Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι αυτοάνοσο και προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ.) είναι αυτοάνοσο νόσημα και από αυτό υποφέρουν πέντε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως με την πλειονότητα τους, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 70% έως 90% να είναι γυναίκες.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ.) αποτελεί διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα ή συστήματα του οργανισμού, το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο. Γι’ αυτόν το λόγο χαρακτηρίζεται συστηματική. Κόπωση, αίσθημα κακουχίας, δερματικά εξανθήματα, όπως το χαρακτηριστικό εξάνθημα της πεταλούδας στα μάγουλα και στη μύτη, απώλεια μαλλιών, αλλά και πλευρίτιδα, νεφρική νόσος, φλεγμονή του εγκεφάλου, θρομβώσεις σε φλέβες και αρτηρίες είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Η χρόνια φλεγμονή την οποία προκαλεί ο Σ.Ε.Λ. αυξάνει κατά 10 φορές τον κίνδυνο ζωτικής βλάβης στα όργανα –στόχους, ενώ 10πλασιάζει και την πρόωρη θνητότητα, σε ορισμένες ομάδες ασθενών. Παρότι ακόμα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις με την έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και την  παροχή της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία & Επαγγελματική Ενωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) συνεχίζει να υλοποιεί την εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Το σώμα σου μιλάει – άκουσέ το», ώστε να ενημερωθεί  ο ελληνικός πληθυσμός και γι’ αυτό το ρευματολογικό νόσημα. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 5.000 ασθενείς με ΣΕΛ, ενώ είναι 9 φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας  μεταξύ 14 και 40 ετών  

Ο στόχος λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Λύκου είναι καταρχήν να ενημερωθεί έγκυρα το κοινό, οι φορείς υγείας και η Πολιτεία γι’ αυτό το αυτοάνοσο νόσημα και να διευκολυνθεί η έγκαιρη διάγνωσή του, ώστε να ανακοπεί η εξέλιξη των βλαβών και να αποτραπεί ο κίνδυνος της πρόωρης θνητότητας. Επίσης, η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου, κάθε χρόνο στις 10 Μαϊου, στοχεύει στο να βελτιωθεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών και ολιστικής υποστήριξης στους ασθενείς, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής και στο να ενταθούν οι κλινικές έρευνες προκειμένου να φωτιστούν εκείνοι οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί, που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου.

Σήμερα ή θεραπεία της νόσου βασίζεται κυρίως στα κορτικοειδή την υδροξυχλωροκίνη, τα ανοσοκατασταλτικα (αζαθειοπρίνη, μυκοφαινολικό, κυκλοφωσφαμίδη) καθώς και στις στοχευμένες βιολογικές (rituximab,belimumab). Μια από αυτές, το  belimumab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα,  υπόσχεται πολλά για την επιτυχή αντιμετώπιση του ΣΕΛ. Το φάρμακο αυτό φαίνεται να  μειώνει τη διάρκεια ζωής των B λεμφοκυττάρων και, κατ’ επέκταση, τη φλεγμονή και την οργανική βλάβη που επιφέρει ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος .

Καθώς η ερευνητική δραστηριότητα συνεχίζεται νέα  φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το ενημερωτικό site http://www.tosomasoumilaei.gr/ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ-ΛΥΚΟΣ