Τι κρύβουν οι πόνοι σε αγκώνες και γόνατα και πως αντιμετωπίζονται

O πόνος στα γόνατα ή τους αγκώνες, μπορεί να σας ταλαιπωρεί, χωρίς να ξέρετε τι ακριβώς σας συμβαίνει.  Πριν βγάλετε λανθασμένα συμπεράσματα, διαβάστε τις πιθανές αιτίες, εξαιτίας των οποίων μπορεί να πονάτε,  αλλά και  για όσα  πρέπει να κάνετε ή να αποφύγετε, ώστε να νιώσετε πραγματική ανακούφιση .

Όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα, στις κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για τενοντίτιδες και πόνους στα γόνατα, ανήκουν οι λογιστές, οι γραμματείς, τα φιλόδοξα και υπερεργατικά στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και όλοι όσοι κάθονται με τις ώρες σε ένα γραφείο και δεν σηκώνουν κεφάλι από την οθόνη του υπολογιστή. Όμως, και η κακή στάση του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμα και στον ύπνο, μπορεί να επιδεινώσει όχι μόνο προϋπάρχουσες αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, ραχιαλγίες, αλλά και τενοντίτιδες και οστεοαρθρίτιδες, μετατρέποντας τις από οξείες, σε χρόνιες καταστάσεις. Διαβάστε λοιπόν τι συμβουλεύουν να κάνετε οι ειδικοί από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, καθώς και από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας για  δυο, από τα πιο ευαίσθητα και συχνά παραμελημένα σημεία του σώματος, όπως είναι τα γόνατα και οι αγκώνες.

 Τι φταίει για τον πόνο στους αγκώνες; 

Οι αιτίες που προκαλούν πόνο στον αγκώνα είναι πολλές, με πιο κοινή την τενοντίτιδα (φλεγμονή που δημιουργείται στο περίβλημα του τένοντα), η οποία αφορά ιδιαίτερα τους χρήστες των υπολογιστών! Η πάθηση  συνδέεται  άμεσα με τη λάθος τοποθέτηση των χεριών σε σχέση με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, αλλά και με τις κινήσεις που εκτελούνται κατά τη χρήση του mouse του υπολογιστή. Άλλες αιτίες πόνου στο αγκώνα είναι: η κηπουρική, η χρήση κατσαβιδιού ή η υπερβολική χρήση του καρπού και του βραχίονα σε αθλητικές δραστηριότητες. Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας είναι κυρίως ο πόνος κατά μήκος του ερεθισμένου τένοντα, ο οποίος συνήθως προκαλείται κατά την κίνηση που εκτελεί ο συγκεκριμένος τένοντας και μπορεί να αντανακλά και προς τα πάνω σε όλο το άκρο.

Για να προλάβετε το πρόβλημα:

*  Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δαχτύλων του ενός σας χεριού με το άλλο χέρι, ώστε να νιώθετε ότι τεντώνεται ολόκληρη η περιοχή από τα δάχτυλα μέχρι τον αγκώνα. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση και στο άλλο χέρι.

* Εξετάστε επίσης την αλλαγή του mouse με έναν διαφορετικό τύπο από αυτούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο και προσπαθήστε τουλάχιστον κάθε μία ώρα να κάνετε διάλειμμα 5-10 λεπτών κατά το οποίο θα τεντώνετε και θα κάνετε ελαφρύ μασάζ στο χέρι σας.

* Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν από εσάς να διατηρείτε λυγισμένο το χέρι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να ανακουφίσετε τον πόνο

* Σε περίπτωση που η τενοντίτιδα, σας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα, ένας ειδικά διαμορφωμένος νάρθηκας ακινητοποίησης που θα φοράτε κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια. Ξεκουράζετε επίσης την άρθρωση και βάζετε πάγο ή ψυκτική κρέμα στην περιοχή για 10 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα, ώστε να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο.
* Για να περιορίσετε την κίνηση της άρθρωσης στο ελάχιστο, βάζετε ελαστικό επίδεσμο.
* Ίσως χρειαστεί να πάρετε και παυσίπονα.
Προσοχή: Εάν έχουν περάσει 2-3 ημέρες και ενώ βάζετε πάγο και έχετε την πονεμένη περιοχή σε ακινησία, ο πόνος δεν μειώνεται, το πρήξιμο δεν υποχωρεί και ενδεχομένως «ανεβάζετε» και πυρετό απευθυνθείτε στον γιατρό. Είναι ο μόνος που θα αποφασίσει τη θεραπευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Πόνοι στα γόνατα

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί: Τα γόνατα είναι η μεγαλύτερη και η πιο ταλαιπωρημένη άρθρωση στο σώμα, αφού σε κάθε μας βήμα δέχονται κραδασμούς με διπλάσια έως τριπλάσια δύναμη από το βάρος μας. Αν υποφέρετε από πόνους στα γόνατα (ή  στο ένα μόνο γόνατο) οι οποίοι παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, και κυρίως επιδεινώνονται επειδή κουραστήκατε, ή άλλαξε ο καιρός, τότε το πιθανότερο είναι  πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα (αυτό που ο κόσμος ονομάζει αρθριτικά). Η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, αφορά τη φθορά των χόνδρων των μηνίσκων συνδέσμων και των οστών του γόνατος και φυσικά μια  από τις αιτίες της , είναι η ηλικία (που σημαίνει ότι με τα χρόνια τα γόνατά σας έχουν καταπονηθεί) ή στο ότι έχετε παραπανίσια κιλά, τα οποία κουράζουν και καταπονούν τα γόνατά σας.

 Για να προλάβετε το πρόβλημα:

*  Διατηρήστε σταθερό το σωματικό σας βάρος ή προσπαθήστε να το ελαττώσετε εάν είστε υπέρβαροι.
* Φοράτε κατάλληλα παπούτσια: εύκαμπτα, με ενισχυμένα πλάγια και σόλα που να απορροφά κραδασμούς και πιέσεις.

* Κάντε πλήρη μυοσκελετικό έλεγχο, ιδιαίτερα εάν ασκείστε συστηματικά ή έχετε ηλικία άνω των 40 ετών.

Για να ανακουφίσετε τον πόνο

* Σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπείες,  που  προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στα επώδυνα συμπτώματα. Είναι όμως  σημαντικό, να εξετασθείτε εγκαίρως από τον γιατρό και όχι όταν φθάσετε στο σημείο να μην αντέχετε πλέον καθόλου τον πόνο και την δυσκαμψία.

Προσοχή: H οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστική νόσος που με τον καιρό επιδεινώνεται, φτάνοντας στο σημείο να δυσκολεύει την διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Κείμενο Ρίτα Βελώνη