Σκορδόμελο: το φυσικό αντιβιοτικό κατά του κρυώματος και της γρίππης (και όχι μόνο)!

Οι άνθρωποι στρέφονται στην φύση, προσπαθώντας με τα όπλα της, όπως είναι και το σκορδόμελο, να ενισχύσουν τον οργανισμό τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το κρυολόγημα και την γρίππη.

της Μαυρέτας Πολίτη

Τα περισσότερα “γιατροσόφια” αντιμετωπίζουν (αποτελεσματικά) τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίππης. Γι’αυτό οι άνθρωποι στρέφονται στην φύση, προσπαθώντας να αποτρέψουν, να καταπραΰνουν ή να συντομεύσουν τη διάρκεια τους. Αν και ορισμένες φυσικές θεραπείες έχουν σημαντική επιστημονική υποστήριξη, πολλές δεν έχουν μελετηθεί καλά ή δεν υποστηρίζονται ακόμα από κάποια έρευνα.

Για το σκορδόμελο δεν υπάρχουν ακόμα έρευνες στους ανθρώπους που να αποδεικνύουν  τα ευεργετικά οφέλη του. Αυτές που υπάρχουν δίνουν ενδείξεις ότι ο συνδυασμός σκόρδου και μελιού, το σκορδόμελο δηλαδή,  κάνει καλό στον πονόλαιμο, βοηθά στην καταπολέμηση των ιώσεων, στα κρυώματα και στα αναπνευστικά προβλήματα.  Υπάρχουν όμως αρκετές έρευνες ξεχωριστά για το σκόρδο και ξεχωριστά για το μέλι.

Το μέλι

Το μέλι έχει αποδειχθεί με έρευνα,  ότι έχει σημαντική ικανότητα να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων που μπορούν να προσβάλλουν τον οργανισμό (Dhanavade, Jalkute, Ghosh, & Sonawane, 2011). Μπορεί να περιέχει αντι-ιικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να αναστείλουν την δράση του ιού στα κρυολογήματα (Zeina, Othman, & Al-Assad, 2007).  Επίσης, ένας αριθμός μελετών έχει βρει ότι το μέλι είναι αποτελεσματικό κατασταλτικό του βήχα και βοηθά στον ύπνο κατά τη διάρκεια του κρυώματος, ειδικά στα παιδιά (Cohen, et al., 2012).  Είναι γνωστό για τις αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καθώς περιέχει σίδηρο,  βιταμίνη C και είναι εξαιρετικό τονωτικό.

Το σκόρδο

Η κατανάλωση σκόρδου και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής σκόρδου, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των μυκητιάσεων, των δερματικών λοιμώξεων και πρόληψη ορισμένων καρκίνων (ΝΙΗ 2011). Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να αποτρέψουν τα κρυολογήματα και να μειώσουν τη σοβαρότητά τους όταν εμφανίζονται (Nantz, et al., 2012). Το σκόρδο έχει ισχυρή δράση κατά των παθογόνων μικροοργανισμών. Η οσμή του σκόρδου προκαλείται από τη δραστική αντιμικροβιακή ουσία του την αλισίνη. Η αντιμικροβιακή αλισίνη που απελευθερώνει αν καταναλωθεί ωμό, καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα.  Η αλισίνη βοηθά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Χρειάζεται όμως προσοχή με το σκόρδο, επειδή μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος ειδικά όταν λαμβάνεται με άλλα συμπληρώματα που έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας ακόμα και για τα φυσικά βοηθήματα.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟΜΕΛΟ

Θα χρειαστείτε δύο ολόκληρα βιολογικά σκόρδα και 1 1/2 φλ.τσαγ. καλό μέλι.

Κάντε ως εξής: Ξεφλουδίστε μία μία όλες τις σκελίδες του σκόρδου.  Χαράζετε ελαφρά όλες τις σκελίδες και τις τοποθετείτε σε ένα γυάλινο βάζο με αεροστεγές καπάκι.  Γεμίζετε με μέλι, ανακατεύετε καλά και το κλείνετε αεροστεγώς. Το κρατάτε σε σκοτεινό μέρος για 1 μήνα περίπου. Κουνάτε το σκορδόμελο συχνά. Όσο το αφήνετε, τόσο θα σκουραίνει το μέλι αλλά και το σκόρδο. Οι σκελίδες θα  γλυκάνουν και το μέλι θα γίνει πιο ρευστό. Το σκόρδο δεν θα έχει τόσο έντονη μυρωδιά και θα τρώγεται ευχάριστα.  Μπορείτε μετά τον ένα μήνα, να τρώτε με ένα κουταλάκι το μέλι κάθε πρωί. Μπορείτε να το προσθέτετε στα χλιαρά ροφήματα όποτε αισθάνεστε κάποια ίωση ή κρύωμα να σας περιτριγυρίζει.  Το σκορδόμελο είναι πολύ καλό φυσικό αντιβιοτικό, απαραίτητο για τον Χειμώνα.