Λεύκη: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η Λεύκη είναι μία διαταραχή του χρώματος του Δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν την μελανίνη). Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος.

Χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους, τη Γενικευμένη Λεύκη, την Τμηματική Λεύκη και την Εντοπισμένη ή Εστιακή Λεύκη.

Δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα, σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του Δέρματος και των φυλών. Το 50% αυτών, εμφανίζουν την ασθένεια πριν τα 20 τους χρόνια. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν 50 – 50.  Συχνότερα εντοπίζεται στα άνω βλέφαρα, στον λαιμό, στα χέρια, στα γεννητικά όργανα, στις θηλές των μαστών.

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασθένεια:

  1. Η Λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.
  2. Οι ασθενείς με Λεύκη πρέπει να προστατεύουν το Δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
  3. Συνίσταται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.
  4. Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.
  5. Η Λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
  6. Οι ασθενείς με Λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν Λεύκη στο συγκεκριμένο σημεία.
  7. Η λεύκη μπορεί να συνυπάρχει και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η θυρεοειδίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Αιτίες

Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους τα κύτταρα καταστρέφοναι. Μπορεί να σχετίζεται με: διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα μελανοκύτταρα στο δέρμα, οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα), ή άλλους εκλυτικούς παράγοντες όπως το ηλιακό έγκαυμα, το στρες, η συναισθηματική δυσφορία ψυχολογικής πίεσης, μεγάλη στεναχώρια, ψυχολογικό σοκ ή έκθεση σε βιομηχανικά χημικά.

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση της Λεύκης, ενώ ο κύριος στόχος τους είναι η βελτίωση της εμφάνισης του ασθενούς.  Η θεραπεία για τη λεύκη μπορεί να αποκαταστήσει το χρώμα του προσβεβλημένου δέρματος. Αλλά συνήθως δεν εμποδίζει τη συνεχή απώλεια του χρώματος του δέρματος ή την υποτροπή.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και η επιλογή του είδους της θεραπείας, εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθος τους και την εντόπιση τους. Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές, συστηματικές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, χειρουργικές.

Η εξέλιξη της ασθένειας δεν είναι ίδια για όλους. Ορισμένες κηλίδες σταθεροποιούνται, ενώ άλλες επεκτείνονται και συνενώνονται με γειτονικές σχηματίζονται μεγαλύτερες πλάκες. Μπορεί να συμβεί και υποχώρηση της νόσου.

Ο Δερματολόγος είναι ο μόνος ειδικός να συστήσει σειρά εξετάσεων, για να βρεθεί η αιτία και το είδος της Λεύκης και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Λεύκη αλλά και λόγω του καλοκαιριού, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: o Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Δέρμα!», δίνει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την ασθένεια της Λεύκης, και προτείνει να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για διάγνωση και θεραπεία. Το Δέρμα, ειδικά για τους ασθενείς με Λεύκη, είναι πιο ευάλωτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η αντίληψη σχετικά με την ασθένεια είναι συγκεχυμένη. www.edae.gr