Η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη!

Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, δίνει ελαστικότητα στο ψωμί και σε άλλα ανάλογα προϊόντα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος και μια μασώμενη υφή όταν καταναλώνονται. Ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού δεν μπορεί να ανεχτεί τη γλουτένη λόγω της κοιλιοκάκης, αλλά η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει γίνει δημοφιλής  και στους ανθρώπους χωρίς αυτή την πάθηση, παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η μείωση της κατανάλωσης της παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. 

«Θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν η κατανάλωση γλουτένης θα επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων χωρίς προφανείς ιατρικούς λόγους για να αποφευχθεί η γλουτένη», δήλωσε ο Geng Zong, Ph.D., ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του T.H. Chan School of Public Health στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. “Τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη έχουν συχνά λιγότερες διαιτητικές ίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα λιγότερο θρεπτικά και τείνουν να κοστίζουν περισσότερο.” Οι άνθρωποι χωρίς κοιλιοκάκη μπορούν να επανεξετάσουν τον περιορισμό της πρόσληψης της, κυρίως για την πρόληψη κατά των χρόνιων ασθενειών και ειδικότερα για τον διαβήτη.

«Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος. Οι μη πάσχοντες όμως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, γιατί η αποφυγή της πρωτεΐνης αυτής που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το αλεύρι δεν φαίνεται να είναι χωρίς κινδύνους. Η τεχνητή αφαίρεσή της από τα τρόφιμα φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη», τόνισε ο κ. Σωτήριος Αδαμίδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO), Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 5ο Συνέδριο της ESoDiMeSO, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο.