Γιατί “επιβάλλεται” να τρώτε μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστή από το 2000 π.Χ., εποχή που οι Μάγια στην Κεντρική Αμερική την κατανάλωναν ως ένα πικρό ποτό (που έχει υποστεί ζύμωση), αναμειγμένο με μπαχαρικά ή κρασί. Σήμερα, ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η σοκολάτα, και δη το κακάο που περιέχει, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού.

της Μυρτώς Μεγαρίτου

Σύμφωνα με την σχολή υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το κακάο είναι πλούσιο σε φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβανόλες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 2-3 φορές περισσότερα φλαβονοειδή κακάου από τη σοκολάτα γάλακτος.  Οι φλαβανόλες (αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά) έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στο ενδοθήλιο (η εσωτερική κυτταρική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων) που βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της ροής του αίματος, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.  Η σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και της υψηλής πρόσληψης κακάου περιγράφηκε σε μια μελέτη των Kuna Indians, μιας απομονωμένης φυλής που ζει στην ακτή της Καραϊβικής του Παναμά. Η υπέρταση ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη σε αυτή την φυλή, ακόμα και μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών. Ενώ όταν μέλη της φυλής μετανάστευσαν σε αστικά περιβάλλοντα και άλλαξαν τη διατροφή τους, τα ποσοστά της υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξήθηκαν. Τα μέλη της φυλή στο νησί  Kuna, έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια ημερησίως είτε από εγχώριο είτε από κολομβιανό κακάο πλούσιο σε φλαβανόλες.  Άλλες μελέτες υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ υψηλής πρόσληψης κακάο ή μαύρης σοκολάτας (6 γραμμαρίων, 1-2 μικρά τετράγωνα)  ημερησίως και μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας, ενδεχομένως λόγω της μειωμένης αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής γενικότερα. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε Σίδερο, Χαλκό, Μαγνήσιο, Ψευδάργυρο, Φώσφορο και φυσικά στα περίφημα φλαβονοειδή.  

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Ακονίζει» το μυαλό

Νέα, διεθνής μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Appetite, επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας. Δεν αποκλείεται, επίσης, μακροπρόθεσμα να προστατεύει και από τη σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Παρόλο που οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν διευκρινιστεί, οι ερευνητές εικάζουν ότι πιθανόν να σχετίζεται με τις φλαβανόλες του κακάο.

Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο

Ερευνητές από τη Σκωτία ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 21.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά έως 100 γραμμάρια σοκολάτας είχαν κατά 11% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και κατά 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Επιπλέον, συσχέτισαν την κατανάλωση σοκολάτας με μείωση κατά 9% του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο ή θανάτου από στεφανιαία νόσο και κατά 23% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αποτρέπει το διαβήτη

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το Kings College του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και οι φράουλες μπορεί να προστατεύουν από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η ευεργετική της επίδραση φάνηκε να οφείλεται στα άφθονα φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση της νόσου.

Καταπραΰνει το βήχα

Η μεγαλύτερη μελέτη για τις μη συνταγογραφούμενες θεραπείες κατά του βήχα (ROCOCO ) έδειξε ότι  οι ασθενείς που έλαβαν ένα φαρμακευτικό προϊόν το οποίο περιέχει κακάο, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα εντός δύο ημερών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θετική επίδραση οφείλεται στη μαλακτική δράση του κακάο, το οποίο, όπως και το μέλι, δημιουργεί μια προστατευτική επίστρωση στο εσωτερικό του λαιμού, προστατεύοντας τις νευρικές απολήξεις και προλαμβάνοντας την επιθυμία να βήξουμε. Παρόλο που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με κακάο οφείλεται στο συνδυασμό των συστατικών που περιέχει, εκτιμούν ότι το αργό πιπίλισμα ενός κομματιού σοκολάτας, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Ωστόσο, η ROCOCO  δεν είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η σοκολάτα καταπραΰνει το βήχα. Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο κακάο, καταπολεμά αποτελεσματικά την επιθυμία να βήξουμε.

Προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

Λίγη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, την ημέρα μπορεί να μας προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη από την Ισπανία, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition and Food Research. Ωστόσο, διεξήχθη σε ποντίκια και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους.

Βελτιώνει την όραση

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ, σε μελέτη που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα με υψηλά επίπεδα στερεών κακάο βελτιώνει σημαντικά και άμεσα την οπτική οξύτητα.

Ευνοεί την υγεία της εγκύου και του μωρού

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ετήσια επιθεώρηση της αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής (SMFM 2016), οι γυναίκες που τρώνε ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να βελτιώνουν την κυκλοφορική υγεία του αγέννητου μωρού τους, ενώ επιπλέον, ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας (δυνητικά επικίνδυνη διαταραχή κατά την οποία μίας έγκυος με φυσιολογική αρτηριακή πίεση ξαφνικά παρουσιάζει επικίνδυνη υπέρταση). Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα οφέλη αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση της σοκολάτας ή όσες έγκυοι δεν τρώνε, να την αρχίσουν, διότι υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ:

· Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% στερεά κακάου, βούτυρο κακάο και ζάχαρη, ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει από 10-50% στερεά κακάου, βούτυρο κακάο, γάλα σε κάποια μορφή και ζάχαρη.

· Χαμηλής ποιότητας σοκολάτες μπορεί να περιέχουν λίπος βουτύρου, φυτικά έλαια, τεχνητά χρώματα ή γεύσεις.

· Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει στερεά κακάο και παράγεται απλώς από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα.

· H κουβερτούρα που χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, περιέχει συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά φλαβονοειδών.  .

· Όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά στερεών κακάο, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη. 60 περίπου γραμμάρια σοκολάτας 70%, περιέχουν περίπου 50-60 mg καφεΐνης. Σε σύγκριση, ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.

ΕΠΙΣΗΣ: Ανεβάζει την διάθεση σύμφωνα με μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα έχει εφήμερες ευφορικές ιδιότητες. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι Αυστραλοί επιστήμονες, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για «παρηγορητικούς λόγους» ή στα πλαίσια συναισθηματικής υπερφαγίας  μπορεί να φέρει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα, παρατείνοντας την κακή διάθεση, λόγω ενοχών.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ

Η πολλαπλή ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στην υγεία δεν αποτελεί άλλοθι για να είστε μονίμως με μία σοκολάτα στο χέρι. Η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε θερμίδες (150-170 θερμίδες ανά ουγγιά) και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους εάν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Ωστόσο, η σοκολάτα, όπως τα καρύδια, μπορεί να προκαλέσει κορεσμό, οπότε οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τον έλεγχο του βάρους δεν είναι σαφείς. Περιέχει επίσης μέτρια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, αν και τα προστατευτικά της καρδιάς από τις φλαβανόλες φαίνεται να υπερτερούν του κινδύνου.  Η επιλογή μαύρης σοκολάτας και η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων μπορεί να προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Στις περισσότερες επιστημονικές μελέτες οι συγκεντρώσεις των συστατικών που ελέγχονται αντιστοιχούν σε έως 100 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα.