Ξηροί καρποί: μια χούφτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα – και προστατεύουν και την καρδιά σας (νέα επιστημονικά στοιχεία)

Οι ξηροί καρποί αν προστεθούν καθημερινά στην διατροφή σας,  σύμφωνα με έρευνα του  Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας – American College of Cardiology (ACC)  που μόλις δημοσιεύτηκε, προστατεύουν σημαντικά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την στεφανιαία νόσο.

της Μαυρέτας Πολίτη

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών και των καρυδιών, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ή στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν ή σχεδόν ποτέ δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology. Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και εξετάζει τη συχνότητα κατανάλωσης ξηρών καρπών σε σχέση με περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει  τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών ειδών ξηρών καρπών όπως των φιστικιών και του φιστικοβούτυρου, των καρυδιών και όλων των υπολοίπων, με καρδιαγγειακά επεισόδια. Τα φιστίκια συμπεριλήφθηκαν ακόμα κι αν ανήκουν στην πραγματικότητα στα όσπρια, επειδή έχουν παρόμοιο προφίλ λιπαρών οξέων και θρεπτικών συστατικών με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Τα φιστίκια Αιγίνης ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και τα οφέλη τους είναι εξίσου σημαντικά. Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 210.000 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, σε ένα βάθος χρόνου 32 ετών. Κατέγραψαν 14.136 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων 8.390 κρουσμάτων στεφανιαίας νόσου και 5.910 κρουσμάτων εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα καρύδια νίκησαν

Η μελέτη διαπίστωσε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης καρυδιών και της καρδιαγγειακής και στεφανιαίας νόσου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση καρυδιών μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα σχετίζεται με 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς εν γένει ή φιστίκια, δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν κατά 13% και 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αντίστοιχα και 15% και 23% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που ποτέ δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς.

Πόσο συχνά

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φιστίκια την εβδομάδα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 20% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από τους συμμετέχοντες που σχεδόν ποτέ δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και αφορούσαν σε όλα τα είδη των ξηρών καρπών και στα φιστίκια. “Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης ποικιλίας ξηρών καρπών και φιστικιών, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών”, δήλωσε η Marta Guasch-Ferre, PhD, βασική συγγραφέας της μελέτης και ο T.H. Chan, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο τμήμα διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard.

Σε παλαιότερη έρευνα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) και του Imperial College of London, οι ερευνητές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια χούφτα ξηρούς καρπούς διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι ξηροί καρποί όταν καταναλώνονται συχνά, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.  Φαίνεται επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ξηρούς καρπούς διατρέχουν χαμηλότερους κινδύνους θανάτου από διαβήτη, αναπνευστικές παθήσεις και λοιμώξεις.  Εκείνοι που τρώνε μια χούφτα ξηρών καρπών – που ορίζεται ως 28 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα, έχουν 21% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται  κατά 22%. Υπό την προϋπόθεση ωστόσο συμπληρώνουν οι ερευνητές σε αυτή την μελέτη, ότι οι ξηροί καρποί και όχι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι αυτοί που προκαλούν τα ευεργετικά αποτελέσματα. Καθώς συνήθως οι άνθρωποι που τρώνε πολλούς ξηρούς καρπούς τείνουν να έχουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής από ό, τι οι άνθρωποι που δεν το κάνουν.

Συμπερασματικά, οι ακατέργαστοι ωμοί ξηροί καρποί, οι μη αποφλοιωμένοι, μπορούν να θεωρηθούν φυσικές κάψουλες υγείας που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, για την προστασία της καρδιάς, την γενικότερη ευεξία και την υγεία.