Ο καφές συμβάλλει στην υγεία και στην μακροζωία (νέα έρευνα σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες) και η καφεΐνη δεν είναι εθιστική

Η κατανάλωση έως τριών φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να βελτιώσει τη μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, Αυτό είναι μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα σε πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και του Imperial College του Λονδίνου. Οι ερευνητές μάλιστα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ίδιο ευεργετικός είναι και ο καφές χωρίς καφεΐνη.

της Μαυρέτας Πολίτη

Η καφεΐνη είναι μια φυσικά απαντώμενη ουσία (ένα αλκαλοειδές) που βρίσκεται στα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς περισσότερων από 63 φυτικών ειδών παγκοσμίως. Μια από τις πιο γνωστές δράσεις της καφεΐνης είναι η ικανότητά της να δρα ως διεγερτικό, να καθυστερεί την αίσθηση της κόπωσης και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία σε ευαίσθητους ανθρώπους. Η καφεΐνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι δρα ως ήπιο διουρητικό. Παρά τις εκτεταμένες μελέτες για την ασφάλειά της καφεΐνης, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές παρανοήσεις.


Έχει πολλά οφέλη

Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει τόσο τα επίπεδα εγρήγορσης όσο και προσοχής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη και τη λογική σκέψη. Πολλά ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, κυρίως το τσάι, ο καφές και η σοκολάτα, έχει βρεθεί ότι περιέχουν αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να έχουν οφέλη για την υγεία, ειδικά όσον αφορά στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στην πρόληψη του καρκίνου.

Επίσης η καφεΐνη είναι γνωστό ότι μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, στην χολολιθίαση, στην νόσο του Parkinson και στις ηπατικές νόσους. Παρά τις μελέτες αυτές, οι γιατροί δεν συνιστούν κατανάλωση καφεΐνης ως μέσο για τη μείωση των κινδύνων αυτών των ασθενειών. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία αλλεργικών αντιδράσεων, απαιτείται όμως περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Οι μελέτες

Η κατανάλωση έως τριών φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να βελτιώσει τη μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Στο πλαίσιο της μελέτης, μια ομάδα ερευνητών του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και του Imperial College London εξέτασε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ στους ανθρώπους σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας, της Γαλλίας και Ιταλία. Η μελέτη έλαβε χρηματοδότηση από την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την IARC. Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία για τη μελέτη, από συνολικό αριθμό 521.330 ατόμων ηλικίας άνω των 35 ετών. Οι επιστήμονες μετά αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων. Δεδομένα από την παρακολούθηση 16 ετών αποκάλυψαν ότι σχεδόν 42.000 συμμετέχοντες πέθαναν από διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακές ασθένειες και εγκεφαλικά επεισόδια. “Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικά για τις ασθένειες του κυκλοφορικού και τις πεπτικές ασθένειες. Είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα αυτά ήταν παρόμοια και στις 10 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν ποικίλες συνήθειες κατανάλωσης καφέ και διαφορετική κουλτούρα. Αυτό, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα άλλων μελετών στις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία, μας δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο καφές μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Marc Gunter. Ωστόσο, αναγνώρισε τους περιορισμούς της μελέτης και τόνισε ότι η μέτρια πρόσληψη καφέ μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία. “Λόγω των περιορισμών της έρευνας, δεν είμαστε στο στάδιο να προτείνουμε στους ανθρώπους να πίνουν λίγο ή πολύ καφέ. Τα αποτελέσματα μας όμως δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ – μέχρι περίπου τρία φλιτζάνια την ημέρα – δεν είναι επιβλαβής για την υγεία σας και ότι η κατανάλωση του καφέ καθημερινά θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία », προσθέτει ο Δρ Gunter.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υπογραμμίζει και αυτή τα ευεργετικά αποτελέσματα του καφέ.Η μελέτη που διεξήχθη το 2015 απέδειξε ότι η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να ενισχύσει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Οι επιστήμονες στην σχολή δημόσιας υγείας του Harvard T.H. συγκέντρωσαν δεδομένα από τρεις μεγάλες συνεχιζόμενες μελέτες σε συνολικό πληθυσμό 208.501 συμμετεχόντων. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν επίσης τις συνήθειες καπνίσματος των συμμετεχόντων, τον δείκτη μάζας σώματος και τη σωματική άσκηση, καθώς και την κατανάλωση οινοπνεύματος και άλλους διαιτητικούς παράγοντες.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν μέτρια κατανάλωση καφέ ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, νευρολογικές ασθένειες, σε σύγκριση με μη πότες και άτομα με χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφέ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν είτε καφεϊνούχο είτε χωρίς καφεΐνη καφέ επέτυχαν παρόμοια οφέλη για την υγεία τους.”Οι βιοδραστικές ενώσεις στον καφέ μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συστηματική φλεγμονή. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει κάποια από τα ευρήματά μας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τη διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών που παράγουν αυτά τα αποτελέσματα », εξηγεί ο Ming Ding επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας.

