Παντζάρι, η υπετροφή που προστατεύει και θεραπεύει

Το παντζάρι είναι μια σούπερ τροφή και έχει κερδίσει σε δημοτικότητα λόγω πολλών μελετών που υποστηρίζουν ότι έχει αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις,  μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να αυξήσουν τη ροή του αίματος.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, το παντζάρι θεωρείται ελπιδοφόρα θεραπευτική αγωγή σε μια σειρά κλινικών παθολογιών που σχετίζονται με οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.
Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων αλλά και στην πρόληψη της γήρανσης. Παίρνουν το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα τους από την βητακυανίνη, μια φυτική χρωστική ουσία που σύμφωνα με ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες μπορεί να βοηθήσει στην αμυντική δράση των κυττάρων. Τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών που περιέχουν, μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος και βηταϊνης, τα οποία δρουν στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων προκαλώντας φλεγμονή στις αρτηρίες.
Είναι πηγή αντιοξειδωτικών και νιτρικών αλάτων.  Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά όχι και σε νιτρικά άλατα.  Ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών με τα νιτρικά άλατα είναι που ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.
Προσοχή όμως στην κατανάλωσή τους, αν υποφέρετε από τα νεφρά σας (λόγω των νιτρικών αλάτων).
Οι υψηλές ποσότητες της φυτοχημικής ανθοκυανίνης που περιέχουν, συμβάλλουν επιπλέον στην πρόληψη σχηματισμού των ελευθέρων ριζών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυτάρων και την γήρανση.

Διατροφική αξία και πράσινα φύλλα

Τα παντζάρια έχουν εξαιρετική διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, κάλιο,  μαγγάνιο, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, νιτρικά άλατα αλλά και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Ειδικά τα πράσινα φύλλα τους, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C. Μην τα πετάτε, μαγειρέψτε τα μαζί με τα παντζάρια ή σε άλλες συνταγές όπως και το σπανάκι. 

Πως τα καταναλώνετε

Έχουν ξεχωριστή, γήινη γεύση και μπορούν να ψηθούν στον φούρνο ή στον ατμό, να βράσουν, να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα, να γίνουν τουρσί ή να καταναλωθούν ωμά. Πολύ νόστιμη η κλασική συνταγή για σούπα από παντζάρι, μπορς, με προέλευση την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και η αγαπημένη μας παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και σκόρδο. Προσθέστε φέτες από ψημένο παντζάρι στην πράσινη σαλάτα σας και συνδυάστε με ρόκα και κατσικίσιο τυρί.  Δοκιμάστε επίσης να φτιάξετε χυμό, αποφλοιώνοντας τα παντζάρια και συνδυάζοντας τα με χυμό πορτοκαλιού, καρότου, ή μήλου και προσθέστε αν σας αρέσει τζίντζερ.
Κείμενο Μαυρέτα Πολίτη