Ουρολοίμωξη και κυστίτιδα και πως αντιμετωπίζονται

Μετά τις  διακοπές, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών υποφέρει από ουρολοίμωξη και κυστίτιδα που είναι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος.  Μπορείτε όμως να  μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης τους, αν πάρετε κάποια απλά αλλά πολύτιμα μέτρα.

Της Ρίτας Βελώνη

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι  που κάνουν τις  γυναίκες ιδιαίτερα  ευάλωτες στην ουρολοίμωξη και κυρίως στην κυστίτιδα. Ο κυριότερος από  αυτούς αποδίδεται στο μικρό μήκος της γυναικείας ουρήθρας, (συγκριτικά με την ουρήθρα του άντρα, που είναι αρκετά εκατοστά μεγαλύτερη). Ενας ακόμα σοβαρός λόγος, είναι η τριβή, των γυναικείων γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια του σεξ. Ομως και η εμμηνόπαυση είναι μια επίσης σημαντική αιτία ουρολοίμωξης, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων (γυναικείες ορμόνες), ελαττώνονται και τα τοιχώματα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως γίνονται  πιο ευαίσθητα στους ερεθισμούς και στις μολύνσεις. Επιπλέον, το καλοκαίρι,  η υγρασία και η ζέστη, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την  εκδήλωση  φλεγμονών  στην “ευαίσθητη” περιοχή, καθώς  η άμμος, που πολλές γυναίκες έχουν την συνήθεια να ξαπλώνουν  πάνω της με βρεγμένο μαγιό, χωρίς να χρησιμοποιήσουν ψάθα ή πετσέτα, κρύβει πολλούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι,  μεταφέρονται στα γεννητικά όργανα.

Διαβάστε λοιπόν τι λένε οι ειδικοί για  τις συνήθεις λοιμώξεις του ουροποιητικού, τα χαρακτηριστικά τους συμπτώματα, την πρόληψη  και την αντιμετώπιση τους.

Πρωταγωνίστρια όλων,  η κυστίτιδα 

Σύμφωνα με στοιχεία του  Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ): Η κυστίτιδα,  αποτελεί το 90% των ουρολοιμώξεων και οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Η λοίμωξη αυτή, εμφανίζεται συνήθως με επώδυνη ούρηση, τσούξιμο, αλλά και συχνουρία (συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, με μικρή ποσότητα ούρων). Συχνά τα ούρα είναι θολά, με δυσάρεστη οσμή και σκούρο χρώμα.

Για να προλάβετε την κυστίτιδα 
  • Πίνετε αρκετό νερό (8-10 ποτήρια καθημερινά).
  • Αμέσως μετά το σεξ να ουρείτε και στη συνέχεια, να πίνετε δυο ποτήρια νερό. Με αυτήν την τακτική πετυχαίνετε όχι μόνο να μην υπάρχουν ούρα για να δημιουργήσουν συνθήκες πολλαπλασιασμού των μικροβίων, αλλά και με την επόμενη ούρηση, να ξεπλένεται η κύστη της τελείως από τα “περιπλανόμενα” μικρόβια.
  • Μην αμελείτε την επίσκεψή σας στην τουαλέτα (κάθε 3-4 ώρες), ώστε να αποφύγετε τη παραμονή των ούρων  στην ουροδόχο κύστη για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Αποφεύγετε το κολύμπι σε αμφιβόλου καθαρότητας θάλασσες ή πισίνες και μην αφήνετε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώνει επάνω σας. Η υγρασία διαταράσσει τον αμυντικό μηχανισμό του γυναικείου κόλπου, με αποτέλεσμα τα μολυσματικά μικρόβια, να επιβιώνουν και να φτάνουν μέχρι την ουροδόχο κύστη.
  • Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα.
Για να την αντιμετωπίσετε: Στην θεραπεία της κυστίτιδας χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά και αντισηπτικά ούρων, αφού έχει προηγηθεί ο απαιτουμένος κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος και η λήψη ιστορικού, ενώ όταν η κυστίτιδα  υποτροπιάζει και τα συμπτώματα εκδηλώνονται ξανά και ξανά,  πρέπει να ερευνάται η βαθύτερη αιτία της μόλυνσης. Οι  διαγνωστικές εξετάσεις  είναι απαραίτητες, προκειμένου να αποκλειστούν και πιθανοί παθογόνοι παράγοντες όπως ο διαβήτης, πέτρες στα νεφρά αποφρακτικές παθήσεις του ουροποιητικού και άλλες δυσλειτουργίες της ουροδόχου κύστης.
 Ωφελεί ή όχι το λεμόνι στις κυστίτιδες;

Για πολλούς ειδικούς, μερικές τροφές συνδέονται ή επιδεινώνουν το πρόβλημα της κυστίτιδας, ενώ για άλλους δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα οι γιατροί διχάζονται με το λεμόνι, το οποίο θεωρούνταν για χρόνια, ως η παραδοσιακή θεραπεία των μολύνσεων της ουροδόχου κύστης, επειδή έκανε πιο όξινα τα ούρα δημιουργώντας έτσι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. Πρόσφατες ερευνες επίσης, έδειξαν ότι μια φυσική ουσία που περιέχεται στο χυμό του λεμονιού, εμποδίζει τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της κύστης, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται σε σημαντικό βαθμό και η ανάπτυξη μολύνσεων της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, υπάρχουν και οι ειδικοί που πιστεύουν ότι η κατανάλωση του λεμονιού ενώ η μόλυνση ήδη υφίσταται, επιβραδύνει το ρυθμό θεραπείας, ακριβώς επειδή  κάνοντας  πιο όξινα τα ούρα, επιδεινώνεται ο ερεθισμός της κύστης. Ακόμα, πολλοί   προτείνουν κατά τη διάρκεια του προβλήματος, περιορισμό στον καφέ, στις σοκολάτες, στα αναψυκτικά, στα αλκοολούχα ποτά, στα πολλά καρυκεύματα.

Να θυμάστε  
  • Η συγκέντρωση όπως και το λίμνασμα  των ούρων στην κύστη, αυξάνουν τις πιθανότητες μιας κυστίτιδας γιατί, τα μικρόβια καλλιεργούνται μέσα στα ούρα και επίσης αποβάλλονται με τα ούρα. Η κακή λοιπόν  συνήθεια  να μην πηγαίνετε  εγκαίρως στην τουαλέτα έχει σαν αποτέλεσμα, τα ούρα που μένουν μέσα στην κύστη να μολύνονται από διάφορα μικρόβια με επακόλουθο την συγκεκριμένη ουρολοίμωξη.
  • Για κάθε υπόνοια ουρολοίμωξης, το καλύτερο είναι να ενημερώνεται ο γιατρός, που είναι και ο πλέον αρμόδιος να κάνει την διάγνωση και να καθορίσει την θεραπεία, που συνήθως γίνεται με αντιβιοτικά.
  • Μια ελαφριά κυστίτιδα με λίγη συχνουρία ή λίγο τσούξιμο δεν χρειάζεται συνήθως αντιβίωση. Μπορείτε να την καταπολεμήσετε πίνοντας πολλά υγρά.
  • Απο τα πρωταρχικά μέτρα, για να αποτρέψετε την δημιουργία ουρολοιμώξεων (ή για να επιταχύνετε την ανάρρωση από αυτές) είναι να πίνετε πολύ νερό (8-10 ποτήρια καθημερινά)
  • Οταν οι γυναίκες βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων (γυναικείες ορμόνες) διαφοροποιούνται (στην εγκυμοσύνη αυξάνονται, στην εμμηνόπαυση ελαττώνονται), με αποτέλεσμα τα τοιχώματα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης να γίνονται πιο ευαίσθητα στους ερεθισμούς και στις μολύνσεις.
  • Τα αντισηπτικά εκθέτουν την ευαίσθητη περιοχή σε χρόνιες μολύνσεις αν χρησιμοποιούνται τακτικά και γι΄αυτό και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή.