Ελληνικό Ρόδι, η σούπερ θεραπευτική τροφή

Το ρόδι είναι ένας πολύτιμος καρπός, τον οποίο όλοι θα πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους, ενώ ο χυμός ρόδι μπορεί να αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για μία ουσιαστική προστασία από διάφορα χρόνια απειλητικά νοσήματα.

της Μαυρέτας Πολίτη

Το ρόδι καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από πολλούς πολιτισμούς, ενώ χρονολογείται από τα βιβλικά έτη, με πολλαπλές αναφορές για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι σύμβολο μακροζωίας και αθανασίας σύμφωνα με τον αρχαίο Κινέζικο πολιτισμό ενώ στην αρχαίο Ελλάδα θεωρείτο σύμβολο γονιμότητας και τύχης.

Σε ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των προϊόντων ροδιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας, ο Δημήτρης Γρηγοράκης, PhD κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την διατροφική αξία του ροδιού, ενώ σημαντικές πληροφορίες για τον ΑΣΟΠ Δράμας αντλήθηκαν από την ομιλία του κου Παναγιώτη Αθανασιάδη γενικού Διευθυντή ΑΣΟΠ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc, PhD, Διδάκτωρ & Επιστ/κό Συνεργάτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το ρόδι στην παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ θεωρείται “θεραπευτική τροφή” µε πολλές ευεργετικές επιδράσεις σε ποικίλες διαταραχές & ασθένειες.

Διατροφική αξία

Το επισπέρμιο, οι πολύτιμοι κόκκινοι καρποί στο ρόδι, είναι πλούσιοι σε βιοδραστικά συστατικά, φαινολικά και κυρίως ανθοκυαννίνες.

Οι σπόροι του ροδιού που βρίσκονται μέσα στους κόκκινους καρπούς είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά: λινολενικό & λινελαϊκό και περιέχουν πρωτεΐνες, ίνες, βιταµίνες, μέταλλα, πηκτίνες, πολυφαινόλες, & φυτοοιστρογόνα: γενιστεΐνη & κουµεστρόλη.

Ένα φρέσκο φρούτο περιέχει περίπου 80 θερμίδες και ένα ποτήρι χυμού περίπου 130 θερμίδες ενώ αποτελείται σχεδόν κατά 80% από νερό. Περιέχει κατά κύριο λόγο υδατάνθρακες (σάκχαρα) και φυτικές ίνες ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη και πρωτεΐνες.

Ο Χυμός ρόδι με τα σπέρματα ροδιού («κουκούτσι») περιέχει περισσότερα συνολικά αντιοξειδωτικά σε σχέση με εκείνον στον οποίο απομακρύνονται από τον αποχυμωτή.”

 Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού αποτελεί αντικείµενο πολλών µελετών αλλά έχει αποδειχτεί ότι οι φαινολικές ενώσεις του καταπολεµούν τις ελεύθερες ρίζες & αναστέλλουν την οξείδωση των λιπιδίων με την πουνικαλλαγίνη (φλοιός ροδιού) να είναι ένα από τα σηµαντικότερα φυτοχηµικά με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Μάλιστα, ο  χυμός ρόδι παρουσιάζει πολύ υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ισχύ σε σύγκριση με άλλους χυμούς φρούτων  όπως του μήλου, του ροδάκινου, ακόμα και από τον χυμό του πορτοκαλιού.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν υιοθετήσει την κατανάλωση ροδιού ως μέσο πρόληψης ασθενειών.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Το ρόδι δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία με περιορισμό της οξείδωσης της LDL και άρα πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντικαρκινικές, κυρίως για τον προστάτη και τον μαστό, ενώ γνωστές είναι οι αντιδιαβητικές ιδιότητες τους (σηµαντική µείωση επιπέδων γλυκόζης στο αίµα) που έχουν καταγραφεί σε πολλαπλές μελέτες.

Επίσης, βελτιώνει την υγεία του δέρματος καθώς ενισχύει τη σύνθεση προκολλαγόνου, προωθεί την αναγέννηση του χορίου & της επιδερµίδας. Βελτιώνει την στοματική υγεία και μειώνει την περιοδοντική νόσο.

Έχει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες και σε αρκετές in vitro µελέτες έχει αποδειχτεί η βακτηριοκτόνος δράση του. Δρα κατά της παχυσαρκίας και των ηπατικών παθήσεων ενώ έχει και αφροδισιακές ιδιότητες με δράση στην ποιότητα του σπέρματος, αύξηση της συγκέντρωσης & κινητικότητας του σπέρµατος καθώς και  βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πως να ξεχωρίσετε το φρέσκο ρόδι

Από το χρώμα που θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο σκούρο κόκκινο χρώμα, ο φλοιός  να είναι απαλλαγμένος από στίγματα και σκασίματα και δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρός. Το άρωμα να είναι χαρακτηριστικό, ιδιαίτερο και γεμάτο, χωρίς ξένες οσμές. Η γεύση ευχάριστη, ζουμερή και γλυκόξινη.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας, είναι αναγνωρισμένος ως Οργάνωση Παραγωγών.  Βασικός τομέας δραστηριότητάς του  είναι η καθετοποιημένη καλλιέργεια της ροδιάς, με τη διαλογή, συσκευασία, αποσπύρωση και παραγωγή χυμού και την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων της ροδιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.eu-rodi.eu