9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα ενώ η Φινλανδία έχει τον καθαρότερο και όχι τυχαία

9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναπνέουν μολυσμένο αέρα, σύμφωνα με στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  ενώ τα στοιχεία μιλούν για θανάτους 7 εκατομμυρίων ανθρώπων που προκαλούνται κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική (εξωτερική) και οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η Φινλανδία  έχει τον καθαρότερο αέρα στον κόσμο και όχι τυχαία. Η ποιότητα του αέρα στην Φινλανδία είναι καλύτερη από αυτή οποιασδήποτε άλλης χώρας στη γη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσίευσε το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. Ενώ η ποιότητα του αέρα στην Εσθονία, τη Σουηδία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Ισλανδία πλησιάζει κατά πολύ αυτή της Φινλανδίας.

Οι χώρες με τη χαμηλότερη κατάταξη στη σύγκριση ήταν η Ουγκάντα, η Μογγολία, το Κατάρ, η Ινδία και το Καμερούν.

Οι δείκτες βασίζονται σε δεδομένα σταθμών μέτρησης από περίπου 2.500 διαφορετικές τοποθεσίες που συλλέχθηκαν μεταξύ του 2008 και του 2016.

Η Pia Anttila του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Φινλανδίας, αναφέρει ότι υπάρχουν σαφείς λόγοι για τους οποίους ο Φινλανδικός αέρας είναι από τους πιο καθαρούς. Οι Σκανδιναβικές χώρες, ο Καναδάς και η Εσθονία βρίσκονται πολύ μακριά από τις βιομηχανικές ζώνες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις ρυπογόνων αερίων. Ενώ προσθέτει ότι: “Για μεγάλο χρονικό διάστημα εφαρμόζουμε περιβαλλοντική προστασία στις βιομηχανικές περιοχές μας και τα αυτοκίνητά μας είναι σχετικά καλά και δεν ρυπαίνουν, σε σύγκριση με το μέσο όρο της κατάστασης των αυτοκινήτων παγκοσμίως.”

Σημαντικά ευρήματα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας:

Ο Παγκσόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου το 90% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αναπνέουν μολυσμένο αέρα. Τα τελευταία 6 χρόνια, τα επίπεδα ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα παρέμειναν υψηλά και κατά προσέγγιση σταθερά, με μειωμένες συγκεντρώσεις σε κάποια μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα είναι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στη Νοτιοανατολική Ασία, με ετήσια μέσα επίπεδα που συχνά υπερβαίνουν τα πενταπλάσια όρια του Παγκσόσμιου Οργανισμού Υγείας, ακολουθούμενα από πόλεις με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα στην Αφρική και τον Δυτικό Ειρηνικό. Η Αφρική και ορισμένες χώρες του Δυτικού Ειρηνικού έχουν σοβαρή έλλειψη δεδομένων σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα είναι χαμηλότερα στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ιδίως στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Δυτικό Ειρηνικό.

Στις πόλεις χωρών υψηλού εισοδήματος στην Ευρώπη, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το μέσο προσδόκιμο ζωής οπουδήποτε μεταξύ 2 και 24 μήνες, ανάλογα με τα επίπεδα ρύπανσης.

 “Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί όλους μας, αλλά οι φτωχοί και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι φέρουν το βάρος της επιβάρυνσης”, λέει ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκσόσμιου Οργανισμού Υγείας. “Είναι απαράδεκτο ότι πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά – εξακολουθούν να αναπνέουν θανάσιμο καπνό κάθε μέρα από τη χρήση ρυπογόνων σόμπων και καυσίμων στα σπίτια τους. Αν δεν λάβουμε επείγουσα δράση για την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν θα φτάσουμε ποτέ κοντά στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. ”

“Οι πολιτικοί, οι δήμαρχοι, αρχίζουν τώρα να δίνουν προσοχή και να αναλαμβάνουν δράση για τον μολυσμένο αέρα”, προσθέτει ο Δρ Tedros. “Τα καλά νέα είναι ότι βλέπουμε όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους για την παρακολούθηση και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης”.  Αυτή τη χρονιά, ο Παγκσόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία (30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2018) προκειμένου να φέρει μαζί κυβερνήσεις και εταίρους σε μια παγκόσμια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

http://www.who.int/airpollution/events/conference/en/

Η παγκόσμια εκστρατεία BreatheLife ξεκίνησε μια καμπάνια πρόκληση, για να ενθαρρύνει τους πολίτες να αναλάβουν δράση για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η πρώτη στην σειρά είναι ο “Μαραθώνιος το μήνα” ο οποίος καλεί τους ανθρώπους να δεσμευτούν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μορφές μεταφοράς τουλάχιστον για τόση απόσταση όση ενός μαραθωνίου (42χλμ) για ένα μήνα. Το BreatheLife είναι μια σύμπραξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και του Συνασπισμού για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα, για τη μείωση των βραχυχρόνιων ρύπων του κλίματος που στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση από κυβερνήσεις και ιδιώτες.

www.breathelife2030.org

Πηγή: http://www.who.int/news-room/detail/02-05-2018-9-out-of-10-people-worldwide-breathe-polluted-air-but-more-countries-are-taking-action