Ίωση, κρυολόγημα, γρίπη: ομοιότητες, διαφορές και όσα μας είπαν λάθος

Ίωση, κρυολόγημα, γρίπη αντιμετωπίζονται πολλές φορές λανθασμένα λόγω του ότι αντιλήψεις και πληροφορίες που έχουμε, αν και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ενημερωθείτε σωστά, ακολουθήστε κάποιους βασικούς κανόνες και θωρακίστε τον οργανισμό σας εναντίον των ιώσεων.

της Μυρτώς Μεγαρίτου

Βασική παρανόηση βρίσκεται στον ορισμό του κρυολογήματος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Βασιλακόπουλος  ανέφερε σε συνέντευξη τύπου,  ότι αυτό που ονομάζουμε κρυολόγημα είναι ίωση.  Η γρίπη είναι επίσης ίωση.  Τα συμπτώματα είναι παρόμοια.  Η διαφορά βρίσκεται στο ότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ πιο βαριά από του κρυολογήματος. Οι λοιμώξεις δημιουργούνται από ιούς. Η έκθεση σε έντονο κρύο δεν προκαλεί ιώσεις, συνάχι, πονόλαιμο κλπ.  Ρίχνει όμως την άμυνα του οργανισμού και δημιουργεί περιβάλλον κατάλληλο για “εγκατάσταση” των ιών και άρα εκδήλωση ιώσεων ή ακόμα και γρίπης. 

  1. Στις ιώσεις δεν βοηθά ούτε θεραπεύει η αντιβίωση. Ακόμα κι αν ο βήχας είναι παραγωγικός. Επιβάλλεται όμως η συμβουλή του γιατρού, ειδικά  αν τα συμπτώματα είναι βαριά και “δείχνουν” γρίπη.  Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών,  μακροπρόθεσμα ενισχύει την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα καταπολεμούνται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεση μας.
  2. Δεν είναι πάντα καλό ένα αντιβηχικό που καταστέλλει τον βήχα. Επιβάλλεται και εδώ η συμβουλή του γιατρού  για να σας κατευθύνει και να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή ανάλογα με τον τύπο και την αιτιολογία του βήχα που σας βασανίζει, καθώς πολλές φορές αυτό που χρειάζεται είναι ένα σιρόπι με αποχρεμπτικές ιδιότητες.
  3. Πιες αλκοόλ να ζεσταθείς. Το ζεστό κονιάκ μπορεί να ήταν ένας καλός τρόπος για τον παππού να ζεσταθεί μια παγωμένη μέρα. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, η κατανάλωση αλκοόλ ουσιαστικά επιταχύνει την απώλεια θερμότητας. Στις ιώσεις λοιπόν αφήστε κάτω το ουισκάκι.
  4. Ντύσου καλά να μην κρυώσεις. Τα ζεστά ρούχα δεν προλαμβάνουν τις ιογενείς λοιμώξεις. Περισσότεροι από 200 ιοί προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Το «καλό ντύσιμο» δεν μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την έκθεση σε έναν από αυτούς. Αυτό που θα σας προστατέψει είναι να μην είναι αδύναμο το αμυντικό σας σύστημα, οπότε και κατά την έκθεση στο κρύο και την δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για τους ιούς να εγκατασταθούν στον οργανισμό σας, αυτό να μην συμβεί.
  5. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει γρίπη
    Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το εμβόλιο περιέχει νεκρούς ιούς γρίπης ή τμήματα του ιού, γι’ αυτό και δεν προκαλεί νόσο. Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να αντιμετωπίσετε παρενέργειες, όπως μυϊκό πόνο, οίδημα στο σημείο της ένεσης, ήπιο πυρετό και πονοκεφάλους, αλλά αυτά είναι αντιδράσεις στην ανοσοποίηση και όχι σημάδι ότι μολυνθήκατε. Επίσης, το εμβόλιο της γρίπης τίθεται σε ισχύ μετά από δύο εβδομάδες, οπότε αν τύχει να αρρωστήσετε κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, αυτό θα συμβεί επειδή δεν είστε ακόμη πλήρως προστατευμένοι.
  6. Πάρε βιταμίνη C για να αποφύγεις ίωση, κρυολόγημα, γρίπη. Ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι λαμβάνοντας επιπλέον βιταμίνη C, κατά την περίοδο έξαρσης των ιώσεων, μπορούμε να προστατευτούμε, η έρευνα σχετικά με το αν κάτι τέτοιο λειτουργεί ή όχι, έχει αντιφατικά αποτελέσματα. Το 2013, μια ανασκόπηση σχετικών μελετών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν κατά την περίοδο 1940-2004, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C δεν φαίνεται να προστατεύουν από τις ιώσεις, αλλά μπορούν να μειώσουν τη διάρκειά τους. Η βιταμίνη C, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε ο οργανισμός να καταπολεμήσει τη λοίμωξη καλύτερα. Ωστόσο, από μόνη της δεν μπορεί να την εμποδίσει ή να την θεραπεύσει.
  7. Αν μείνεις μακριά από τους αρρώστους δεν θα «κολλήσεις»
    Σίγουρα, το να αποφεύγετε τους αρρώστους είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μια «αλάνθαστη» στρατηγική. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη πριν καν γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι, ξεκινώντας μία ημέρα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους έως και πέντε έως επτά ημέρες μετά. Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας «αφή»: Οι ιοί μπορούν να μεταφερθούν μέσω της «χέρι-με-χέρι» επαφής ή της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες. Έτσι ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε κοντά σε άρρωστο άτομο, μπορεί να εκτεθείτε στον ιό αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίζοντας το πρόσωπό σας.Αυτό που βοηθάει είναι να τηρείται ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής, ειδικά την περίοδο έξαρσης των ιώσεων.

    “Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι όσοι πλένουν συχνά τα χέρια τους δεν αρρωσταίνουν συχνά από ιώσεις.”

  8. Με τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος, άσκηση για να ιδρώσεις και να θεραπευτείς. Λάθος. Όταν νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, κατεβάστε ρυθμούς, χαλαρώστε και ξεκουραστείτε. Καθόλου άσκηση ή άλλου είδους καταπόνηση. Μόνο ζεστό καλό φαγητό όπως κοτόσουπες, φρούτα, βιταμίνη C και πολύ ύπνο. Η άσκηση εξαντλεί περαιτέρω τον οργανισμό, ρίχνοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς πράγμα που δεν βοηθάει καθόλου στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και των ιώσεων. Το σώμα χρειάζεται επιπλέον ενέργεια και ξεκούραση για να αντιμετωπίσει τους “εισβολείς” ιούς.