Σιάτσου, η πανάρχαιη θεραπεία για την φυσική και ψυχική ευεξία

Η λέξη σιάτσου στα Ιαπωνικά σημαίνει “δακτυλική πίεση”. Στην πράξη, το σιάτσου είναι μια  πανάρχαια ανατολίτικη θεραπεία 5.000 χρόνων, που βασίζεται στο μασάζ, τη σωστή στάση του σώματος και την ήρεμη αναπνοή. Η τεχνική αυτής της μεθόδου, έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ρεφλεξολογία και τον βελονισμό και  βοηθά κυρίως στην επαναφορά, της φυσικής και ψυχικής ευεξίας του ατόμου.

Ισορροπία νου -ψυχής- σώματος

Στο σιάτσου, όπως και σε άλλα είδη της ανατολίτικης ιατρικής, την θεραπεία την αναλαμβάνει το ίδιο το σώμα,. O διάσημος δάσκαλος σιάτσου Wataru Ohashi εξηγεί ότι το σιάτσου στηρίζεται στο  ότι τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών –μεσημβρινών – όπου ρέει η ζωτική ενέργεια και τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα διατηρώντας την ισορροπία στον οργανισμό, ακριβώς όπως το νερό διοχετεύεται σε όλα τα μέρη ενός φυτού και το τροφοδοτεί.  Αυτή, η εσωτερική αρμονία του ατόμου που έχει σαν αποτέλεσμα την ισορροπίας νου-ψυχής-σώματος, είναι και ο στόχος του σιάτσου.  Ωστόσο σε περιπτώσεις σωματικής ή ψυχικής έντασης, αυτή η αρμονία διαταρράσσεται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μια σειρά προβλημάτων. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή το σιάτσου  έρχεται να αντιμετωπίσει τη δυσαρμονίακαινα επαναφέρει την καλή υγεία στο άτομο.

Πως εφαρμόζεται στην πράξη

 Οι θεραπείες  σιάτσου  γίνονται από εξειδικευμένους θεραπευτές και μπορούν να συνδυαστούν και  με την κλασική   ιατρική.

* O  θεραπευτής σιάτσου χρησιμοποιεί κυρίως πιέσεις με τον αντίχειρα και τις παλάμες αλλά και με τα γόνατα και τους βραχίονες, πάνω σε ενεργειακά σημεία του σώματος.( Η αναγνώριση και η πίεση με τα χέρια αυτών των σημείων αποτελεί τη βάση της θεραπείας σιάτσου). Επιπλέον, εκτελεί ενεργητικές  και παθητικές ασκήσεις στους μαλακούς ιστούς,  αλλά και στρέτσινγκ.΄

*Όταν η μέθοδος εφαρμόζεται σωστά, απελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού, το σώμα  ανακουφίζεται από το άγχος, ηρεμεί, αυτορρυθμίζει τον πόνο και την κόπωση μέσω της φυσικής αποδέσμευσης της ενδορφίνης(ενδογενής μορφίνη) και αποκαθίσταται η ολική ευεξία του ατόμου.

Τα σημεία που η τεχνική του σιάτσου έχει τις καλύτερες εφαρμογές, είναι:

* Το κεφάλι και κρανίο: γιατί διεγείρει την κυκλοφορία, μειώνει την ένταση, το στρες και ηρεμεί τους θύλακες των τριχών.

* Το πρόσωπο και τα μάτια: γιατί βελτιώνει έμμεσα όλες τις λειτουργίες του δέρματος. Η πίεση γύρω από τα μάτια, ξεκουράζει και ανακουφίζει από ξηρότητα, ερυθρότητα και φαγούρα, ενώ η πίεση στις παρειές, χαλαρώνει από το άγχος, την ένταση  και καλυτερεύει την κυκλοφορία και τον μεταβολισμό.

* Τα γόνατα και οι αστράγαλοι: γιατί ανακουφίζονται και βελτιώνονται ως προς το κυκλοφορικό.

* Η πλάτη και το στήθος: γιατί διώχνει το άγχος την ένταση. Επιπλέον, με το   σιάτσου στην πλάτη,  ανακουφίζονται οι ώμοι, με τη απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως που συνήθως συγκεντρώνονται στους κόμπους και τα εξογκώματα.

* Τα πέλματα: γιατί σ’ αυτά καταλήγουν όλα τα κανάλια από το κεφάλι. Ένα, προσεκτικό λοιπόν μασάζ στα πέλματα, στα οποία αντανακλούν όλα τα ανθρώπινα όργανα, μπορεί να  κάνει θαύματα στο κυκλοφορικό.

Ποιους βοηθά το σιάτσου ;

Κυρίως τα άτομα εκείνα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία ενέργειας μέσα στο σώμα τους και καλή φυσική κατάσταση. Βοηθά επίσης στην  απαλλαγή από το στρες και τα ψυχοσωματικά προβλήματα. Παραλληλα, το σιάτσου μασάζ, έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε προβλήματα ύπνου,  πονοκεφάλους  ρευματικούς πόνους,  οιδήματα των άκρων, γυναικολογικές και πεπτικές διαταραχές  κ.α

Οι συνεδρίες

* Η συνεδρία σιάτσου είναι πάντοτε ατομική, διαρκεί 50–60 λεπτά και  ασκείται συνήθως  σε μαλακό βαμβακερό στρώμα στο δάπεδο. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί οπουδήποτε αλλού, σε καναπέ, ή κρεβάτι.

* Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται πάντα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε άτομο, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας  ο αποδέκτης φοράει μια απλή και άνετη φόρμα. 

* Στην πρώτη συνεδρία, ο θεραπευτής  του σιάτσου παίρνει  λεπτομερές ιστορικό του ασθενή αντλώντας διάφορες πληροφορίες για πιθανές ενοχλήσεις, τον τρόπο ζωής, την ψυχολογική και σωματική του κατάσταση, ενώ παράλληλα παρατηρεί τη στάση του σώματος, τη φωνή, το πρόσωπο, τη γλώσσα και άλλα στοιχεία που εκφράζουν την ενεργειακή κατάσταση του ατόμου.


* Μετά τη λήψη του ιστορικού και αφού λάβει υπόψη τις πληροφορίες από την εξέταση της γλώσσας, της όψης και λοιπών στοιχείων αξιολόγησης, ο θεραπευτής  ψηλαφεί την κοιλιά (hara) προκειμένου να επιλέξει τους μεσημβρινούς και τον τρόπο δουλειάς με αυτούς.

Το σιάτσου, ανήκει (με βάση τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στις συμπληρωματικές αγωγές υγείας. Δεν υποκαθιστά την ιατρική βοήθεια αλλά μπορεί να συνεισφέρει πολλά, παράλληλα με αυτήν, ενώ προσφέρει ανθρώπινη επικοινωνία μέσω του αγγίγματος. Στην Ευρώπη το σιάτσου αρχίζει να γίνεται ευρύτερα γνωστό στην δεκαετία του εβδομήντα, και στην αρχή της επόμενης δεκαετίας πρωτοεμφανίζεται και στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια το σιάτσου έχει αναπτυχθεί σημαντικά και σε αυτό συνέβαλε πολύ και η ίδρυση σχολών όπου γίνεται επαγγελματική εκπαίδευση.

Κείμενο  Ρίτα Βελώνη