Όταν ο θυμός καταστρέφει το σώμα

Ο θυμός δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και την ποιότητα της ζωής, αλλά βλάπτει σοβαρά και το σώμα. Ο θυμός είναι ένα φυσικό και μερικές φορές χρήσιμο συναίσθημα. Είναι όμως και ένα δυσάρεστο, διαβρωτικό συναίσθημα που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστροφικό.

της Μυρτώς Μεγαρίτου

Οι καταστρεπτικές του επιπτώσεις είναι πολύ ορατές, πολύ προφανείς και άμεσες. Όταν ο θυμός κυριεύει την ύπαρξή σας, καταστρέφει την γαλήνη και την ηρεμία στο σώμα και στο νου.  Όταν θυμώνετε, το πρόσωπό σας φουντώνει, η αρτηριακή σας πίεση ανεβαίνει και το επίπεδο των ορμονών του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη) αυξάνονται στο αίμα σας. Όλα αυτά είναι μια φυσιολογική αντίδραση, αλλά εάν συμβαίνει όλη την ώρα, επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας. Πολλές μελέτες, όπως η περίφημη μελέτη Framingham για την καρδιά, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με εχθρικές, επιθετικές προσωπικότητες – δηλαδή όσοι θυμώνουν ή οργίζονται συχνά- είναι πιο πιθανό να έχουν στεφανιαία νόσο και να πάθουν καρδιακή  προσβολή. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευση στο European Heart Journal το 2014, μια μόνο θυμωμένη έκρηξη μπορεί να έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από εννέα μελέτες που ζήτησαν από τους ασθενείς να μιλήσουν για το επίπεδο θυμού τους πριν προκληθεί το καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή επεισοδίου ασταθούς στηθάγχης διαπιστώθηκε ότι ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος δύο ώρες μετά από ξέσπασμα θυμού, ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν θυμώσετε, σίγουρα θα πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ή ότι θα πρέπει να καταπιέζετε τον θυμό σας για να μην πάθετε τίποτα. Αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι όσοι αναγκάζονται να καταπνίγουν την οργή τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο,  καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα κακή υγεία.

Αν θυμώνετε πολύ όμως, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά. Φυσικά, το κάπνισμα, η υψηλή πίεση και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά η προσθήκη επιπλέον του θυμού και της οργής ή της εχθρότητας επιδεινώνει τα πράγματα.

Εκτός όμως από την καρδιά, ο θυμός μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό, δημιουργώντας προβλήματα και σε άλλα  όργανά του.

Εγκέφαλος: Ο θυμός έχει επιπτώσεις στη μνήμη. Το συναίσθημα διεγείρει την απελευθέρωση υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και άλλων ορμονών του στρες, που προκαλούν συρρίκνωση των κέντρων μνήμης του εγκεφάλου.

Καρδιά: Ο συσσωρευμένος θυμός προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, μία ορμόνη του στρες, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τα υψηλά επίπεδα αρτηριακή πίεσης για μεγάλο διάστημα συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Η ορμόνη του καβγά, η επινεφρίνη, ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό σας όταν θυμώνετε. Τα υψηλά επίπεδα επινεφρίνης στον οργανισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας καθιστούν περισσότερο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Μάτια: Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών του στρες, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, προκαλώντας διαταραχές στην όραση. Ακαριαίες λάμψεις και κυματιστές γραμμές που μπορεί να εμφανίζονται σε καταστάσεις θυμού πυροδοτούν ημικρανίες αλλά μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα και βλάβες στην όραση.

Δόντια: Ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να προκαλέσει βρουξισμό, το ασυναίσθητο τρίξιμο των δοντιών, το οποίο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο βρουξισμός με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης και ευαισθησία των δοντιών.

Κοιλιά: Όταν εκνευριζόμαστε ο εγκέφαλος απελευθερώνει τους νευροδιαβιβαστές ακετυλχολίνη και σεροτονίνη, οι οποίοι μειώνουν τη ροή αίματος στην κοιλιακή χώρα. Η μείωση της ροής αίματος  στην κοιλιακή χώρα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι και να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του εντέρου.

Η συμβουλευτική για την διαχείρηση του θυμού ενδείκνυται στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται τον εαυτό σας να είναι συνέχεια θυμωμένος. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα για την ψυχική σας υγεία αλλά η υπερβολή οδηγεί σε άλλα προβλήματα, τόσο συναισθηματικά, σχέσεων όσο και σωματικά.