Ένα πρωινό γεύμα που καταπολεμά αποτελεσματικά την δυσκοιλιότητα και ένα Αγιουρβεδικό μυστικό

Δυσκοιλιότητα; Έχετε διαβάσει πολλά και έχετε προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να την αντιμετωπίσετε. Αυτό που πραγματικά μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά και ίσως ήδη το γνωρίζετε, είναι το πρωινό γεύμα. Eκτός από την ενέργεια που προσφέρει και την βοήθεια στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού μπορεί να αντιμετωπίσει και την δυσκοιλιότητα.

Της Μαυρέτας Πολίτη

Όχι όμως οποιοδήποτε πρωινό γεύμα. Και εδώ έρχονται τα δύσκολα. Θα πρέπει για ένα διάστημα να στερηθείτε αυτά που αγαπάτε και που όμως συμβάλλουν στην επιδείνωση του προβλήματος σας. Ξεχάστε γαλακτοκομικά, άμυλο και καφέ ή τσάι. Ξεκινήστε την μέρα σας με μια κουταλιά ελαιόλαδο που θα βοηθήσετε να κατέβει με λίγο χλιαρό νερό. Εντωμεταξύ, βράζετε σε λίγο νερό 3-4 αποξηραμένα δαμάσκηνα μαζί με ένα ή δύο μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες. Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, να γίνουν κομπόστα δηλαδή αλλά χωρίς καθόλου ζάχαρη. Τα τρώτε χλιαρά. Η κομπόστα είναι ένα ελαφρύ, θρεπτικό γεύμα που κάνει πολύ καλό στον οργανισμό και βοηθά σημαντικά στην πέψη.

μήλα, εκτός όλων των άλλων ωφέλιμων συστατικών τους (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή),  είναι πλούσια σε πηκτίνη η οποία βοηθά το έντερο να κινηθεί. Επίσης περιέχουν σορβιτόλη (όπως και τα δαμάσκηνα) η οποία λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό. Οι ίνες στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο γι’αυτό προτιμήστε κομπόστες ή χυμούς, στην αρχή τουλάχιστον.  Αργότερα μπορείτε να προσθέσετε βρώμη την οποία θα κάνετε χυλό σιγοβράζοντας την με νερό, το γνωστό porridge δηλαδή των Βρετανών. Μέλι και μυρωδικά όπως κανέλα για γεύση και άρωμα, θα κάνουν το πιάτο σημαντικά πιο υποφερτό.  Η διαφορά που θα αισθανθείτε συνολικά στο οργανισμό σας με αυτό το πρωινό είναι αξιοσημείωτη, τέτοια που μπορεί να σας οδηγήσει και σε άλλες πιο δραστικές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.

Τι λέει η Αγιουρβέδα για την δυσκοιλιότητα

Η Αγιουρβέδα (Ινδική παραδοσιακή ιατρική με 5000 χρόνων ιστορία που την καθιστά την παλαιότερη θεραπευτική πρακτική στον κόσμο) πιστεύει ότι δεν υπάρχει μια θεραπεία για όλους και ότι ο καθένας είναι ξεχωριστή περίπτωση.   Αν η δυσκοιλιότητα σας  είναι απλώς δυσκοιλιότητα και δεν συνυπάρχει με άλλα προβλήματα όπως πχ ευερέθιστο έντερο, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε και που θα βοηθήσει σημαντικά. Και αυτό είναι να καταπολεμήσετε την αφυδάτωση κοπράνων και εντέρου. Καταναλώστε πολλά  και χλιαρά ποτήρια νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, σε απόσταση από τα γεύματα, 20 τουλάχιστον λεπτά πριν ή μία ώρα μετά. Επιπλέον αυτό που βοηθάει πολύ είναι να πίνετε κατά την διάρκεια της ημέρας (όπως αναφέραμε σε απόσταση από τα γεύματα) αραιωμένους με χλιαρό νερό, φυσικούς από αποχυμωτή, χυμούς ανανά, μήλου ή δαμάσκηνου. Η βασική αιτία δυσκοιλιότητας κατά την Αγιουρβέδα είναι οι τοξίνες που δεν ξεπλένονται/αποβάλλονται με υγρά και αποθηκεύονται στο έντερο και στα κόπρανα οδηγώντας στην περαιτέρω αφυδάτωσή τους. Ειδικά όταν η διατροφή που κάνετε δεν είναι ισορροπημένη, σωστή και πλούσια σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Ο καφές και το τσάι, παρόλο που θεωρείται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς ως διεγερτικά δημιουργούν αφυδάτωση  στο πεπτικό περιβάλλον και δυσκολεύουν το έντερο να κάνει την δουλειά του. Σε κάθε περίπτωση μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να μοιραστείτε μαζί του τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας.

.