Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της νοητικής εξασθένησης

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει θετική επίδραση στη νοητική εξασθένηση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που διεξήχθη για πρώτη φορά, με λεπτομερή τρόπο, από την επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδας Τσολάκης, και τους ερευνητές: Ευτυχία Λαζάρου, Μάχη Κοζώρη, Νίκη Πετρίδου, Ειρήνη Ταμπάκη, Ιουλιέττα Λαζάρου, Μαρία Καρακώτα, Ιορδάνη Σαουλίδη, Ελένη Μέλλιου, καθώς και τον αν. καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπιο Μαγιάτη. 

Πρόκειται για την τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου πρώιμης εσοδείας με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο στην Ήπια Νοητική Διαταραχή (Πιλοτική Μελέτη MICOIL).

Οι επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διερεύνησαν την επίδραση του ελληνικού υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρόωρης συγκομιδής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έναντι του μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου -και της Μεσογειακής Διατροφής ως φυσική θεραπεία για την αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή. Επιπλέον, εξετάστηκε η γενετική προδιάθεση (APOE ε4) για τη νόσο Alzheimer και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης MICOIL, η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας – αγουρέλαιο πλούσιο σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιοκανθάλη, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer και αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή. 

Η αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή είναι συνήθως μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και αδυναμία εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ήπια νοητική διαταραχή και τη νόσο Alzheimer (εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία της νόσου Alzheimer), η παγκόσμια προσπάθεια κατά των νοητικών διαταραχών εστιάζεται στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της νόσου Alzheimer στο στάδιο της αμνησικού τύπου ήπιας νοητικής διαταραχής.

Μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml καθημερινά) σε 285 συμμετέχοντες σε μελέτη, με υψηλό αγγειακό κίνδυνο, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα ελεγχόμενης δίαιτας.

Η μελέτη MICOIL έδειξε ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρώιμης συγκομιδής εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συγκριτικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, ανεξάρτητα από την παρουσία του APOE ε4.

Τέλος, στη δεύτερη αξιολόγηση μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, η μελέτη αποκάλυψε καλύτερη επίδοση στην ομάδα θεραπείας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι για τη μελέτη συνεργάστηκαν η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Alzheimer Hellas), το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health), και η εταιρεία Yanni’s Olive Grove και η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Κείμενο Ανθή Αγγελοπούλου