Γάλα στα παιδιά – νέα μελέτη καταρρίπτει τα δεδομένα

Tα παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν γάλα με χαμηλά λιπαρά. Aυτό διαπίστωσε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που έγινε από  τους επιστήμονες στο νοσοκομείο Unity Health του Τορόντο.

Η έρευνα αυτή, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition» και για να γίνει, οι επιστήμονες ανέλυσαν 28 πρότερες μελέτες από 7 χώρες οι οποίες είχαν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του παιδιού που πίνει γάλα αγελάδας και του κινδύνου να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Καμία από τις μελέτες – η οποία αφορούσε συνολικά περίπου 21.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 -18 ετών, δεν έδειξε ότι τα παιδιά που έπιναν γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν μικρότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αντίθετα, 8 από τις 28 μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα ευρήματα προκαλούν τους επιστήμονες να αλλάξουν τις  μέχρι σήμερα κατευθυντήριες οδηγίες της χώρας τους, που συνιστούν τα παιδιά να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά αντί για πλήρες γάλα, από την ηλικία των δύο για να μειωθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τον Dr. Jonathon Maguire, παιδίατρο στο νοσοκομείο St. Michael’s, η πλειοψηφία των παιδιών στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει καθημερινά αγελαδινό γάλα που αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατροφικού λίπους για πολλά παιδιά. Στην ανασκόπηση που έκαναν, όπως είπε, τα παιδιά ακολουθώντας τις τρέχουσες συστάσεις λάμβαναν γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά από την ηλικία των δύο ετών και όπως διαπιστώθηκε, δεν ήταν πιο αδύνατα από τα παιδιά  που καταναλώνουν πλήρες γάλα.

Ο Dr. Maguire, ο οποίος είναι επίσης επιστήμονας στο MAP Center for Urban Health Solutions, ελπίζει αυτός και οι ομάδα τους να καταφέρουν εδραιώσουν την αιτία και την επίδραση του πλήρους γάλακτος και του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας σε μια νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλες οι μελέτες που εξέτασαν μέχρι στιγμής, ήταν μελέτες παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι απολύτως βέβαιοι ότι το πλήρες γάλα προκάλεσε μικρότερο κίνδυνο υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας και συμπλήρωσε: “ο μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας από την κατανάλωση γάλακτος πλούσιου σε λιπαρά μπορεί να σχετίζεται με άλλους παράγοντες”.

Κείμενο Ανθή Αγγελοπούλου

Πηγές:

St. Michael’s Hospital

https://www.news-medical.net/news/20191230/Children-who-drank-whole-milk-had-lower-odds-of-being-overweight-or-obese-study-finds.aspx