδοειδή, τα πορτοκάλια τα μανταρίνια τα λεμόνια  και τα γκρέιπ –φρουτ, είτε φρέσκα είτε στυμμένα σε  χυμούς, οχυρώνουν τον οργανισμό  απέναντι σε 3 μορφές καρκίνου, καρδιοπάθεια και παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες Αυστραλών επιστημόνων. Συγκεκριμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τα παραπάνω εσπεριδοειδή,  μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα και του στομάχου έως και 50%. Μειώνουν επίσης κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά 19% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Κατρίν Μπάγκαρστ. Η ίδια,  αναφερόμενη σε στοιχεία από 48 μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τα ευεργετικά οφέλη των εσπεριδοειδών στην ανθρώπινη υγεία, συστήνει  καθημερινά την  κατανάλωση τουλάχιστον 2 πορτοκαλιών ή ενός γκρέιπ –φρουτ, καθώς και στυμμένο άφθονο λεμόνι στα φαγητά. Οι ερευνητές ακόμα  επισημαίνουν ότι  στα εσπεριδοειδή, η υψηλή περιεκτικότητά τους  σε βιταμίνη C, κάνει όλα τα εσπεριδοειδή και κυρίως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια  ένα  πρώτης τάξεως φάρμακο για την αντιμετώπιση των βλαβερών αποτελεσμάτων του τσιγάρου στον οργανισμό.

Τα εσπεριδοειδή και οι  ξεχωριστές ιδιότητες της περίφημης τετράδας (πορτοκάλια , μανταρίνια, λεμόνια, γκρειπ φρουτ)

* Το πολυβιταμινούχο πορτοκάλι

Τα μέρλιν, τα σανγκουίνια, τα ομφαλοφόρα, τα ντόλτσε, είναι από τις ποικιλίες που υπάρχουν σε αφθονία όλο το χειμώνα  στην αγορά και  προσφέρουν πλουσιοπάροχα τη βιταμίνη C (50 μιλιγκράμ ανα 100 γραμ.).Τα πορτοκάλια περιέχουν ακόμα βιταμίνες Α, Β, ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο (300 μιλιγκραμ στο ποτήρι) που βοηθάει στην αποβολή των υγρών). Ωστόσο, αν θέλετε να πάρετε από το χυμό  όλα τα συστατικά, καταναλώστε τον αμέσως, μόλις τον ετοιμάσετε. Οι βιταμίνες ενός φρεσκοστυμένου χυμού πορτοκαλιού και κυρίως η C, καταστρέφονται μέσα σε ελαχιστο χρόνο!

*Το αντιόξινο λεμόνι.

Με άρωμα αιθέριο και γεύση μοναδική, το λεμόνι έχει γράψει ιστορία, κατακτώντας την υφήλιο σαν άρτυμα, βότανο και  καλλυντικό. Είναι  αποτελεσματικό φάρμακο   στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης, ενώ συνιστάται και  σε δίαιτες κατά της  χοληστερίνης. Επίσης θεωρείται  ισχυρό βακτηριοκτόνο, και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος να χρησιμοποιείτε το χυμό του στα ωμά θαλασσινά πριν φαγωθούν (καταστρέφει το 92% των βακτηριδίων που περιέχουν) και να ρίχνετε αρκετό λεμόνι στις κονσέρβες, καθώς και στο σιτεμένο κρέας. Μην ξεχνάτε ότι ο χυμός του λεμονιού,  είναι  το καλύτερο αντίδοτο και στις τροφικές δηλητηριάσεις,

Και μία αντίφαση. Ενώ είναι ένα από τα πιο ξινά φρούτα, έχει θαυμαστές αντιόξινες ιδιότητες. Γι’ αυτό,  ανακουφίζει από τις «καούρες» και διευκολύνει την πέψη.  Αν αντιμετωπίζετε δυσπεψία ή καούρες στο στομάχι και πιείτε ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες λεμόνι, θα νοιώσετε αμέσως ανακούφιση.

* Το χαλαρωτικό μανταρίνι

 Τα μανταρίνια εκτός από τη βιταμίνη C, περιέχουν βρώμιο που ηρεμεί το νευρικό σύστημα καθώς και  βιταμίνη Α. Επειδή έχει περισσότερα σάκχαρα σε σχέση με το πορτοκάλι, δίνει περισσότερες θερμίδες, έτσι όταν είσαστε σε δίαιτα, καλό θα ήταν  να μην υπερβάλλετε στην κατανάλωσή του. Η φλούδα του είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια, που χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως  μαλακτικά και αποσυμφορητικά των αναπνευστικών οδών. Εν μικρό κομμάτι φλούδας μανταρινιού στους χυμούς που μπαίνουν στα ποτά, δίνει ξεχωριστό άρωμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιών με διάφορα  μεγέθη, λεπτή η χονδρή φλούδα, κουκούτσια ή όχι κλπ. Τα κοινά μανταρίνια  των μεσογειακών χωρών έχουν κιτρινοπορτοκαλί χρώμα , γλυκιά γεύση και κουκούτσια.

* Το αντιγηραντικό γκρέιπ φρουτ

Ένα ποτήρι χυμός από γκρέιπ φρουτ  είναι ένα πραγματικό «ορυχείο» καλίου, (400mg) αλλά και βιταμίνης C (60 mg). Θεωρείται επίσης το πιο πλούσιο φρούτο σε πηκτίνη, μια υδατοδιαλυτή ίνα που μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία στο άσπρο εσωτερικό μέρος της φλούδας του. Το  γκρέιπ φρουτ, είναι και εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών ουσιών, οι  οποίες σε συνεργασία  με  την βιταμίνη  C έχουν έντονη αντιγηραντική δράση. Επίσης  φημίζονται  για τις διαιτητικές και αποτοξινωτικές τους ιδιότητες

Εσπεριδοειδκή και χρήσιμες συμβουλές

* Εάν το πρωί οι συνέπειες ενός βραδινού ξεφαντώματος αργούν να …αποχωρήσουν, ένας πικρός  καφές με το χυμό μισού λεμονιού είναι πραγματική πανάκεια για το στομάχι. Ενα επίσης αποτελεσματικό χωνευτικό  για το ταλαιπωρημένο από διατροφικές καταχρήσεις στομάχι, είναι να στύψετε μισό λεμόνι  σε ένα ποτήρι νερό, στο οποίο θα  έχετε  διαλύσει και λίγη σόδα. Πιείτε το ενώ ακόμα αφρίζει.

* Μια πρωινή συνήθεια, που αν την καθιερώσετε  για μερικές ημέρες το μήνα, θα ωφελήσει πολύ  το συκώτι και το πάγκρεας  είναι να πίνετε  με άδειο στομάχι ένα ποτήρι χλιαρό νερό στο οποίο  θα προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού και μια κουταλιά μέλι.  Η συνήθεια αυτή, θα εμποδίσει επίσης τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

* Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε τη βιταμίνη C μέσα από μια διατροφή που είναι πλούσια σε εσπεριδοειδή φρούτα, σε λαχανικά και όχι μέσω συμπληρωμάτων.

Κείμενο  Ρίτα Βελώνη