Δεκαπέντε χρόνια έρευνας δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυέλαιου δεν προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις (νέα επιστημονικά στοιχεία)

H Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association, AHA) εξέδωσε μια επικαιροποιημένη  σύσταση για τα συμπληρώματα ιχθυελαίου και τα καρδιαγγειακά οφέλη τους. Η ετυμηγορία τους είναι ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια ή μετά από πρόσφατη καρδιακή προσβολή, αλλά δεν προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η φράση “Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου” που βρίσκεται πάνω σε πολλά σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής ιχθυελαίου ίσως να μην συμβαδίζει με τα νέα συμπεράσματα της επιστήμης, σύμφωνα με την Julie Corlis, αρθρογράφου του Harvard Heart Letter.

Ο Δρ Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard συμπληρώνει: “Δεν είναι ίσως σοφό για οποιοδήποτε μεσήλικα να αρχίσει να παίρνει συμπληρώματα ιχθυελαίου χωρίς τη συμβουλή ενός γιατρού”. Ακόμη και για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακή νόσο, τα πιθανά οφέλη είναι αρκετά μέτρια, σημειώνει.  Εάν είχατε περάσει καρδιακή προσβολή,  παίρνοντας περίπου ένα γραμμάριο (1.000 mg) ιχθυελαίου την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου κατά περίπου 10%.  Στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να μειώσουν το θάνατο και τις νοσηλείες κατά περίπου 9%.

Η προηγούμενη σύσταση του AHA, που δημοσιεύθηκε το 2002, συνιστούσε σε άτομα με γνωστή καρδιακή νόσο να καταναλώνουν περίπου ένα γραμμάριο ημερησίως των ω-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA, ιδανικά από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών. Αλλά οι άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν την πρόσληψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε συνεννόηση με έναν γιατρό.

Τα τελευταία 15 χρόνια, πολλές έρευνες καταλήγουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου προσφέρει οφέλη σε άτομα που είναι επιρρεπή σε καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν είναι εντελώς ακίνδυνα

Μερικοί άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι σε αυτή τη μικρή ομάδα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το συμπλήρωμα – μπορεί να μπουν στον πειρασμό να συνεχίσουν να παίρνουν το ιχθυέλαιο. Σκέφτονται ότι δεν μπορεί να βλάψει και ίσως να βοηθήσει κιόλας. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, λέει ο Δρ Rimm. Παρόλο που “υπάρχουν ακόμα καλά στοιχεία ότι η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων” λέει, το συμπυκνωμένο έλαιο που βρίσκεται στα συμπληρώματα δεν είναι εντελώς χωρίς κίνδυνο. Όπως ισχύει για όλα τα συμπληρώματα διατροφής, δεν υπάρχει εποπτεία σχετικά με την πηγή, την ποιότητα ή την ποσότητα του δραστικού συστατικού σε αυτά τα προϊόντα  που δεν έχουν συνταγογραφηθεί. Ορισμένες μελέτες έχουν εντοπίσει ίχνη πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) σε ορισμένες μάρκες συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Αν και αυτά τα βιομηχανικά χημικά προϊόντα απαγορεύτηκαν το 1979 μετά τη σύνδεσή τους με τον καρκίνο, εξακολουθούν να υπάρχουν σε ψάρια εκτεθειμένα σε νερό μολυσμένο από απορροή εδάφους. Άλλες έρευνες αποκάλυψαν ότι μερικά συμπληρώματα δεν παρέχουν τα ποσοστά DHA και EPA που διαφημίζονται στις ετικέτες τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Αυτό είναι δυνητικά επωφελές, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο. Η υπερβολική  ποσότητα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ιδιαίτερα σε άτομα που λαμβάνουν επίσης αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η χαμηλή δόση ασπιρίνης. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης για πρόληψη καρδιακών παθήσεων, επισημαίνει ο Dr. Rimm. “Η λήψη του ιχθυελαίου επιπλέον μπορεί όχι μόνο να μην έχει κανένα όφελος, αλλά μπορεί να ενέχει  κινδύνους που δεν συνειδητοποιούμε γιατί δεν τους έχουμε μελετήσει”.

Συνίσταται η συμβουλή του γιατρού σε κάθε περίπτωση, τόσο για την δοσολογία όσο για το είδος συμπληρωμάτων που προτείνονται.  Σημαντική επίσης και η προσεχτική ανάγνωση της ετικέτας των συμπληρωμάτων διατροφής που επιλέγουμε.