Για την ψωρίαση, νέα καινοτόμα θεραπευτική προσέγγιση τοπικής αγωγής και ταχείας δράσης

Μια νέα θεραπευτική λύση πρωτοποριακής φαρμακοτεχνικής μορφής και τεχνολογίας είναι διαθέσιμη για τους Έλληνες ασθενείς με ψωρίαση. Καθώς ζητούμενο των ασθενών από τις τοπικές θεραπείες είναι η σχετικά γρήγορη μείωση των ορατών συμπτωμάτων της ψωρίασης και του πόνου οδηγώντας σε δερματική κάθαρση μέσω εύκολων και εύχρηστων λύσεων, ο νέος συνδυασμός καλσιποτριόλης/βηταμεθαζόνης σε μορφή αερολύματος αφρού, επιτυγχάνει αποτελεσματική βελτίωση στα συμπτώματα της ψωρίασης.

Θεμελιώδες όμως συστατικό για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στη διαχείριση της ψωρίασης, η συμμόρφωση στη θεραπεία των ασθενών με ψωρίαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι έρευνες καταδεικνύουν ότι το 95% των ασθενών κάνει μειωμένη χρήση της τοπικής συνταγογραφούμενης θεραπείας, ενώ έως και το 73% δεν την ακολουθεί πιστά.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η φαρμακευτική εταιρεία LEO, η κα Αγγελική Μπεφόν, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’ Κρατικής Κλινικής Νοσοκομείου Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», ανέφερε ότι: «Κνησμός, απολέπιση, ερύθημα, πόνος, διαβρώσεις, αιμορραγία, αίσθημα καύσου, κούραση, αποτελούν συμπτώματα που μειώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνες σε ασθενείς δείχνουν ότι το 94% δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του και το 88%, νιώθει ότι επιβαρύνεται ουσιαστικά η ψυχολογία τους, με μείωση της αυτοπεποίθησής τους, αρνητική επίδραση στις σχέσεις τους και σε αρκετές περιπτώσεις στην παραγωγικότητά τους».

Αναφερόμενη στη σημασία των τοπικών θεραπειών τόνισε ότι «αποτελούν τον κορμό της αντιμετώπισης της ήπιας και μέτριας ψωρίασης. Σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν σημαντικό συμπληρωματικό σκεύασμα σε ασθενείς που λαμβάνουν συστηματική αγωγή. Ωστόσο, μέρος των ασθενών προβληματίζονται στη χρήση λόγω λιπαρότητας ή δυσκολίας στην εφαρμογή, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν γρήγορη αποτελεσματικότητα, μειωμένο χρόνο θεραπείας και καλή ανεκτικότητα.  Πλέον όμως οι ειδικοί δερματολόγοι έχουμε στη διάθεσή μας νέες, καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς τη συμμόρφωση που απαιτείται, καλύπτοντας αρκετές από τις έως σήμερα ανεκπλήρωτες ανάγκες τους», κατέληξε η κα Μπεφόν.

Ο κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Διοικητής Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός»,  ανέφερε ότι η νέα θεραπευτική αγωγή καλσιποτρίοληςβηταμεθαζόνης, με νέα φαρμακοτεχνική μορφή ως αερόλυμα αφρού, είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της ήπιας, μέτριας και σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες. Επισήμανε ότι «από δέκα κλινικές μελέτες και 2.000 ασθενείς, τα δεδομένα μας έδειξαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες θεραπείας περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με ψωρίαση είχαν πλήρη ή σχεδόν πλήρη εξαφάνιση των δερματικών αλλοιώσεων, ενώ αισθητή βελτίωση παρουσιάστηκε ήδη μέσα σε μια εβδομάδα» ενώ συμπλήρωσε ότι «η νέα αυτή τεχνολογία προσφέρει άμεση, ασφαλή και σημαντική ανακούφιση από τον κνησμό έως και για το 60% την 1η εβδομάδα, αύξηση του ύπνου λόγω μείωσης του κνησμού κατά 70% σε 4 εβδομάδες και απόλυτη μεταβολή του δείκτη ποιότητας ζωής για τα άτομα με ψωρίαση».

Ο κ. Νίκος Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής της LEO, εστίασε στη δέσμευση της εταιρείας να είναι πρωτοπόρος στη φροντίδα του δέρματος, δηλώνοντας ότι «η εταιρεία έχει παρουσία 60 χρόνια στην Ελλάδα και 110 χρόνια παγκοσμίως και εργάζεται καθημερινά για να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στους ανθρώπους που πάσχουν από δερματικές παθήσεις. Mέσω καινοτόμων λύσεων θέλουμε να ‘αλλάξουμε την εικόνα’, και οι ασθενείς να αλλάξουν στάση απέναντι στην ψωρίαση, να βελτιώσουν την ψυχολογία τους, να αναλάβουν δράση, να διεκδικήσουν δυναμικά την ποιότητα της ζωής που τους αξίζει».