Χρωματική ιατρική. Ποιό χρώμα επιδρά σε ποιό σημείο του σώματος.

Ποια χρώματα  ασκούν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ψυχική μας διάθεση; Πως η χρωματοθεραπεία βοηθά να αναπληρώσουμε τις ενεργειακές μας  απώλειες και σε ποιες περιπτώσεις   χρησιμοποιείται   για θεραπευτικούς σκοπούς;

Της Ρίτας Βελώνη

“Τα χρώματα επιδρούν καταλυτικά στην ψυχή, αφού διεγείρουν τις αισθήσεις και μας ξυπνούν συγκινήσεις και συναισθήματα”,  υποστήριζε ο Γκαίτε. “Ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι υπάρχει το χρώμα” έγραφε και  ο Στάινερ, διατυπώνοντας τις αρχές της φυσικής επιστήμης του χρώματος.  Την επίδραση  των χρωμάτων στην ψυχική υγεία, είχαν ωστόσο, εντοπίσει πολύ πιο πριν οι Κινέζοι, οι Ινδοί και οι Αιγύπτιοι γι’ αυτό και προσπαθούσαν να δώσουν περισσότερο χρώμα στην καθημερινότητά τους,  με βαφές στις οποίες πρόσθεταν χαρούμενες αποχρώσεις. Οι κινέζοι, σιγά- σιγά,  προχώρησαν και πάρα πέρα…αξιοποιώντας την  ενέργεια των χρωμάτων  για την πρόληψη ή και τη θεραπεία κάποιων παθήσεων. Eτσι λοιπόν γεννήθηκε  η χρωματοθεραπεία, δηλαδή η μέθοδος, που σήμερα περιλαμβάνεται στον κλάδο της λεγόμενης “χρωματικής ιατρικής” ως  συμπληρωματική  θεραπεία,  οποία, βοηθά κάθε  άνθρωπο να επανακτήσει τις ενεργειακές απώλειες, που χάνει εξ αιτίας του  άγχους,  της κούρασης του εκνευρισμού και άλλων καταστάσεων που βιώνει καθημερινά

 Το χρώμα ως θεραπευτική ενέργεια

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μεθόδου, κάθε  αρνητική βιολογική κατάσταση, πριν εκδηλωθεί σαν σωματικό σύμπτωμα, εκδηλώνεται πρώτα στην αύρα του ατόμου. Με την χρωματοθεραπεία  λοιπόν  (η οποία  στην πράξη εφαρμόζεται με την έκθεση  του ασθενούς σε δέσμες έγχρωμου φωτός, από ειδικούς προβολείς),  η αύρα  παίρνει τη δόνηση του χρώματος και μεταφέρει την θεραπευτική της ενέργεια στο σώμα.  Ετσι, η κόπωση,  το άγχος  και άλλα ψυχοσωματικά  προβλήματα υποχωρούν, με αποτέλεσμα, να προλαμβάνονται και οι διάφορες παθήσεις.

Πως εφαρμόζεται:  Η μέθοδος εφαρμόζεται σε κάθε ακάλυπτο μέρος του σώματος, έτσι ώστε  η φωτεινή δέσμη να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Συνήθως, χρησιμοποιείται ειδικός προβολέας με φίλτρα laser και γεωμετρικά φίλτρα, για να δημιουργείται έτσι η αναγκαία φωτεινή δέσμη. Η χρωματοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί μία- δυο φορές την ημέρα. Η μέση εφαρμογή του κάθε χρώματος είναι 7 λεπτά, με ελάχιστο χρόνο τα 3 και μέγιστο τα 10-12 λεπτά. Για κάθε περίπτωση,  επιλέγεται το χρώμα ή τα χρώματα που έχουν ενεργειακή σχέση με τον οργανισμό του ατόμου που υποβάλλεται  στη  χρωματοθεραπεία, τα αποτελέσματα της οποίας  χρειάζονται κάποιος χρόνο για να φανούν, γιατί οι αλλαγές στον οργανισμό γίνονται με φυσιολογικό ρυθμό.

