Kαούρα και δυσπεψία: Αντιμετωπίστε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Καούρα και δυσπεψία είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής  Παλινδρομικής Νόσου (ΓΟΠΝ), η οποία είναι μια χρόνια πάθηση που απασχολεί το 1/3 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα συμπτωματα της, η καούρα και η δυσπεψία, έχουν πολύ αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των πασχόντων. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότεροι από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρεαζόταν η σεξουαλική ζωή τους. Σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύουμε, ο τρόπος  ζωής μας αλλά και  οι διατροφικές μας συνήθειες  είναι οι δυο κατ’ εξοχήν παράγοντες που ευθύνονται για την ενεργοποίηση της νόσου και την εμφάνιση των δύο  πολύ ενοχλητικών συμπτωμάτων της: την καούρα και την δυσπεψία.

Τι ενεργοποιεί όμως την καούρα και τη δυσπεψία;

 • Η μεγάλη ποσότητα σε γεύματα και οι λιπαρές τροφές: Τα πλούσια σε λιπαρά γεύματα και οι μεγάλες ποσότητες σε συνδυασμό με την κατανάλωση αργά το βράδυ προκαλούν καούρα και δυσπεψία. Όταν καταναλώνονται μεγάλα γεύματα, το στομάχι γεμίζει και πιέζει τα γαστρικά οξέα προς την κορυφή του και προς τον οισοφάγο.
 • Μια σειρά τροφών και ποτών όπως: το κόκκινο κρασί, τα έντονα καρυκεύματα, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, ο καφές, οι ντομάτες.
 • Το άδειο στομάχι ή και η παράλειψη γευμάτων
 • Η λήψη κάποιων φαρμάκων

Σύμφωνα με το γαστρεντερολόγο Μανώλη Συμβουλάκη, Δ/ντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, υπάρχουν καλά νέα ως προς την αντιμετώπιση της πάθησης. Για παράδειγμα  τα αλγινικά σκευάσματα, που είναι η νέα γενιά των αντιόξινων, έχουν επιπλέον και κατασταλτική δράση.  Εκτός δηλαδή  από την κλασική αντιόξινη δράση τους, επιπρόσθετα σχηματίζουν ένα στρώμα  που «επιπλέει»  πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας  έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση.

Με άλλα λόγια, τα αλγινικά έχουν 2πλο μηχανισμό δράσης, μιας και αφενός εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος, και αφετέρου αναστέλλουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την καούρα, την δυσπεψία, την αναγωγή οξέος, την υπεροξύτητα και τον στομαχικό πόνο.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπραΰνουν την καούρα σε 3 λεπτά, να ανακουφίζουν αποτελεσματικά τη δυσπεψία, ενώ η δράση τους συνεχίζεται για 4 ώρες. Για καλύτερη και σωστή δράση, πρέπει  να λαμβάνονται εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι είναι τα μοναδικά σκευάσματα που μπορούν να χορηγηθούν σε εγκύους από το πρώτο τρίμηνο, ενώ συγχρόνως είναι κατάλληλα για ασθενείς που λαμβάνουν πολλαπλή φαρμακευτική  αγωγή, ενήλικες, παιδιά άνω των 12 ετών και ηλικιωμένους. Επιπλέον μπορούν να συγχορηγηθουν  ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου, όπως PPI’s.

Για την αντιμετώπιση της ΓΟΠ και την αποφυγή της καούρας και της δυσπεψίας μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα εξής:

 • Αποφύγετε την άσκηση αμέσως μετά το φαγητό
 • Μη σκύβετε συχνά μετά το φαγητό
 • Τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού αρκετές φορές την ημέρα. Η υπερφαγία μπορεί να καταπονήσει το στομάχι
 • Μην φοράτε πολύ στενά ρούχα όταν τρώτε
 • Αποφύγετε το κάπνισμα
 • Να κοιμάστε με το πάνω μέρος του σώματός σας ελαφρώς υψωμένο
 • Μασάτε καλά την τροφή και τρώτε αργά
 • Κρατήστε διατροφικό ημερολόγιο με ποιες τροφές σας προκαλούν καούρα και δυσπεψία ώστε να τις αποφύγετε.

Μην ξεχνάτε όμως,  ότι αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κείμενο Ανθή Αγγελοπούλου