Ιώσεις και κρυολογήματα: οι σωστοί τρόποι να προστατευτείτε (κάποιους δεν τους είχατε σκεφτεί )

Οι ιώσεις και τα κρυολογήματα αποτελούν τον φόβο όλων μας μόλις πιάσουν τα κρύα. Ποιές είναι οι πρακτικές συμβουλές των ειδικών, για να μειώσετε την έκθεσή σας σε ιούς, μικρόβια και πως να προστατευτείτε αποτελεσματικά απέναντί τους; Εκτός από τα πολύ γνωστά, κοιμηθείτε αρκετά, να τρέφεστε σωστά (πολλά φρούτα και λαχανικά), και μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κρατήσετε τους ιούς μακριά, καθώς με την πτώση της θερμοκρασίας. ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού, με αποτέλεσμα  το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνεται πιο επιρρεπές στους ιούς και τα μικρόβια. Τις περισσότερες συστάσεις των ειδικών ίσως τις γνωρίζετε, είναι όμως και κάποιες που ίσως τις διαβάζετε για πρώτη φορά.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας για να καταπολεμήσετε τους ιούς και τα πολυανθεκτικά μικρόβια, με σαπούνι, υγρό αν είναι δυνατόν, γιατί τα βακτηρίδια μπορεί να μείνουν πάνω στο κλασικό σαπούνι και να μεταδοθούν σε άλλο άτομο.  Η διάρκεια πλυσίματος πρέπει να διαρκεί όσο να τραγουδήσετε δύο φορές το happy birthday (!). To αντισηπτικό χρειάζεται ακόμα και μετά το πλύσιμο με νερό και σαπούνι, για να μας απαλλάξει από τα μικρόβια που δεν έφυγαν με το νερό. Σημαντικό να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας πριν από το πλύσιμο των χεριών. Το άγγιγμα πχ  των κουμπιών του ανελκυστήρα είναι αναπόφευκτο, αλλά αν πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά και στο ενδιάμεσο δεν αγγίξετε το πρόσωπό σας, έχετε προφυλαχθεί σε ένα σημαντικό βαθμό και έχετε αποφύγει τη μετάδοση μικροβίων από τα δάχτυλά στο πρόσωπό σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το μανίκι για να καλύψετε τα χέρια σας όταν πρέπει να αγγίξετε αντικείμενα όπως κάγκελα και κουμπιά ανελκυστήρα.

Κρατάτε αποστάσεις (περίπου 50 εκατοστών) όταν συζητάτε με άλλους, ώστε να αποφεύγετε τα σταγονίδια που μπορεί να σας μεταδώσουν ιούς. Να καλύπτετε επίσης και εσείς το στόμα και τη μύτη σας με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα, κάθε φορά που φτερνίζεστε, ώστε να αποφύγετε τη μετάδοση ενός ενδεχόμενου ιού. Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) δημοσίευσαν μια μελέτη το 2009 που έδειξε ότι εάν οι άνθρωποι που κάθονται  δίπλα σας νοσούν από τον ιό της γρίπης ή του κρυολογήματος, έχετε  ένα 7,7 τοις εκατό κίνδυνο να μολυνθείτε κι εσείς. Αλλάξτε θέση το συντομότερο.

Στο χώρο της εργασίας, καθαρίζετε τακτικά τον υπολογιστή, τη σταθερή τηλεφωνική σας συσκευή, καθώς και το κινητό σας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι παρόμοιοι ιοί υπάρχουν στο 46% των πληκτρολογίων, στο 46% των «ποντικιών» υπολογιστή και στο 45% των τηλεφώνων. Ανανεώνετε επίσης τον αέρα στους προσωπικούς σας χώρους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών στις Η.Π.Α., οι ρινοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα μπορούν να ζήσουν έως και τρεις ώρες σε επιφάνειες.

Μην κλείνετε τους αεραγωγούς στο αεροπλάνο ή όλα τα παράθυρα σε άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα περισσότερα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με σύστημα φιλτραρίσματος αέρα που μπορεί να μειώσει πραγματικά τα ποσοστά μετάδοσης των ιών του κρυολογήματος και της γρίπης. Κρατώντας ανοικτά κάποια παράθυρα σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, βοηθά να απομακρυνθούν  τα μικρόβια που μπορεί να έχουν πλησιάσει κοντά σας από έναν άλλο επιβάτη.

Βαζελίνη στη μύτη. Ένας τρόπος που o ιός του κρυολογήματος “ταξιδεύει”, είναι μέσω του αέρα και δεν μπορείτε ποτέ να είστε βέβαιοι ότι ο αέρας που αναπνέετε είναι καθαρός. Χρησιμοποιώντας ρινικό spray με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό, θα διατηρήσετε την υγρασία στα ρουθούνια σας, η οποία θα ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού σας να αντιμετωπίσει εισερχόμενα, αερομεταφερόμενα μικρόβια. Μπορείτε να βάλετε  επίσης λίγο βαζελίνη μέσα στα ρουθούνια για να τα κρατήσετε υγρά και να μην στεγνώσουν. Αυτές οι πρακτικές είναι χρήσιμες όταν βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους με άλλους ανθρώπους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα κλπ).

Μασήστε σκόρδο. Το σκόρδο βοηθά στην πρόληψη κρυολογήματος, πιθανόν λόγω της  αλλικίνης που περιέχει, η οποία είναι ένωση με αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το Livestrong.com προτείνει να μασάτε μια σκελίδα σκόρδου (βιολογική κατά προτίμηση), κάθε τέσσερις ώρες. Ή το πιο εύκολο και γνωστό ως το αντιβιοτικό των βουδιστών, να συνθλίβετε το σκόρδο και να το ανακεύετε με μέλι. Το αφήνετε 1 ημέρα πριν το καταναλώσετε.

Συμπληρώματα διατροφής Εχινάκειας. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Connecticut των Η.Π.Α., το 2007, βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα εχινάκειας θα μπορούσαν να μειώσουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητές ίωσης και κρυολογήματος.

“Η εχινάκεια, είναι βότανο του οποίου οι θεραπευτικές ιδιότητες παρατηρήθηκαν πρώτη φορά από κάποιες φυλές Ινδιάνων πριν 4 αιώνες περίπου. Ωστόσο, στα μέσα του 19ου αιώνα,  η χρήση της άρχισε να επεκτείνεται και στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα, ξεκίνησαν και οι πρώτες επιστημονικές μελέτες. Ο βασικός μηχανισμός δράσης της έχει να κάνει, κυρίως, με την ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων που, ουσιαστικά, αποτελούν την κύρια γραμμή κρούσης του οργανισμού κατά βακτηρίων και ιών. Επιπλέον, η εχινάκεια σχετίζεται με την παραγωγή ιντερφερόνης, που μεταξύ των άλλων διεγείρει την παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων. Τα συγκεκριμένα, μάλιστα, εμποδίζουν τη δράση του DNA των ιών, αποτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή και την εξέλιξή τους.   Παράλληλα, αν και δεν έχουμε επαρκή επιστημονικά δεδομένα, έρευνες έχουν δείξει ευεργετική δράση του εκχυλίσματος εχινάκειας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ουλίτιδας και αμυγδαλίτιδας (ως συστατικό μίγματος βοτάνων). “http://www.apapalazarou.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στις Η.Π.Α., συμβουλεύει τους ασθενείς με αυτές τις καταστάσεις να μην παίρνουν εχινάκεια. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.