Ο Γιατρός συνιστά…

  • Το πράσινο: Γιατί είναι το χρώμα που επιδρά στο νευρικό σύστημα. Διώχνει τις αϋπνίες, τις ημικρανίες, την κούραση, την ένταση.  Δημιουργεί αρμονία στο σώμα και στο πνεύμα.. Μήπως αυτό άλλωστε δεν είναι και το χρώμα για τις χειρουργικές φόρμες, αφού έχει σχέση με την ηρεμία και την ισορροπία που χρειάζεται ο γιατρός για να  χειρουργεί με ασφάλεια;
  • Το μπλε: Γιατί επιδρά στο αίμα, ανεβάζοντας την πίεσή του. Έχει τονωτική δράση και είναι κατάλληλο για τις μολύνσεις . Ηδη, εδώ και αρκετά χρόνια, η κλασική ιατρική χρησιμοποιεί τη χρωματοθεραπεία, για την αποκατάσταση του νεογνικού ίκτερου. Τα νεογέννητα με ίκτερο, τοποθετούνται σε ένα θάλαμο, ο οποίος φωτίζεται από ένα ειδικό μπλε χρώμα  και η ανάρρωση τους γίνεται σε πολύ πιο σύντομο διάστημα.
  • Το γαλάζιο: Γιατί ηρεμεί, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει την ικανότητα λήψεων αποφάσεων.
  • Το πορτοκαλί: Γιατί είναι συναισθηματικό, ερεθιστικό και επιταχύνει ελαφρά τους σφυγμούς. Προσφέρει την αίσθηση της ευεξίας και της χαράς, δίχως να επηρεάζει την πίεση του αίματος. Επίσης διεγείρει την όρεξη και  βοηθάει τη χώνεψη. Ίσως γι’αυτό τα  ταχυφαγεία… ντύνονται στα πορτοκαλί.
  • Το κίτρινο: Γιατί βοηθά σε περιπτώσεις πνευματικής κόπωσης. Πειράματα που έγιναν πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, απέδειξαν ότι μια ομάδα φοιτητών που χρησιμοποιούσε για το διάβασμα λάμπες κίτρινου χρώματος, απέδωσε καλύτερα στη μελέτη και έδειξε μεγαλύτερη αντοχή κατά 37% από την ίδια ομάδα που μελετούσε με τις ίδιες συνθήκες, αλλά χωρίς έγχρωμο φως.
  • Το κόκκινο: Γιατί ενεργοποιεί τις πέντε αισθήσεις, διώχνει τη νωθρότητα, δημιουργεί διάθεση για δράση και επικοινωνία. Αυξάνει την ζωτικότητα, τη σεξουαλική δραστηριότητα στον άντρα, τον καρδιακό ρυθμό, και τονώνει το κυκλοφορικό.
  • Το βιολετί: Επειδή δρα στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία. Ακόμα, αυξάνει και την ανθεκτικότητα των ιστών, καθώς και τη σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας. Ένα φως- περασμένο από μπλε ή βιολετί φίλτρο- διώχνει τις νευραλγίες .

Προσοχή:  Tα παραπάνω χρώματα επιλέγονται γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς της χρωματοθεραπείας, η πιο σημαντική δόνηση για τον  κάθε οργανισμό, είναι  η δόνηση του φωτός του ήλιου, που δίνει και τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου (πράσινο, μπλέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο, βιολετί) τα οποία και αντιστοιχούν στα επτά τσάκρας του σώματος (7 ενεργειακά κέντρα). Σε αυτές τις χρωματικές “προτιμήσεις” βασίστηκε ο Δρ.Kaefer και διατύπωσε το 1980 μια μέθοδο χρησιμοποίησης μονοχρωματικού φωτός για τη διάγνωση εκφυλιστικών αλλοιώσεων στα αγγεία του βολβού των ματιών, ύστερα από μελέτες που έκανε στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Με τι χρώματα τα παιδιά  “εκφράζουν” ποιά συναισθήματα

Το παιδί που σταθερά προτιμά ένα χρώμα και το χρησιμοποιεί συνεχώς στη ζωγραφική του, αποκαλύπτει μέσω αυτού του χρώματος τον συναισθηματικό του κόσμο, λένε οι επιστημονικές έρευνες. Στο βιβλίο τους “τα παιδικά σχέδια και το κρυφό μήνυμά τους”, οι ψυχολόγοι Ντέηβιντ Λιούις και Τζέημς Γκρήν εξηγούν πως το χρώμα, για το παιδί  δεν είναι μόνο θέμα γούστου, αλλά έχει πολύ βαθύτερη σημασία:

  • Το κόκκινο είναι ένδειξη επιθετικότητας και εχθρότητας και χρησιμοποιείται συχνά σε περιόδους συναισθηματικών δυσκολιών.
  • Το μπλέ δείχνει πως το παιδί αποκτά ωριμότητα, μεγαλύτερη ικανότητα να ελέγχει τα συναισθήματά του και πως απομακρύνεται από την παρορμητική συναισθηματική αντίδραση της νηπιακής ηλικίας. Η έντονη όμως προσήλωση στο χρώμα αυτό εκφράζει συγκρατημένη προσωπικότητα.
  • Το κίτρινο εκφράζει ενθουσιασμό, εξωστρέφεια και μεγαλύτερη ευσυγκινησία. Ακόμα, προσπάθεια να τραβήξει το παιδί την προσοχή .
  • Το πράσινο είναι το χρώμα του συγκροτημένου παιδιού, που είναι αυτάρκες, και με μεγαλύτερη από το μέσο όρο ηγετική ικανότητα.
  • Το παιδί που χρησιμοποιεί μαύρο ή μοβ ως κύριο χρώμα, σε περισσότερα από τα μισά έργα βγάζει μια απελπισμένη κραυγή για βοήθεια, νοιώθει δυστυχισμένο, ίσως υποφέρει από κατάθλιψη.
  • Σημαντική είναι και η συνήθεια της επικάλυψης με άλλο χρώμα: δηλαδή, αφού το παιδί χρωματίσει με ένα χρώμα, παίρνει κάποιο άλλο και καλύπτει το πρώτο. Αυτό δείχνει πως ότι εκφράζει το πρώτο χρώμα, κρύβεται με τα συναισθήματα που αντιπροσωπεύει το δεύτερο.

Να θυμάστε ότι:

  • Η χρωματοθεραπεία διδάσκει στον άνθρωπο, πώς με την ορθή χρησιμοποίηση των χρωμάτων, θα καταφέρει να πάρει από αυτά την ενέργεια που χρειάζεται, για να διατηρεί έτσι ο οργανισμός του το σωστό ρυθμό και την ισορροπία του.
  • Στην Ελλάδα, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, η χρωματοθεραπεία ασκείται από ειδικευμένους σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπευτές  μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο και συνήθως, σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες (σιάτσου, ρεφλεξολογία, βελονισμό). Ως βοηθητική αγωγή  σε διάφορες παθήσεις   εφαρμόζεται  συχνά  και από γιατρούς.