Η καφεΐνη δεν είναι εθιστική
Η καφεΐνη θεωρείται ένα ασφαλές μη εθιστικό συστατικό. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που διεγείρει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Ενώ ορισμένα διεγερτικά, όπως η νικοτίνη, θεωρούνται εθιστικά, δεν είναι πιθανό να εξαρτηθείτε από την καφεΐνη εάν την καταναλώσετε με μέτρο. Αν την διακόψετε, μπορεί να έχετε πονοκέφαλο ή να αισθανθείτε κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία ή και μυϊκό πόνο. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο μία ημέρα ή μπορούν να αποφευχθούν εάν η πρόσληψη καφεΐνης μειωθεί σταδιακά.
Δεν επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς

Μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ούτε προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Μία ελαφρά, προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης έχει παρατηρηθεί με την κατανάλωση καφεΐνης σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη. Ωστόσο, αυτή η άνοδος είναι παρόμοια με εκείνη που προκύπτει από την κανονική δραστηριότητα, όπως το να ανεβαίνεις σκάλες. Ωστόσο, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση καλό είναι να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την πρόσληψη καφεΐνης.

Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγείαΜετά από δεκαετίες έρευνας, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει τεκμηριώσει καμία συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης και κινδύνων για την υγεία. Σύμφωνα όμως με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Αμερικής, οποιοσδήποτε πάσχει από διαταραχές άγχους θα πρέπει να αποφεύγει την καφεΐνη επειδή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν υπερβολική ανησυχία και ένταση.Αν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν συνάδουν με την κατανάλωση διεγερτικών ουσιών, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τσάι, καφέ και ποτά που περιέχουν καφεΐνη. Ποια είναι η «μέτρια» πρόσληψη καφεΐνηςΜια μέτρια πρόσληψη καφεΐνης για έναν ενήλικα είναι περίπου 300 mg την ημέρα. Αυτό σημαίνει 3 περίπου φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

ΚΑΙ 3 ΜΥΘΟΙ

  1. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η καφεΐνη βοηθά να ξεμεθύσετε, η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει.
  2. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η καφεΐνη είναι φάρμακο κατά του πονοκεφάλου, η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη απλώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει φάρμακα πονοκεφάλου πιο γρήγορα, φέρνοντας ταχύτερη ανακούφιση. Η προσθήκη καφεΐνης στα παυσίπονα, απαιτεί λιγότερη φαρμακευτική αγωγή για το ίδιο αποτέλεσμα.
  3.  Οι επιδράσεις της καφεΐνης στο σώμα δεν διαρκούν 1-2 ώρες μόνο μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται 5 έως 6 ώρες για να εξαλείψει ο οργανισμός, το μισό ποσοστό της καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Αυτός είναι και ο λόγος που αν πιείτε καφέ το απόγευμα επηρεάζεται ο ύπνος σας το βράδυ. Σε άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στην καφεΐνη, τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο.