Μακροζωία, οι τρόποι να κερδίσετε χρόνια (και τα 3 βασικά must)

Αν σας απασχολεί η μακροζωία, να ξέρετε ότι δεν είναι δύσκολο να τα εκατοστίσετε. Σταματήστε όμως να ψάχνετε το ελιξίριο της νεότητας που μαγικά θα σας χαρίσει μακροζωία και υιοθετήστε αυτές τις απλές συμβουλές που ο ειδικός στη δημόσια Υγεία, δρ Paul Erwin, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, μοιράζεται μαζί μας. Το μυστικό φυσικά είναι η πειθαρχία καθώς η μακροζωία αφορά γενικότερα ένα τρόπο ζωής.

της Μυρτώς Μεγαρίτου
  1. Πρόληψη

Ο  δρ Paul Erwin πιστεύει ότι αν τηρείτε ευλαβικά το πρόγραμμα εμβολιασμών που συνιστάται για την ηλικία σας και κάνετε τακτικά προληπτικό έλεγχο (τσεκάπ) έχετε ήδη κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς μια μακρά ζωή. Ειδικά οι γυναίκες προσθέτει, με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής  δεν πρέπει να αμελούν τον έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έλεγχο στήθους με ψηλαφίσεις και μαστογραφίες κ.λπ.  Γενικότερα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αιματολογικές εξετάσεις που συνιστώνται για την έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η HIV/AIDS λοίμωξη. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

  1. Διακοπή καπνίσματος

Όσο κι αν έχετε βαρεθεί να το ακούτε  είναι απολύτως απαραίτητο να διακόψετε το κάπνισμα τώρα.  Αποφύγετε την όποια χρήση προϊόντων καπνού, διότι το κάπνισμα σχετίζεται με 12 διαφορετικές μορφές καρκίνου, καταστρέφει τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ ενοχοποιείται για τις ρυτίδες αλλά και την φθορά και απώλεια των δοντιών.

  1. Ισορροπία και ηρεμία

Για μακροζωία, να επιδιώκετε την ισορροπία στην ζωή σας. «Προσπαθήστε να επιτύχετε αρμονία και ισορροπία, ανάμεσα στη δουλειά, στην ξεκούραση και στον ύπνο (είναι εξίσου σημαντικός!) αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητες», καταλήγει ο δρ Paul Erwin. Η ηρεμία σε ότι κι αν κάνουμε εκτός από κλειδί επιτυχίας για αποφάσεις και γενικότερα όποιες δραστηριότητες υιοθετούμε, είναι επιπλέον και σημαντικός παράγοντας ευεξίας. Κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

ΤΑ 3 ΒΑΣΙΚΑ MUST ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
  1. Φυσική δραστηριότητα

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα  σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου, καρδιοπάθειας, διαβήτη, κατάθλιψης και άλλων σοβαρών προβλημάτων. «Συνιστώνται σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον 150 λεπτά γυμναστικής με μέτρια ένταση ή 75 λεπτά με υψηλή ένταση», διευκρινίζει δρ Paul Erwin. Δοκιμάστε το τρέξιμο, την ποδηλασία την γιόγκα αλλά αν δεν σας αρέσει τίποτα από αυτά,  προσπαθήστε να κάνετε με κοπιώδη τρόπο δουλειές στο σπίτι, να ιδρώνετε για τα καλά δηλαδή. Προσπαθείστε συγχρόνως όμως να δημιουργείτε ευκαιρίες για περπάτημα φροντίζοντας να παρκάρετε το αυτοκίνητο μακριά για παράδειγμα και όχι μπροστά στην είσοδο του σπιτιού σας, ή  προτιμήστε να  ανεβοκατεβαίνετε από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα.

  1. Υγιεινή διατροφή

«Το τι τρώμε είναι πολύ πιο σημαντικό από το πόσο τρώμε και έχει ζωτική σημασία να διαλέγουμε ό,τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει η φύση», τονίζει ο δρ Erwin. Εκτός λοιπόν από τον βασικό κανόνα της κατανάλωσης  5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως φροντίστε και για την ποιότητα αυτών. Η μεσογειακή διατροφή παραμένει πολύτιμο κλειδί για την μακροζωία (λίγο κρασί, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ελάχιστο κρέας και γαλακτοκομικά).

  1. Αισιοδοξία – Δημιουργικότητα  για μακροζωία

    Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παραμένουν ενεργοί σε όλη τους την ζωή, δραστήριοι στο μυαλό και στο σώμα ζουν περισσότερο. Γίνετε δημιουργικοί και μην παραιτήστε.  Ασκήστε το μυαλό σας, διαβάστε, βρείτε νέες ασχολίες (πχ κηπουρική ακόμα και στην βεράντα). Σημαντικότατο η καλή διάθεση και ειδικότερα η αισιοδοξία. Δίνει κίνητρο που προσθέτει χρόνια. Διατηρήστε τις φιλίες σας, βγείτε, διασκεδάστε. Η ψυχολογική επιβάρυνση ειδικά σε βάθος χρόνου κάνει κακό. Έχει επίσης βρεθεί ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη ζουν περισσότερο, ίσως γιατί αυτή η πίστη τους  δημιουργεί ασφάλεια, τους ησυχάζει, προσθέτει αισιοδοξία και τους επιτρέπει έτσι να είναι πιο δραστήριοι και δημιουργικοί.